Четвъртък, 9 Май 2024, 19:20

Заместник-министър Димитър Георгиев откри първото заседание на Комитетите за сътрудничество, което ще се проведе в Правец

27 Януари 2012, 09:34
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3729 0


Заместник-министър Димитър Георгиев откри първото заседание на Комитетите за сътрудничество по две от програмните области, финансирани от Норвежкия финансов механизъм. Проектите и програмните предложения обсъждат днес и утре в Правец представители от Министерския съвет, МВР, Съвета на Европа и норвежката полиция

Норвежкият финансов механизъм 2009-2014 цели да се намалят социалните и икономическите различия в Европейското пространство и да се укрепят двустранните отношения между България и Норвегия. В рамките на механизма страната ни получава възможност да усвои 48 милиона евро за финансиране на проекти в приоритетни за страната ни сектори - околна среда, възобновяеми енергийни източници, възстановяване на културно и природно наследство, инициативи за обществено здраве, иновации за зелена индустрия и правосъдие и вътрешни работи. 

Във връзка с Меморандума за разбирателство, подписан между България и Норвегия за изпълнението на Норвежкия финансов механизъм, Министерството на вътрешните работи е програмен оператор по две програмни области – „Домашно насилие и насилие, основано на полов признак“, с бюджет 2 352 940 евро и „Взаимодействие в рамките на Шенген и борба с организираната престъпност, в т.ч трафик на хора и странстващи престъпни групи“, с бюджет 7 058 824 евро.
 „За нас този механизъм е от изключително значение, тъй като в момент на финансова криза в Европа и света получаването на такава финансова инжекция и възможност за работа по тези програми е много важна за нас. Това дава възможност в рамките на криза да се развиват дейности, които са от значение за развитие на страната ни и за укрепване на административния капацитет“, това каза при откриване на първото заседание на Комитетите за сътрудничество заместник-министър Димитър Георгиев. Той обясни, че в двете програмни области Дирекция „Международни проекти“ в МВР с компетентните служби, в партньорство с Дирекция на националната полиция на Норвегия и Съвета на Европа са разработили програмни предложения. Целта на заседанията днес и утре е да се обсъдят аспектите по тях. 
Аделина Везенкова от Дирекция „Мониторинг на средствата от ЕС“ в Министерския съвет подчерта, че заседанието се провежда в много важен момент – преди изтичането на 8-месечния срок за подготовка на програмните предложения.“ МВР спази срока и представи  първите проекти до края на миналата година.  Програмите са подготвени качествено, в съответствие с регламента и указанията на офиса на Норвежкия финансовия механизъм“, обясни тя. Директорът на Дирекция „Международни проекти“ в МВР Димитър Черкезов благодари на всички, дали своя принос при разработването на програмите. „За нас като програмен оператор това взаимодействие бе от изключителна полза, тъй като то допринесе за по-пълното съобразяване на програмите с целите на финансовия инструмент, с изискванията на регламента за неговото изпълнение, както и за по-доброто обосноваване на очакваните резултати и мерките, планирани за тяхното постигане, обясни още той.

 


Източник: http://press.mvr.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (228)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (67)
70% Complete