Неделя, 8 Септември 2024, 02:24

За високи професионални резултати бе награден директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Драгоман, ст. комисар Петър Терзобалиев

8 Юли, 17:16
(2) (3)
Драгоман - Новини
Прочетена: 1595 0


1 млн. и 200 хил. лв. глоби, наложени на трафикантите на хора, задържани от РД „Гранична полиция“ - Драгоман; 250 осъдени лица за каналджийство и незаконен превоз на мигранти; над 200 конфискувани автомобила в полза на държавата по образуваните досъдебни производства на РДГП -Драгоман.

Такава е равносметката за 2023 г. за част от дейността на РДГП - Драгоман по данни на директора – ст. комисар Петър Терзобалиев, който бе награден за постигнати високи професионални резултати от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

На официална церемония, която се състоя в столицата, по повод професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и 145-та годишнина от създаването на Министерството на вътрешните работи, ст. комисар Петър Терзобалиев бе удостоен с почетен знак на МВР – 3-та степен – едно от най-високите отличия.

„Благодаря на ръководството на МВР и на Гранична полиция за подкрепата и оперативната самостоятелност, която оказват на служителите на РДГП - Драгоман! Благодаря на семейството ми и на жената до мен!“, заяви ст. комисар Терзобалиев.

Петър Терзобалиев, който от 5 години живее в град Драгоман, е с впечатляваща професионална биография. Роден е в Сливен, където завършва средното си образование в Спортното училище. През 1990 г. става най-добър кросов бегач за юноши, а преди това е републикански шампион на 1000 м и на 3 000 м. Отбива военната си служба в ШЗО Плевен. Висшето си образование завършва в Академията на МВР.

Ст. комисар Терзобалиев има няколко специализации – в Словения, Турция, Таджикистан, Школата по гранична сигурност в ЕС, Унгария – в Школата на ФБР. Минал е през всички степени на кариерното развитие през 24-те години служба в МВР – ГДБОП, Криминална полиция и Дирекция „Вътрешна сигурност и борба с корупцията в МВР“, СДВР – Отдел „Миграция“, началник на ГПУ Калотина – 4 години, а от 2023 г. е директор на Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Драгоман, която отговаря за Българо-сръбската граница с район от около 600 км и се състои от 6 ГПУ и 5 ГКПП-та.

Ст. комисар Терзобалиев е работил и в РД „Гранична полиция“ - Бургас по охрана на морската ни граница и в Криминална полиция към Областна дирекция на МВР – Бургас.

Във Военната академия „Г. С. Раковски“ завършва специалност „Противодействие на радикализацията и тероризма“ във Факултет „Командно-щабен“.

Владее няколко езика – английски, руски, арабски – писмено и говоримо, фарси /Афганистан, Иран и Таджискистан/.

Ст. комисар Терзобалиев споделя, че му престои докторантура по специалността „Борба с трафика на хора“. След пенсионирането си планува да обучава курсанти във Военната академия и Академията на МВР.

Задачите и приоритетите на Гранична полиция са: предотвратяване и противодействие на: каналджийството, трафика на хора, контрабандата, документни престъпления, охрана на обществения ред в пограничната зона.

„Условията ни на работа са много добри – извършена е реконструкция на ГКПП „Калотина“, старата сграда е съборена и на нейно място е изградена нова. Функционира българо-сръбски контактен център - 24 часа има обмяна на информация.
Отлично взаимодействие имаме с Република Сърбия и с Фронтекс – Агенцията за гранична и брегова охрана на ЕС.
Наскоро министър Стоянов ни връчи ключовете на 15 нови служебни джипа за цялата дирекция – 6-те ГПУ-та. Очакваме да получим още 15 автомобила.
Предстои конкурс за назначаване на служители – за работа на терен и на ГКПП. Изискванията са да бъдат на възраст до 40 години, неосъждани, владеещи английски език" , заяви за "Балканец"  директорът на РДГП -Драгоман.


Екипът на „Балканец“ поздравява ст. комисар Терзобалиев за връченото му отличие и му благодарим за интервюто и предоставения снимков материал от личния му архив.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (65)
70% Complete
Не (228)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (20)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (65)
70% Complete
Всички са маскари. (105)
70% Complete