Вторник, 7 Май 2024, 01:57

За 35-та година: Започна "Дефиле на духовите оркестри и мажоретни състави Ботевград 2018"

28 Септември 2018, 19:31
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3008 1


Днес Ботевград за 35 път посрещна духови и мажоретни състави от цялата страна, които ще се включат в традиционния музикален форум „Дефиле на духовите оркестри и мажоретни състави Ботевград 2018”. В тазгодишното издание на мероприятието ще се включат близо 500 участници от 17 духови оркестри и мажоретни състави от градовете Ботевград, Стара Загора, Видин, Монтана, Враца, Троян, Елин Пелин, Габрово и Велико Търново.

Вълнуващото музикално изживяване, не само за участниците, но и за ботевградската общественост, започна с дефиле на съставите, от Градския парк до пл. „Саранск” в Ботевград, където всички духови оркестри и мажоретни състави, които ще се изявят в първия ден от дефилира, се построиха.

Точно там в 17.30ч. се състоя и официалното откриване на събитието, на което присъстваха зам.-кметът на община Ботевград Борис Борисов и секретарят на общината Стефка Граматикова.

Две вечери музиканти, диригенти, композитори, изпълнители, хореографи, танцьори ще хвърлят въображаем мост, изкован от звуци и движения, от нашето минало към бъдещето ни.

„През 1983 година на същия този ботевградски площад, за първи път се провеждат празниците на духовата музика. Скъп гост е великият българин Дико Илиев и това не е случайно, защото този гений на българското оркестрово творчество започва своя творчески път тук в нашия град. От 1986г празниците на духовите оркестри се посвещават на Дико Илиев. Днес всички ботевградчани и скъпите гости на града ни, чакат с огромен интерес и любов откриването на Дефиле на духовите оркестри и мажоретни състави Ботевград 2018 г”, казаха прекрасните водещи Миглена Василева и Николай Найденов.

„И както казва големият български писател Йордан Радичков: “Духова музика има, откакто свет светува, и нея никой не може да я закрие! Ако се закрие една държава, то и духовата музика ще се закрие. Всичко започва с музиката и свършва с музиката.! Град, дето не е свирила духова музика, не е град!“, каза в заключение Миглена Василева.

Под звуците на празнични фанфари, изсвирени от всички тръбачи на оркестрите, бе издигнато знамето на тазгодишния дефилир.
Последва и приветствено слово от зам.-кмета на общината Борис Борисов: „Уважаеми съорганизатори, НЧ „Христо Ботев”, уважаеми участници- духови оркестри и мажоретни състави от цялата страна, скъпи съграждани, уважаеми гости, за мен е изключително удоволствие с добре дошли на юбилейния 35 Дефиле на духовите оркестри и мажоретни състави Ботевград 2018. С огромна гордост държа да отбележа, че тази година имаме над 500 участници, може би един своеобразен рекорд за последните години по брой участници, което несъмнено утвърждава този празник като един от най-големите културни и музикални празници в нашата община, а и цяла Софийска област, може би. В днешните трудни времена, без съмнение музиката е едно от изкуствата, което доставя на всички нас удоволствие, спокойствие, дава един мир на душите ни” ,каза в словото си Борисов и пожела на всички през следващите дни да изпитат върховни емоции на удоволствия с музиката и изпълненията на всички участници. На всички участници пък зам.-кметът пожела успех и ги призова да дадат най-доброто от себе си.

Концертната вечер започна с изпълнения на Младежки духов оркестър с диригент Константин Гайдарски. В програмата тази вечер се включиха още съставите: Представителен духов оркестър и мажоретен състав „Стефан Стефанов" при НЧ „Светлина 1975" - село Гара Елин Пелин, Представителен общински духов оркестър с мажоретки - гр. Троян, Мажоретен състав - „Светла" - гр. Елин Пелин, Общински духов оркестър - гр. Габрово, Общински духов оркестър – Ботевград, Духов оркестър „Дико Илиев" при читалище „Разум 1883" - гр. Монтана и Мажоретен състав към Общински младежки дом - гр. Монтана.

Младежки духов оркестър и Мажоретен състав - гр. Ботевград
Младежки духов оркестър Ботевград е създаден през 1964г. от тогавашният учител по музика Димитър Войнов.
През 2004г. диригент на оркестъра става Константин Гайдарски. През същата година се създава и Мажоретен състав с ръководител Иванка Христова.
С нов облик и младежки ентусиазъм, съставите изграждат своя нов стил, съвременен репертоар и атрактивна визия. Многобройни са изявите им в страната през изминалите години. Участие в церемонии по откриване на републикански, европейски и световни първенства проведени в София и страната. Множество участия в радио и телевизионни предавания, десетки концерти.
Съставите се гордеят с участието си в телевизионния формат „България търси талант – четвърти сезон, където достигнаха до финал.
Вълнуващо и запомнящо се е участието на двата състава в концерта на Слави Трифонов на стадион „В. Левски“ пред 70 000 души.
Под ръководството на Константин Гайдарски и Иванка Христова за изминалите 14 години съставите взеха участие в 23 международни фестивала в държавите Франция, Германия, Италия, Испания, Словакия, Румъния, Македония, Сърбия Турция, Дубай, където представиха България и своя град.

Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки - Троян
Основан е през 1980година от Владимир Парушев. Оркестърът участва по протокол в национални, официални, църковни, градски и общински празници; фестивали, конкурси и поръчки за концерти в цялата страна.
От своето формиране до сега, съставът развива оживена концертна дейност – самостоятелни концерти в зала и на открито; участия в сборни и шоу-програми; надсвирвания; марш-паради; народни празници и веселия.
В репертоара заемат място класически творби, пиеси от български композитори, съвременни творби от наши и чужди автори, народна и забавна музика, фолклорни обработки и собствени аранжименти на нашумели хитове.
Съставът е участвал във фестивали и конкурси в европейските държави – Германия, Чехия, Русия, Франция, Северна Ирландия, Македония, Италия, Унгария, Полша, Испания, Сицилия, Гърция. Притежава десетки дипломи, купи, плакети и грамоти.
Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки Троян е:
•Лауреат на VI Републикански фестивал на художествената самодейност – носител на златен медал и званието “Представителен” през 1984г.
•Лауреат на VI фестивал в гр. Рощок, Германия 1985г.
Лауреат на VII фестивал на ФИЖО – гр. Хеб, Чехия – 1987г.
•Носител на златен медал от последния, VII Републикански фестивал на художествената самодейност и класиран на първо място сред еднородните оркестри – 1989г. и мн др. признания и награди.
Р-л мажоретни състави – Елеонора Петковска
Ръководител оркестър – Марин Цочев
Концертмайстор – Станислав Мойнов

Представителен духов оркестър и мажоретен състав ''Стефан Стефанов'' при НЧ“Светлина-1975’’- с. Гара Елин Пелин
Духов оркестър ''Стефан Стефанов'' е създаден през 1951г. от н.у.Стефан Стефанов.
Оркестърът е истинска школа за музикална култура и образованиe. В досегашната му дейност са обучени над 3000 деца, юноши и девойки, като много от тях са поели по професионалния път на музиката.
Гордост за състава са музикантите от Представителния гвардейски духов оркестър, Софийската национална опера, операта в Сидни, които са започнали своето музикално обучение в елинпелинския духов оркестър.
Репертоарът на оркестъра е богат и включва маршове, българска народна музика, съвремени и класически музикални произведения.
През 2016 година съставът отбеляза тържествено своя 65-годишен юбилей.
В дългия си творчески път,оркестърът е отбелязал много участия в местни, общински и национални тържества,фестивали и конкурси.Представял е България 15 пъти в чужбина - Русия, Германия, Полша,Унгария,Чехия,бивша Югославия,Гърция и Македония.

За своите музикални постижения през 1979г. на оркестъра е присъдено званието ''Представителен''.
Носител на орден '' Св.Св.Кирил и Методий '' - първа степен. Лауреат на трети, четвърти и пети фестивал на художествената самодейност, носител на „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци.
Притежава много други дипломи и грамоти.
Главен художествен ръководител и диригент е Вилимир Кирилов.
Група за модерни танци /Мажоретен състав/ "Нани-Денс" към НЧ"Иван Вазов-1919"- с.Столник е на сцена повече от десет години.
Съставът активно участва в дейността на читалището и е утвърдил своето присъствие в културния живот на община Елин Пелин. Неговите изпълнения радват и публиката в различни краища на страната.
Групата има богата палитра от танци, чрез които пленява зрителите и печели техните симпатии.
Носител е на много награди от регионални и национални конкурси.
Художествен ръководител и хореограф на състава е Надежда Данаилова.

Мажоретен състав ,,Светла“- Елин Пелин е продължител на създадения първи мажоретен състав в България през 1979 год. в гр. Елин Пелин. Момичетата от състава имат многобройни дипломи за 1-во място,грамоти, награди, плакети, сувенири.
Посетили са Германия, Русия, Чехия, Полша, Унгария, Италия, Франция, Гърция, Румъния, Македония, Турция.
Имат прекрасни спомени от най-красивите градове в Европа. Няколко пъти печелят приз ,,Мис Фестивал“и диплом за ,,Най-атрактивна мажоретка“. Участвали са в телевизионни предавания, снимали са филми. В репертоара им са включени маршове, български народни хора , както и съвременни музикални жанрове. Съставът има съвместни танцови проекти с Национален Фолклорен Ансамбъл,,Българе“ с оркестъра на МВР, с Гвардейски духов оркестър, със Софийски духов оркестър, с Младежки оркестър на 1-ва Английска гимnaзия и други. Където и да отидат, момичетата от състава печелят приятели и фенове.
Ръководителката на състава Светла Ивaнова Кимилска вече 35 години се занимава с мажоретни танци.
Носител е на ,,Златна игла-статуетка“ и диплом за ,,Най-добра хореография“ в това изкуство. Била е член на жури на мажоретните конкурси в курорта ,,Албена“ и ,,Слънчева Бесапара“ в Пазарджик.

Духов ОРКЕСТЪР ГАБРОВО с диригент - Николай Венков
Духовият оркестър в град Габрово е основан през 1959 година от заслужилият музикант Петър Чаракчиев - тогава учител по музика в Априловската гимназия.
През следващите години диригенти на оркестъра са Цанко Нанов и Христо Белчев. От 1973 година диригент на оркестъра е Иван Андреев.
От 1986 година диригент на оркестъра е Николай Венков.
През 1979 година в град Рула - Германия Габровският духов оркестър получава диплом "Отличен", а през 1983 година диплом за "Високи художествени постижения".
През 1985 година в Острава - Чехия печели сребърен медал на международния фестивал на духовите оркестри.

Духов оркестър „Дико Илиев” при читалище „Разум” 1883 г –гр. Монтана носи с гордост името на големия самобитен композитор.
Тази година се навършват 89 години от създаването му. Той е единственият читалищен колектив, който не е прекъсвал дейността си от 1929 година до днес.
Съставът има изключително богатата творческа биография, неизменно присъства в културния и обществен живот на града и Общината и се ползва с обичта и подкрепата на монтанската публика.
Традиционни са концертите му по повод рождената дата на Дико Илиев, увеселителни концерти в градската градина, по повод Нова година, национални и местни празници и тържества.
Печелил е награди от конкурси в страната и чужбина, носител е на почетния знак на Община Монтана. Тази година отбеляза с концерт 120 г. от рождението на Дико Илиев.
Съставът е участвал в „Дефилир на духовите оркестри“ гр. Ботевград през 2012г и 2013г.
В богатия си и разнообразен репертоар, освен произведенията на Дико Илиев, оркестърът поддържа пиеси от Европейската и световна класика, както и специални аранжирани популярни песни от български и чужди автори.
Диригент на оркестъра от 2011г. е Пламен Крумов.

Мажоретният състав на Монтана е възстановен през 2002 г. към Общински Младежки дом - Монтана.
Началото му е поставено със спектакъла “20 години по-късно”, за да се подчертае приемствеността със съществувалия през 80-те години на ХХ век състав. Концертът се реализира благодарение на спечелен проект пред Министерството на културата.
Художествен ръководител на мажоретния състав е Луиза Стефанова – хореограф с дългогодишен опит и нестихващ ентусиазъм. Тя подготвя всеотдайно момичета на възраст от 4 до 19 години.

Възпитаничките й радват с таланта си многобройната си публика. Колоритът на изпълненията се допълва от стилните им костюми.
В репертоара на Мажоретния състав са включени дефиле на маршова музика и разнообразни композиции на основата на джайф, чарлстон, кан–кан, пасо добле, български народни хора.
Формацията има множество участия, както на родна сцена - концерти в Монтана, Враца, Вършец, Свиленград, София, така и в международни фестивали в чужбина – Италия, Гърция, Германия, Турция, Сърбия, Испания.

Успешни са съвместните изяви на Мажоретния състав с духовите оркестри на Народно читалище “Разум 1883” – Монтана, и Народно читалище “Просвета“ - Свиленград.
От 2007 г. съставът работи ползотворно с Младежкия духов оркестър на ПМГ “Св. Климент Охридски” – Монтана. През 2017 г. двете формации честват заедно юбилей, съответно 15 и 10 г. на сцена.
Особено атрактивни са творческите им проекти с популярния оркестър “Vivo Montana”.
- Духов оркестър „Дико Илиев” при читалище „Разум” 1883 г –гр. Монтана с диригент Пламен Крумов.
- Художествен ръководител на мажоретния състав е Луиза Стефанова

Тазгодишните спонсори на събитието са: Никсметал Груп, фирма Молтен, Джи Фармасютикъл, Иван Начев, групата на общинските съветници от Коалиция „Обединени за бъдещето на ботевградска община”.



Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (1)

  • Отговори (4) (2)
    1. добавен от: Анонимен 28 Септември, 22:23

    Започна ДЕФИЛИР,а дефиле няма как да започне.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (218)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete