Събота, 27 Юли 2024, 10:57

В Трудовец бе открита мемориална плоча на видния фолклорист Георги Попиванов

8 Юни 2012, 19:43
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3860 0


Днес, 8 юни 2012 г, в Трудовец  по инициатива на фондация „Георги Попиванов“ се състоя тържествено откриване на мемориалната плоча на дома на големия езиковед, фолклорист и диалектолог Георги Попиванов, по случай 134 год от рождението му.
Градината на дома му бе изпълнена с граждани на Трудовец и гости, сред които Веселин Драганов – кмет на селото, Теодорка Коцева – директор на историческия музей в Ботевград, „Заслужилият краевед“ - Симеонка Влайкова, Людмила Чудомирова - завеждащ библиотека Ботевград, Петя Мишева - координатор читалища София обл.  и родственици на Георги Попиванов.
На фона на картини на худ. Венетка Нитова, водещият на събитието, г-жа Маргарита Стаменова,  предостави думата на председателя на фондацията г-н Димитър Димитров, който разкри пред  присъстващите  мащабността на делото на Георги Попиванов  и мотивира защо родственици и трудовчани трябва да се гордеят  с личността на фолклориста.
Симеонка Влайкова разказа за човека, учителя и диалектолога Георги Попиванов, а от името на родствениците благодарност изказа г-жа Ана Велкова: „Георги Попиванов заслужава тази уважителност, защото той е не само един забележителен българин, не само че е роден, живял и   творил до последния си час тук – с. Трудовец, но е  посветил  по-голяма част от живота си безкористно в служба на хората. Един богат и съдържателен живот, живот на родолюбец, отдаден в полза на обществото, без да търси слава и материални облаги. Неговото най-голямо богатство е това, което е оставил за поколенията. Сам приживе Георги Попиванов е казал: „Доволен съм, че можах да запазя за поколенията едно голямо богатство, каквито са народните умотворения – песни, приказки, поговорки, гатанки и др., които са вече на изчезване.““

Мемориалната плоча бе открита от кмета на Трудовец – Веселин Драганов и осветена от отец Борис.
Цветя бяха поднесени от Кмета на общината, Исторически музей – Ботевград, Кметство с. Трудовец, граждани. 

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (169)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete