Вторник, 30 Април 2024, 17:24

Великденски концерт представи ДТС "Лъжанчета" в Трудовец

4 Май 2013, 20:18
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3519 1


Великденски концерт изнесе тази вечер Детски танцов състав „Лъжанчета“ с худовествен ръководител Иван Камнополски в Трудовец. Той започна в 19.00ч. в Народно читалище „Никола Ракитин“.
Тържественият концерт откри водещият Тодор Василев с думите „Великден – най-светлия християнски празник, празник на празниците, истинско тържество на вярата и духа. Възкресението Христово е символ на Висшата сила, пред която се прекланяме за по-добър живот, нова надежда за любовта и щастието, и благополучие на семейството“. Официален гост на мероприятието бе председателят на Народно читалище „Хр. Ботев-1884“във Ботевград, г-жа Маргарита Кирова. Публиката се радва истински на великолепните изпълнения на талантливите "лъженчета", които представиха най-доброто от своя репертоар – тракийски танц „Копаница“, северняшки танц  „Пайдушко хоро“, „Еньова буля“, "Весело хорце", „Ръченица“ в изпълнение на Габриела Цветанова и Ивайло Христов, „Дайчово хоро“, сюжетен танц „Край реката“ в изпълнение на Габриела  Ат анасова и Добромир Цветанов. „Шопски танц“ и „Общо хоро“. Петокласникът Тони Стоянов заслужи аплодисментите с изпълнение на „На чешмата“ и „Дунав тече“, а Вокалната група изпя „Росица роси“  под музикален съпровод на дългогодишната учителка Трендафила Пенчева.
Детският танцов състав е основан през далечната 1974г. към читалището в с. Трудовец с наименованието Детски самодеен фолклорен ансамбъл „Здравец“ от Иван Камнополски. Вече 38 години няколко поколения талантливи българчета, увлечени от от магията на българския фоклор, пресъздават в танци оригинални сюжети от народните обичаи и традиции. От 2005г. съставът носи наименованието „Лъжанчета“ и съществува самостоятелно заедно с танцов състав „Жар“, разчитайки единствено на спомоществователи и много дарители. Днес в състава  танцуват около 27 деца на възраст от 8 до 17 години. В репертоара са включени, както популярни танци от вскички етнографски области, така и оригинални авторски танци. През 2007г. благодарение на съдействието на Евгений Добрев, председател на читалище „Елдород“ гр. Севлиево, съставът участва в различни фестивали в страната и чужбина.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 5 Май, 16:49

    Браво на всички - на ръководител, на танцьори, на организатори. Насладихме се на артистизъм, на таланти, на танци и музика. Честит празник на всички хора.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (193)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (126)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete