Четвъртък, 9 Май 2024, 08:50

Велко Кънев дълго е крил за фаталната болест

12 Декември 2011, 15:24
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 4106 3


Велко Кънев бе великолепен актьор. Заедно сме от 1969 година. Много добро човече, деликатен, обичлив. Това заяви директорът на Народния театър "Иван Вазов" Павел Васев, цитиран от БГНЕС.

По думите му актьорът, който почина вчера на 63-годишна възраст от рак, дълго е крил болестта си.
"Той много често беше в болница на вливания и се е споминал вчера някъде надвечер", каза Васев.

През 2009 г., след лечение в чужбина, Велко Кънев се пребори с рак на гърлото за трети път, припомня Дарик.
Първата му операция беше през 2007 г. в Германия. Една година по-късно звездата се завърна победоносно в Народния театър. Гласът му заехтя гръмотевично на сцената с моноспектакъла „12 разгневени монолога“, посветен на 60-ия му юбилей.

Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнованията си към семейството и близките на големия български актьор Велко Кънев, съобщи БТА. "Тъжно, тежко и мъчно ми е от загубата на един блестящ талант, силна и харизматична личност, борбена натура, човек и творец, с когото може да се гордее всяка нация. До последно не се отказахме и се борихме за Велко, а съм убеден, че до последно и той не искаше да се откаже от нас и се бори като истински мъжкар, какъвто го знаем цял живот", се казва в съболезнователното писмо на Вежди Рашидов.

Поклонението ще бъде в Народния театър "Иван Вазов", но още не се знае кога. Очаква се в България да пристигнат двете дъщери на Велко Кънев - едната от Канада, другата от Франция, допълни Павел Васев.
"Бяхме добри приятели. Много ми е трудно да говоря", бяха единствените думи на актьора Филип Трифонов, който е състудент на Велко Кънев.

Култовите реплики на актьора

"Таз наглед бистра водица, може да тръшне два тибетски яка! Два тибетски яка – да! Но инспектор Тюхчев – никога!” – Велко Кънев в ролята на Инспектор Тюхчев в "Бон шанс, инспекторе”.

"Контрола след контрола, гумата съм сменил, резервоара съм източил, двигателя съм сменил, турил съм по-лек – мотоциклетен..." – Велко Кънев в ролята на Радо Пешев в "Да обичаш на инат".

"Размах, повече размах трябва" – Велко Кънев в ролята на музиканта Велков в "Оркестър без име”.

"Всички след нас – по-добри!” – посланието на актьора под шаржа му на Стената на славата на Театър 199.
 
Велко Кънев е роден на 31 юли 1948 г. в Елхово. През 1973 г. завършва актьорско майсторство при Апостол Карамитев във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". След завършването си до 1976 г. играе в театъра в Сливен. От 1976 г. до 1979 г. е в Сатиричния театър в София. От 1979 г. е в трупата на Народния театър "Иван Вазов".

През 1985 г., заедно с Йосиф Сърчаджиев, Павел Попандов и Георги Мамалев, замислят естрадно шоу "НЛО", а през 1996 г. започва и телевизионното предаване "Клуб НЛО". Сред най-ярките образи, изиграни от него, са: Матей Нищото в "Опит за летене" от Йордан Радичков, Пушкаров в "Двубой" от Иван Вазов, Сганарел в "Дон Жуан" от Молиер, Анастасий в "Сън" от Иван Радоев, Кралят в "Образ и подобие" от Йордан Радичков, Остап Бендер във "Великият комбинатор" по Илф и Петров, Иван Селямсъзът в "Чичовци" от Иван Вазов, поп Кръстьо Никифоров във "Великденско вино" от Константин Илиев, Оберон в "Сън в лятна нощ" от Шекспир, Газ в "Кухненският асансьор" от Харолд Пинтър и др. Участва и в "Службогонци", "Суматоха", "Януари", "Мъжемразка", "Полковникът птица". Участва в моноспектаклите "Великденско вино" на Иван Добчев и "Даскал" от Жан-Пиер Дьопон.

През 2008 г. в Народния театър "Иван Вазов" поставя моноспектакъла "12 разгневени монолога", по повод на 60-годишнината си. Изявява се и като театрален режисьор - с постановката "Дядо Коледа е боклук" в Народния театър "Иван Вазов", "Омайна нощ" на Жозиан Баласко, "Вик за любов" в Бургаския театър. Участва във филмите: "Мъжки времена", "Хан Аспарух", "Оркестър без име", "Да обичаш на инат", "Маневри на петия етаж", "Бон шанс, инспекторе", "Матриархат", "Бой последен", "Време разделно", "Испанска муха" и др.

През 1986 г. получава награда за най-добра мъжка роля във филма "Да обичаш на инат" от Съюза на българските филмови дейци. През 1991 г. за спектакъла "12 разгневени мъже" получава поддържащ "Аскеер" заедно с колегите си от спектакъла. През 1994 г. получава за втори път "Аскеер" за най-добра мъжка роля за моноспектакъла на Иван Добчев "Великденско вино".

На 2 октомври 2008 г. е удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен, за големите си заслуги в областта на културата и изкуството.

Източник: dir.bg

Коментари (3)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Ани 12 Декември, 18:33

    Поклон пред този велик човек и актьор!

  • Отговори (2) (0)
    2. добавен от: Анонимен 12 Декември, 21:50

    Найстина много велик актьор, Поклон!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 13 Декември, 08:45

    недейте да пишете глупости!!! нищо не е крил, а това,че не е бил тъпана нищо не значи!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (227)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (66)
70% Complete