Петък, 17 Май 2024, 13:44

В СОУ "Хр. Ясенов" отбелязаха 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН

1 Декември 2014, 15:04
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1538 3


В СОУ "Хр. Ясенов" бяха проведени поредица от мероприятия, които поставиха акцент на днешния 1 декември-Световен ден за борба срещу СПИН.Кампанията стартира с дискусия в дестите класове на тема: „Невидимата заплаха СПИН“ и кинолектория с филма „Ти гониш“. Учениците от деветите класове изработиха постер с логото на кампанията „ДА ЗАПАЗИМ ПОСОКАТА, ДА ПРОДЪЛЖИМ ПЪТЯ“.  Във фоайето на училището бе подредено информационно табло с материали , предоставени от РЗИ – София област. На  1 Декември ученици от 9б клас раздадоха презервативи и здравно информационни материали в училището и из града. В кампанията  по раздаване на информационните материали се включи и персонала на кафене „Маргарита“  в града.
Инициативите се проведоха от фелдшера на училището Галя Пешева в съдействие с преподавателя по Етика и право г-жа Татяна Кацарова, класния ръководител на 9б клас Леонора Микова и пед. съветник към училището Петя Цекова. 
   Според последни изчисления на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS, 2013) 35.3 милиона души живеят с ХИВ към края на 2012 г. Благодарение на усилията на правителства и неправителствени организации за глобалния отговор срещу СПИН днес много повече хора, живеещи с ХИВ, имат достъп до животоспасяващата антиретровирусна терапия. В световен мащаб новите случаи на ХИВ възлизат на 2.3 милиона, което представлява 33 процентов спад в сравнение с броя на новорегистрираните с инфекцията 3.4 милиона души през 2001 г. През 2012 година 1.6 милиона души са починали от болести, свързани с ХИВ инфекция. 

Въпреки обнадеждаващата статистика, тридесет и една години след откриването на вируса на човешкия имунодефицит няма част от света, която да не е засегната от болестта. Около 7 100 души се инфектират ежедневно с вируса на имунната недостатъчност. Най-бързо епидемията се разраства в Източна Европа, Централна Азия и Северна Африка, сочат експерти. Половите неравенства са измежду главните пречки пред адекватния отговор на ХИВ/СПИН. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 2 Декември, 14:11

    с какви мероприятия се представят паралелките- футболисти??? :D :D :D не вярвам на думите на детето ми , че са си заминали и ще си дойдат по средата на януари, а балъците ще студуват

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 2 Декември, 18:50

    точно така е . в пансиона имат дървеници

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 2 Декември, 18:52

    по странното е какви неща са раздавали на децата

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (247)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete