Петък, 3 Май 2024, 01:17

Заключителен концерт на ТШ "АНИМА" - "Две души"

24 Юли 2018, 11:00
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1147 0


На 21 юли 2018 година в големия салон на НЧ “Иван Вазов – 1947” гр. Костинброд танцова школа “АНИМА” поднесе един невероятен концерт на своята публика. Концерт разказващ историята на планините Витоша и Люлин:
„В едно от околните витошки села имало много красиво момиче - Вита се казвало. Тя била най-голямото дете на родителите си и помагала в отглеждането на овцете - главен поминък на тукашните хора. Пасла стадото из околните ливади и често се изкачвала на "Големото било", за да нагледа надлъж и шир. Когато очите се насищали на красивата гледка и безкрайния простор, Вита запявала. Гласът й бил силен и ясен, та се чувал през девет села.
А на "Дългото било" пасъл стадото си друг овчар - Люлин се наричал. Тих и смирен момък бил Люлин, умеел да свири на гъдулка. И когато чувал мощния глас на Вита, пригласял тихо с гъдулката си. Когато девойката мълчала, той се провиквал, искал да чуе гласа й:
- Витооо!
- Щооо! - отговаряла Вита и ехото на двете провиквания се събирало и носело заедно, което достигало до хората като - Витошоо!
По песен и свирка двамата млади се залюбили -отдалеч, без да се срещнат и да се погледнат очи в очи, без да разменят блага дума. Но и двамата изгаряли от желание да бъдат заедно. „

Два часа трите групи на г-жа Антония Василева- хореограф на ТШ „Анима” радваха публиката с автентични, шопски хора и сцени от легендата за двете планини. Те предадоха по-неповторим начин, чрез танц историята на Вита и Люлин. Концертът показа българският фолклор. Нашият фолклор! Показан от нашите деца като неизчерпаема съкровищница от мъдрост, естетика и добродетели:
„Витината майка разбрала, че и тоя път дъщеря им ще ги направи за смях, излязла на височина над Княжево и проклела през сълзи:
- Гръм да те удари, щерко, да те вкамени, дето си застанала, и черна да почернееш като земята. И тоя Люлин, дето те лъже и мами, и той на земя и камък да стане!
Било ясно и слънчево време, но отведнъж се стъмнило. Надвиснали тежки черни облаци и страшен гръм процепил земята. Вита, която стояла в тоя миг на връх "Големото било", паднала. Гръм ударил Люлин овчар на "Дългото било". Оттогава хората нарекли "Големото било" Витоша, а "Дългото било" - Люлин. Върхът, където Вита била ударена от гръм, бил наречен Черни връх.”

Възпитаниците на школата от всички възрастови групи ни пренесоха във вълнуващия свят на народния танц и грацията. Освен танците, главната героиня показа и своя певчески талант. Всяко изпълнение беше наградено с аплодисменти и овации от публиката.
„Анима” продължава да се утвърждава като една от водещите школа в нашата община. Творческият й заряд е огромен, а танцуването в нея е един безкраен цикъл от музика, живот и емоции.

Грандиозния концерт беше уважен от г-н Александър Ненов - зам.- кмет на община Костинброд .
В края на концерта г-н Ненов подари кошница с цветя на художествения ръководител – г-жа Антония Василева.

„Моето виждане, като заместник кмет в областта на културата е такова, че там където се работи, трябва да се получава подкрепа. За това Вие, от ТШ „Анима” винаги можете да имате подкрепата на община Костинброд.
„Децата са бъдещето на България! А тези деца са душата на нашата община! За тях градим общината, за тях инвестираме всеки наш проект! Предстои ремонт на НЧ” Иван Вазов-1947”, както и ремонт на площад „Иван Вазов”. Първа копка на площада ще направим на 1 септември. Другата година ще можем да се насладим отново на концерт на ТШ „Анима”, но в нова, подобрена обстановка.”, заяви зам-кметът Александър Ненов.

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Община Костинброд

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete