Неделя, 5 Май 2024, 15:45

За честта на фамилията Везенкови

9 Октомври 2012, 14:11
(0) (0)
Правец - Спорт
Прочетена: 3537 1


България я няма върху картата на баскетболна Европа. Поне не и на ниво мъже. Това лято се изложихме, както само ние умеем, и не се класирахме за европейското в Словения догодина. За сметка на това неколцина младежи вдъхват надежда, че следващите няколко години няма да бъдат така мрачни, когато в този спорт се споменава името на страната ни. 
 
Най-малкият от тях е само на 17 г. Не е роден в България, но е българин до мозъка на костите. Не е живял у нас, но обича родината, милее за семейството и е възпитан да уважава бабите и дядовците, с които се вижда само през ваканциите. 
 
Той се казва Александър Везенков и никога не е имал друг избор, освен да свърже живота си с баскетбола. Играта е закодирана в гените му, а спортния хъс е наследил от родителите си. Баща му понастоящем е директор на 10-кратния пореден шампион Лукойл Акадeмик, има три титли (1987, 1988, 1989 г.) и три купи (1986, 1987, 1988 г.) с Балкан като дългогодишен национал - Сашо Везенков. Майка му Янка пък е бивш състезател по тенис на маса. 
 
Откакто се помни, Везенков-младши следва примера на кака си Михаела. Тя е с 11 години по-голяма, играе баскетбол, капитан е на девическия, а след това и на женския държавен тим на Кипър, където фамилията Везенкови се установява преди години. 
 
След гимназията Михаела заминава за САЩ с пълна стипендия в Северна Каролина. Дипломира се и днес гради бизнес кариера в Европа, а брат й е наясно, че някой ден, колкото и далеч да стигне в спорта, трябва да има образование, върху което да се опре. 
 
Затова и бъдещето му също звучи по американски. Огромният талант на порасналото чак до 205 см момче тази година бе забелязан от един от най-уважаваните треньори в света Майк Кжижевски. Селекционерът на националния отбор на САЩ излекува звездоманията у Леброн Джеймс и Коби Брайънт и ги изведе до олимпийската титла в Лондон.
 
Голямата му страст обаче си остава колежанският баскетбол. Кжижевски е наставник на Дюк, считан за покрива на планетата измежду университетите отвъд океана. Специалистът е твърдо решен през лятото на 2013 г. да приветства в своя отбор и нашето момче. Предложението на Кжижевски към фамилия Везенкови вече е в сила. На ход е Александър.
 
ТОВА Е ТОЙ
 
Александър Везенков е роден на 6 август 1995 г. в Никозия (Кипър). Висок 205 см. Играе на позицията на крилото. Когато навършва 10 години, започва да тренира баскетбол в детската академия на Апоел в родния си град. През 2007 г. вече е в отбора на кадетите на клуба, а през 2009 г. талантът му е забелязан от скаутите на гръцкия гранд Арис. Везенков-младши преминава в юношеския тим на „жълто-черните“ от Солун, където му осигуряват стипендия, училище и подслон. Заедно с него заминава и майка му Янка. През изминалия сезон нашето момче изведе „Арис“ до титлата в своята възрастова група и бе избран за най-полезен играч на финалната серия. Попадна и в мъжкия състав на гръцкия тим. 
От 2010 г. Везенков е неизменна част от националния отбор на България. Играе винаги при по-големите. Така бе и това лято, когато първо носи екипа на 20-годишните на европейското първенство в София, а след това се състезава и при 18-годишните на шампионата на Стария континент в Литва.
 
Отличник е в американското школо в Солун 
 
„Не става само с баскетбол, трябва да се учи“, твърди самият Везенков въпреки крехката си възраст, на която връстниците му си прекарват забавно по купони, докато той се поти в залата или заляга над учебниците. Александър е сред отличниците на престижната американска гимназия „Пайнууд“ в Солун, където му остава година до завършване на средното образование. Международното училище в гръцкия град има 62-годишна история и се слави със строгата си дисциплина и високи изисквания към учениците. „Александър винаги е бил пример за съучениците си дори извън класната стая. Скромен, тих и трудолюбив. Отсъства често заради ангажиментите си към баскетболния отбор на „Арис“, но това никога не се е отразявало на бележките му“, признава директорката на гимназията Роксан Джанпапа.
 
Идолът му е Димитрис Диамантидис 
 
Дори и на сън да го попитате кой е любимият му играч, Александър Везенков няма да сбърка с отговора: Димитрис Диамантидис. 17-годишният тийнейджър е луд фен на капитана на Панатинайкос и почти не е пропускал негов мач по телевизията. Като малък даже карал баща си да го води в едно кафе в Никозия, за да може двамата да гледат срещите на ПАО и плеймейкъра на голям екран. Везенков-младши мечтае някой ден да е като Диамантидис - спокоен, но едновременно с това безкомпромисен лидер на терена. Има цяла колекция от негови фланелки, които пази като очите си.


Източник: bgbasket.com

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (214)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete