Неделя, 19 Май 2024, 18:19

"Вътрешен одит" в Община Ботевград най-накрая възстановен

30 Април 2015, 14:07
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2741 0


В дирекция „Обща администрация” на Община Ботевград се разкриват две щатни длъжности – „Ръководител вътрешен одит” и „Вътрешен одитор”. Това решение взе Общински съвет днес на редовното си заседание по предложение на общинския съветник Иван Начев. Това предложение първоначално бе дадено от и.д. кмет на Община Ботевград инж. Красимир Андреев, но след като стана ясно, че според правилника на ОбС няма право да бъде вносител, същото направи Начев. Решението влиза в сила от 1-ви май и в 3-месечен срок Община Ботевград трябва да обяви конкурс за двете длъжности.
 
Разкриването на звеното стана факт, след като в продължение на няколко месеци общинските съветници от опозицията упорито настояваха за това, тъй като Община Ботевград реално се управляваше без контрол. С тази констатация излезе и председателят на Сметната палата Цветан Цветков преди дни по телевизия bTV. Предложения за Вътрешен одит в общинската администрация бяха направили и общинските съветници Иван Гавалюгов и д-р Марияна Горгачева. Те бяха внесли предварително докладни записки, за разлика от колегите си от ГЕРБ, като предложението от Иван Начев бе скалъпено набързо и след аргументите на колегите от опозицията.
 
Иван Гавалюгов реално настояваше да бъдат открити две щатни длъжности – „Главен вътрешен одитор” и „Младши вътрешен одитор”. Така на практика той иска да бъде възстановено звеното, което през 2008 година, по предложение на кмета Георги Георгиев бе закрито. Тогава главният и младшият вътрешен одитор бяха освободени от работа поради закриване на тези две длъжности. Така на практика в Община Ботевград бе премахнато звеното, което извършва вътрешни проверки на дейността не само на самата община, а и на всички общински предприятия, търговски дружества и други общински структури на бюджетна издръжка. С тази констатация Иван Гавалюгов многократно излиза пред Общински съвет. На заседанието на местния парламнет днес той подчерта, че тази дългогодишната практика блокира работата на звеното, което пък е грубо нарушение на Закона за вътрешния одит в публичния сектор. Тази констатация е направена и от одиторите от Сметната палата в своя доклад преди няколко месеца.
 
Д-р Марияна Горгачева пък бе внесла своя Докладна записка, с която се възлага на кмета на община Ботевград да внесе за одобрение от ОбС актуалната структура на общинската администрация и кметствата. Това задължение на кмета е породено от Наредбата за прилагане на класификатора на длъжностите в администрацията в сила от 01.07.2012 г Съгласно тази Наредба кметът е бил задължен в едномесечен срок да внесе структурата за одобрение от ОбС. До този момент това не е направено.

Така на практика идеята за възстановяването на вътрешния одит е по инициатива на двамата съветници, която обаче от ГЕРБ преписаха за свой принос.

 
Решението за възстановяването на звеното бе взето с подкрепата на 15 общински съветници, 7 бяха против, един се въздържа и двама не участваха.
 
В хода на дискусиите юриста на Общински съвет адв. Стоян Стоянов даде насочващо предложение, с което стана ясно, че актуализацията структурата на общинската администрация може да се направи само след като кмета Георги Георгиев внесе предложение до Общински съвет съобразно действащото законодателство. Иван Гавалюгов открито обяви, че подкрепя това предложение.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (253)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete