Сряда, 15 Май 2024, 10:16

Велики понеделник!

29 Април, 08:59
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 304 0


В последната седмица от земния си живот, която се нарича Страстна седмица или Велика седмица, Иисус Христос преживява време на страдания, което е пролог към вечния живот. Той стъпка по стъпка приема своята предстояща съдба.

Всеки ден от тази седмица е отбелязан като велик и свещен в християнството. През всеки от тези дни Църквата провежда специални молитви, които споменават пътя на Христос към Голгота, неговите страдания и изкупителната му смърт на кръста.

На Велики понеделник, евангелистите разказват за събитието, при което Исус влиза в Йерусалимския храм и открива търговците, които са го превърнали в пазар. Той ги изгонва, като им напомня, че храмът трябва да бъде място за молитва, а не за търговия.

В този ден Църквата почита и св. патриарх Йосиф, който е известен като син на св. патриарх Яков и предшественик на Исус Христос. Йосиф е бил продаден от своите братя на египетски търговци, но в крайна сметка става втори по власт в царството на фараона. Подобно на Йосиф, Исус Христос е предаден, измъчен и страдал, предоставяйки себе си като изкупителна жертва за човешките грехове.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete