Четвъртък, 23 Май 2024, 03:11

В Трудовец се учреди фондация "Георги Попиванов"

18 Септември 2011, 03:46
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2633 2


   Една от най-ярките и значими личности на Трудовец е Георги Попиванов - виден диалектолог и фолклорист, почетен член на БАН. Посветил е живота си на народното творчество.
   На 16 септември, в салона на кметство Трудовец, в присъствието на кмета Веселин Драганов, внукът на Георги Попиванов – Драгомир Велков, неговата съпруга Ана Велкова, краеведът Симеонка Влайкова, директорът на музея в Ботевград, Теодорка Коцева, общественици и жители на Трудовец, бе учредена фондация на името на Георги Попиванов.
   Целта на фондацията е да се съхрани и популяризира делото на именития наш съгражданин, a идеята за създаването й е на инж. Ана Велкова .
   Тя припомни данни за големия фолклорист и езиковед, посветил живота си в безкористна служба на науката и народа. Обходил повече от 500 села, записал 1615 народни песни, 86 приказки и разкази. Творец, посветил се на народното творчество, съдържащо живота и философията на нашия народ. Георги Попиванов е скромен преподавател по литература, езиковед, фолклорист. Награден е с орден „Кирил и Методий” – I степен.
   За председател на фондацията бе избран г-н Димитър Димитров – административен директор на МВБУ. Той заяви, че без да се замисля е приел предложението да ръководи фондацията, защото Георги Попиванов е гордост за селото и ние като негови потомци трябва да запазим и популяризираме делото му.
   Учредителите споделиха много идеи, чрез които трудовете на Георги Попиванов да се използват като инструмент за съхраняване на националната ни идентичност.

Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 21 Октомври, 18:09

    Да ни умре попа

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 21 Октомври, 18:10

    Панайот мошеник ше те докачам Мечето

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (263)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (143)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (57)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (76)
70% Complete