Неделя, 19 Май 2024, 08:42

Врачежани одобриха идейния проект за площадното пространство. Предлагат да бъде изграден паметник на ген. Гурко

4 Май 2018, 14:22
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2853 8


Паметник на генерал Гурко да бъде изграден в градинката на центъра в с.Врачеш, срещу ресторанта, предлага кметът на селото Марин Бончовски. Три паркинга и по-голяма съвременна детска площадка са заложени в идейния проект за площадното пространство. Местен жител пък предложи Кметството да се помещава на новоизградения център.

Обществено обсъждане на идейния проект за изграждане на ново площадно пространство в с.Врачеш се състоя вчера в 17.30ч. в читалище „Събуждане”в селото. Всички заинтересовани жители имаха възможността да се запознаят и разгледат подробно идейния проект, а след което да изразят своето мнение, да отправят препоръки и предложения. Сред присъстащите бяха кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, зам.-кметът Борис Борисов, кметът на селото Марин Бончовски, главният архитект на общината Георги Джотолов.

Предвижда се площадът да бъде изграден на два етапа. В бюджета на община Ботевград за тази година са предвидени 75 000 лв. за благоустрояване на площадното пространство между пенсионерския клуб и ресторанта във Врачеш.

В началото на обсъждането, което протече при не особено голям интерес от страна на жителите на селото, кметът на общината Иван Гавалюгов обясни, че решението да се изготви идеен проект на площадното пространство съществува от доста време и е провокирано от мнението на жители, че центърът трябва да бъде оформен. „В момента това пространство прилича на голям паркинг. Има една градинка с различно качество на поддържане, но при всички положения не е нещо съвременно и модерно”. По думите на градоначалника Врачеш е селото, което е най-голямото не само в общината, а и в София област и заслужава да има център, с който да се гордее. Кметът не пропусна да подчертае, че селото не е застаряващо, а в него живеят и се трудят много млади хора.

„Решихме да изготвим идеен проект, който обаче търпи корекция, на база вашите предложения. Постарали сме се да включим различни функционалности, каквито един център на едно населено място трябва да притежава. Очакваме вашите мнения и предложения”, каза Гавалюгов.

По отношение на финансирането градоначалникът поясни, че заложените в бюджета на общината 75 000лв за проектиране и изграждане няма да са достатъчни, но финансирането ще стигне за проектирането и започването на първия етап. При необходимост ще бъдат прехвърлени финансови средства от други обекти, за да бъде завършен първият етап.

„Това, което планирахме в началото, бе само да се реконструира триъгълникът между Пенсионерския клуб и ресторант „Каприз”, но преценихме, че цялата идея трябва да има по-голяма завършеност и да включим градинката, която да придобие съвсем различен вид. Предвижда се детската площадка да бъде разширена. Пътят пак ще минава през средата, тъй като няма къде да се измести, но идеята е да бъдат направени изкуствени неравности/спящи полицаи/.

Първият етап обхваща ресторанта и търговските обекти над Пенсионерския клуб. Надявам се до края на юни да се възложи реалното проектиране на оформлението на централната част. За около месец да може се изготви, след което предстои съгласуване със съответните институции, даване разрешение за строеж и на базата на това разрешение ще се изготви тръжна процедура за избор на изпълнител. За втория етап ще предвидим средства в бюджета за 2019г. Надявам се в средата на лятото да започнем да организираме процедура по избор на изпълнител”, допълни кметът Гавалюгов.

Главният архитект на общината Георги Джотолов обясни, че улицата при аптеката ще бъде затворена, като на нейното място ще се запази съществуващия тротоар. За находящите се там търговски обекти е предвидена специална настилка. Достъп до там ще имат само автомобили, които зареждат магазините със стока. Пространството ще се ползва и като пешеходна зона.

Предвижда се да бъдат изградени 3 паркинга. Единият ще се намира при Тото пункта, вторият- над Пенсионерския клуб и третият при стоянката на такситата.

„Във втория етап ще се постигне развитие на тази градинка, като в тази част ще има и автобусна спирка и специално място за такситата. Първоначално имаше идея за реконструкция само на триъгълното пространство, а в последствие решихме да обединим целия площад. Ще има изкуствени неравности на настилката и пешеходна пътека, която да свързва двете части на площада. Запазва се съществуващият паметник, изградената чешма също, предвидено е място за една по-голямо обновена детска площадка. Навсякъде са предвидени места за сядане и отдих, пейки, кошчета, осветление, светещи информационни табла, на които общината да може да изнася информация или фирми да правят реклами. Предвидено е да се изградят 3 паркинга, а спирката да е във формата на бъчва- традиционно за Врачеш, ще има повече зеленина и декоративно озеленяване”, каза главния архитект.

Врачежани одобриха идейния проект и изразиха надежда за неговото реализиране.

Кметът на селото предложи при стартирането на втория етап в градинката да се направи паметник на генерал Гурко, където да се поднасят венци и цветя на 3-ти март, за да може врачежани да отдадат заслужената почит.

Местен жител пък предложи да се помисли върху идеята Кметството да се помещава на новоизграденото площадно пространство при търговския център.

Други жители настояваха в схематичния план да бъдат включени информационни табла, които да служат като ориентир на малки, големи и посетителите на Врачеш.
Възникнаха и притеснения относно затваряне на някои от малките улици.



Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (2) (9)
    1. добавен от: Анонимен 4 Май, 17:43

    Площада в Ботевград е в ужастно състояние !Кмете не е ли малко странно и срамно да се започне с площада във Врачеш!Борисов с нахалството и безскрупулното си поведение ви влияе много лошо!

  • Отговори (10) (4)
    2. добавен от: Анонимен 4 Май, 21:46

    Жалки интриганти, площадът в Ботевград е в това състояние, поради безскрупулните кражби в посока Камен дол. Дано се осъществи този проект, добър е.

    • (2) (2)
      1. добавен от: Анонимен 5 Май, 02:51

      Тъпанар

  • Отговори (7) (0)
    3. добавен от: ! 5 Май, 13:11

    Крайно време беше в това село да се направи модерен съвременен центьр!

  • Отговори (9) (0)
    4. добавен от: Анонимен 5 Май, 13:12

    Дано да доживеем да го видим и да му се радваме ние и нашите деца и внуци

  • Отговори (2) (0)
    5. добавен от: Анонимен 8 Май, 13:42

    Врачеш заслужава да има модерен център!!!

  • Отговори (1) (1)
    6. добавен от: Анонимен 5 Юни, 13:25

    е къде са сигъните новите българи

  • Отговори (1) (0)
    7. добавен от: Анонимен 21 Февруари, 23:11

    Хубаво е да има център! Но много е важно и долния край , че там няма канализация а хората и там плащат данъци! То трябва Господари на ефира да каним , че никой не го тиресува!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (250)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete