Неделя, 24 Ноември 2024, 22:35

Великденски козунак - рецепта на Иван Звездев

1 Май, 10:56
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 22731 7


Рецепта на Иван Звездев за Великденски козунак:

Необходими продукти:

1 кг брашно за козунак
5 яйца
300 гр. захар
200 мл прясно мляко
80 г краве масло
80 мл слънчогледово олио
1/2 капсула лимонова есенция
1 пак. ванилия на прах
1 щипка сол

За маяното тесто:
40 гр прясна мая - 3/4 кубче
1 с.л. захар
2 с.л. брашно
6 с.л. топла вода

За намазване
жълтък + 1 с.л. прясно мляко
захар

Начин на приготвяне

1. Приготвяме маяното тесто. Слагаме маята в купа, стриваме леко с лъжица, прибавяме захарта.

2. Намачкваме добре, докато маята се втечни. Наливаме 6-8 с.л. топла вода, поръсваме с брашно. Оставяме за 15 мин., докато маята шупне.

3. В метална купа счукваме яйцата, които трябва да са със стайна температура. Прибавяме захарта, разбъркваме, поставяме сместа на котлона.

4. Затопляме до 20 градуса, като непрекъснато разбъркваме.

5. Пресятото брашно поръсваме с 1 щипка сол.

6. Прехвърляме яйцата и вече шупналата мая. Разбъркваме внимателно само в една посока.

7. Постепенно наливаме затопленото прясно мляко, поръсваме с лимонова есенция.

8. Добавяме топлото слънчогледово олио и половината от разтопеното масло, поръсваме с ванилия.

9. Замесваме меко лепкаво тесто. Прехвърляме го в купа, намазваме с част от останалото разтопено масло. Покриваме тестото с кърпа, оставяме го да втаса, но не напълно – за 30-40 мин.

10. Разделяме втасалото тесто на три топки, от които с намаслени ръце оформяме еднакви по дължина фитили. Намазваме повърхността им с разтопено масло.

11. Нареждаме фитилите един до друг, оплитаме на плитка. Прехвърляме в тава, намазваме повърхността с масло.

12. Поставяме козунака в студена фурна, оставяме го да втаса, докато удвои обема си. Намазваме повърхността с разбит с мляко жълтък, поръсваме със захар. Поставяме в ниската част на предварително загрята фурна. Печем на 180 градуса, след 15-18 минути се покрива с фолио и се пече на още 25-30 минути.

Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (10) (4)
    1. добавен от: Минка Иванова Костадинова 1 Май, 21:00

    Много хубава рецепта,непременно ще опита благодаря за рецептата

  • Отговори (4) (5)
    2. добавен от: Анонимен 2 Май, 06:58

    Мога да споделя, че рецептата е много точна, можете да се доверите. От няколко години ползвам тази рецепта, козунака става прекрасен и много вкусен.
    https://youtu.be/wCEwnOEY3pQ?si=mq9JjooY-iFkrAko

  • Отговори (3) (1)
    3. добавен от: Стефка Петкова 2 Май, 10:24

    Ще пробвам тази рецепта ,доверявам се на Г-н Звездев и много харесвам рецептите му !

  • Отговори (2) (1)
    4. добавен от: Лоли 2 Май, 13:19

    Втора год.правя козунак по тази рецепта,лесна и точна.

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Евгения Димитрова Горанова 4 Май, 12:03

    Както винаги най хубавите рецепти

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Елена 5 Май, 11:37

    Христос Возкресе!
    Направих козунака по рецептата на Иван Звездев. За първи път правя козунак и се получи. Благодаря!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (1)

Как оценявате предложението за увеличаване на местните данъци?

Анкета » коментари (1)

Как оценявате предложението за увеличаване на местните данъци?

отговори
Подкрепям увеличението – необходимо е за поддръжка и развитие на общината. (8)
70% Complete
Не подкрепям – смятам, че данъците са достатъчно високи. (75)
70% Complete
Разбирам мотивите, но очаквам повече прозрачност и ефективност при разходите. (13)
70% Complete
Искам алтернативно решение (2)
70% Complete