Петък, 3 Май 2024, 22:43

Временна комисия ще решава разпределението на телевизионно време на Община Ботевград

28 Януари 2016, 19:11
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2740 44


5-членна временна комисия от представители на Общински съвет Ботевград, на Кабелна телевизия „Ботевград” и общинската администрация бе утвърдена от местните депутати днес по повод Докладната записка на кмета Иван Гавалюгов  относно даване съгласие за отпускане на финансови средства за информационно обслужване на община Ботевград. То е свързано с продължаване на договора за продажба на телевизионно време  от програмната схема на Кабелна телевизия „Ботевград”. Срокът на досегашния договор изтича на 1 февруари 2016г.
 
 
В комисията влизат общинските съветници Стоян Иванов (ОББО), д-р Веселка Златева (БСП), Филип Филипов (ГЕРБ), Радослав Маринов (ГДБОП) и представител на медията-Димитрина Стамболова.
Предложението за съставяне на временната комисия даде зам.председателят на ОбС Стефка Граматикова по повод възникналите дебати в залата за разпределението на ефирното време в проценти – за кмета, за общинските съветници, за общинската администрация и гражданите.

В хода на дискусиите постъпиха и други предложения. Повечето от тях бяха оттеглени.
Стоян Иванов от ОББО даде преложение разпределението на телевизионното време да бъде, както следва: 40% за кмета на общината, 20% за председателя на ОбС, 35% за общинските съветници и 5 % за гражданите.
Спасен Ценов от ГДБОП предложи разпределението на телевизионното време да бъде: 40% за общинската администрация, 50% за Общински съвет и 10 % за граждани. Двамата общински съветници оттеглиха така направените предложения.
Филип Филипов от ГЕРБ пък заяви, че не е нужно да се конкретизира резпределението в проценти. Според него то щяло много трудно да се спазва.

Йордан Йорданов от ОББО предложи временната комисия да се състои от 3-ма души. Впоследствие д-р Веселка Златева от БСП даде предложение за 7 човека. Поради липса на достатъчно постъпили предложения за членове на временната комисия, Спасен Ценов заяви, че тя може да бъде и от вече предложените 5-ма души. В края на дебатите този брой остана като решение на ОбС.
 
В залата постъпи едно уточняващо изказване на д-р Илин Черняшки от ГДБОП, който подчерта, че според него правилно би било да се тълкува, че Община Ботевград не финансира, а закупува ефирно време от КТ”Ботевград”. Уточнението му бе прието от председателя на ОбС Мартин Тинчев.

Георги Георгиев от ОББО предложи Общински съвет да възложи на кмета Иван Гавалюгов да сключи договор с кабелния оператор за ефирно време чрез пряко договаряне. Предложението му бе подкрепено от 23-ма съветници, трима се въздържаха и двама бяха против.

След множеството изказвания председателят на ОбС Мартин Тинчев заяви, че не против това да се намери законовата форма, под която да се предоставя възможност на кмета на общината, на общинските съветници и на гражданите да се изкажат в местния кабелен оператор. „Има закон за обществените поръчки, има закон за електронните медии и трябва да е ясно на какво основание Общината ще финансира частно търговско дружество. Аз съм проверил трите легални варианта общинската администрация да финансира частна медия”, подчерта Тинчев. По думите му единият начин е платена реклама, при която се извършва или обществена поръчка или публична покана, в зависимост от сумата. Съответно това е придружено с документи – за тарифа, брой излъчвания и продължителност или т.нар. медиен пакет. След това се прави мотивация от страна на общинската администрация и не на последно място се иска отчет до колко зрители е стигнало това предаване  - това с т.нар. представителни данни. Вторият вариант е проект, по който кандидатства общината. Третият вариант е партньорство между Общината и съответната медия. „КТ Ботевград е частна медия и тя не може да бъде финансирана с държавни или общински пари”, категоричен бе Мартин Тинчев. 
 
Докладната записка относно даването на съгласие от ОбС да бъдат отпуснати 21 250 лв без ДДС за осигуряване на информационно обслужване за срок от 1 година чрез закупуване на телевизионно време от КТ”Ботевград” бе приета с гласовете на 23 съветници, против бе един и трима се въздържаха.
 
 
Председателят на ОбС Мартин Тинчев обясни отрицателния си вот. „Не подкрепих Докладната записка, защото смятам, че взехме едно незаконосъобразно решение. За същата сума и по същия начин можем да финансираме, инвалиди, пенсионери, онкоболни и прочие обществени организации. Смятам, че общинската администрация не е социално  предприятие, за да финансира частна медия.”, мотивира се Тинчев.


Източник: balkanec.bg

Коментари (44)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 28 Януари, 19:22

    Много шум за нищо,не беше ли по лесно и евтино да се поднови и актуализира досегашният договор????

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 28 Януари, 19:24

    Беше, но някои хора градят имидж и си правят безсмислен ПР.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 28 Януари, 19:27

    Явно ще има ефирно време за всички, а не както до сега "Часът на Гошо".

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 28 Януари, 19:38

    Eтоо, каква стана тя уважаеми :roll: Филипов, та нали вие през 2014г. с артистите от опозицията най-много рипахте за разпределението на ефирното време или викаш
    "Сега на нас ни падна да трошим от общинската пара"
    И то кво се оказа, че Тинчев, дето най-много го хулехте и оплювахте се оказа само той единствен в ОбС, да изрази найстина гражданска позиция. Та и на гаргите в града е ясно какви са били бизнес взаимоотношенията на Бонев със сегашния кмет. Като ви писах преди време, че изпълнявате евтина пиеска на опозиция, рипахте до тавана, е рано,рано си показахте що чините- не че ви незнаехме.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 28 Януари, 19:45

    Хубаво би било гражданите да попитат има ли решения на общото събрание при прокарване на кабелни мрежи върху общите части на сградите, каквито са фасадните стени и пр.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 28 Януари, 19:51

    Номер три хубаво би било навреме да си пиеш апчеата.....

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 28 Януари, 19:52

    Майтап гос'поице.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 28 Януари, 20:34

    Aбре IT-малоумници, kакви комисии, какви телевизионни времена, какви 5 лв? Хората искат от вас чиста вода и чиста раса, нищо повече!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 28 Януари, 20:57

    ДРАГИ СЪГРАЖДАНИ И РОДИТЕЛИ, АКО МИСЛИТЕ, ЧЕ В ТОВА СЕМЕЙСТВО НА ДИРЕКТОРИ ИМА ЧЕСТНОСТ, МОРАЛ И ДОСТОЙНСТВО ДА ПОДАДАТ ОСТАВКА, ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕТЕ. ПОД КРИЛОТО НА БЕЛЯЗАНИЯ, БЕЗЧИНСТВАХА ДЪЛГИ ГОДИНИ.СЕГА ПАРАДИРАТ С РОДНИНСТВО. ОСТАВА ДА ЗАВЕДЕМ ДЕЦАТА В ОБЩИНАТА.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 28 Януари, 21:01

    Ти си малоумна! И нямаше нужда да го пишеш с главни букви и на няколко места!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete