Понеделник, 29 Април 2024, 00:30

Времето е основен виновник за прекъсванията на тока според проучване на американската организация Climate Central

5 Декември 2023, 08:00
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 471


Всеки сезон води до различни заплахи за електроенергийната система

Средногодишния брой на свързаните със суровите метеорологични условия прекъсвания на електрозахранването се е увеличил с приблизително 78% за периода 2011 г. и 2021 в сравнение с предходното десетилетие. Това сочат данните на американската организация Climate Central, която представлява независима група от учени, които изследват и докладват фактите за нашия променящ се климат и как той влияе върху живота на хората.

Това обаче не е тенденция, която се наблюдава само в САЩ. Само преди няколко месеца посред лято, населението във Волос и други части на Гърция, включително български туристи, бедстваха в продължение на близо седмица, след като опустошително наводнение ги остави без ток и ги откъсна от света, а пропаднали пътища не им позволяваха да се придвижат на друго място. Прекъсвания има дори и в страни като Германия, където в началото на 2019 г. столицата Берлин остава без ток в продължение на 24 часа, заради което затворени остават училища и детски градини.

Причината е повреда в електропровод заради ремонти дейности. През последните дни, падналият сняг в Мюнхен, Бавария, Германия, предизвика спиране на публичния транспорт и блокиране на основни пътища и магистрали. Полетите до и през Мюнхен бяха отменени, включително и такива, които трябваше да летят до Дубай за конференцията на ООН за климата. Според очевидци, частните самолети на летището в Мюнхен, буквално са замръзнали, а пистите са били превърнати в ледници

Според проучването на Climate Central 58% от прекъсванията на тока са причинени именно от лошо време като силен вятър, дъжд и гръмотевични бури. За 22% от авариите е виновно зимното време, включително сняг, лед и градушка. 15% са причинени от тропически бури и урагани.
Електроенергийната система е подложена на различни заплахи през всеки сезон. През зимата, например, електропроводите могат да се скъсат под тежестта на натрупания сняг и лед, докато вятърът често причинява триене на проводниците, което води до повреда или късо съединение. През лятото, горещите вълни често причиняват претоварване на преносни линии, трансформатори и друго оборудване поради повишено търсене. Екстремните горещини също могат да предизвикат прекъсвания на обслужването, като причинят провисване на линиите, повреда на кабели и късо съединение в подземни вериги.

Времето винаги е било водеща причина за прекъсванията на електрозахранването. Не липсват и фрапиращи грешки и неадекватни действия на електропреносните и електроразпределителните предприятия, но метеорологичните условия все пак са най-честата причина хора да стоят на тъмно дни наред. Изменението на климата, което води до ескалация на тежките метеорологични явления, обаче се оказва причина за нарастване на броя на тези прекъсвания през годините.

АКЦЕНТ: Прекъсванията на тока заради климатичните условия са се увеличили с 78% за 10 год

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Електрохолд

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete