Събота, 26 Октомври 2024, 02:46

Започва предизборната кампания в Софийска област: Интригуващи сблъсъци и нови лица

27 Септември, 08:29
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1148 11


От днес започва поредната предизборна кампания за извънредните парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври

На този фон се очаква поредния рекорд по ниска избирателна активност, защото повечето избиратели не виждат смисъл вече да участват в този цикъл от постоянни избори. Очевидно е, че политическата криза е в разгара си, а политическите лидери и техните партии няма формула за излизане от нея. Различното на тези избори в Софийска област са водачите на листи, които обещават може би най-интригуващата политическа битка. Сред водачите в 26 МИР има 5 бивши министри, един действащ и един бивш кмет, както и двама настоящи депутати. Отсега е ясно, че вероятно ще има и изненади при разпределението на осемте мандата. Бившите вътрешни министри Младен Маринов и Калин Стоянов повеждат листите на ГЕРБ-СДС и ДПС-Ново начало. Маринов е традиционният водач на местните гербери, но включването на Стоянов в този район е доста интересно. Той беше особено активен по време на взривовете в складовете за пиротехника на "Енигма" край Елин Пелин. На последвалите срещи с местните хора получи сериозна подкрепа, но тогава все още беше действащ министър. Интересен ще бъде политическият резултат от сблъсъка му с елинпелинския кмет Ивайло Симеонов.

Бившият правосъден министър Атанас Славов е водач на листата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), докато досегашният водач, д-р Александър Симидчиев, заема седмото място в листата. Това разместване вероятно е резултат от вътрешни договорки в коалицията.

В групата на бившите министри, а сега кандидати за депутати се появи Виолета Комитова, която изненадващо оглави листата на МЕЧ. Хората на Радостин Василев останаха на 1% от прага за влизане в 50-тото НС и сега няма да е изненада при очаквано по-ниската избирателна активност и разделянето на "Величие" да се окажат в парламента. Бившите съпартийци на Комитова от "Български възход" издигат кандидатурата на друг бивш министър от служебните правителства - Даниела Дашева. Освен министър, Дашева беше и зам.-министър на спорта в едно от правителствата, а освен това записа и няколко месечен стаж като депутат.

Безспорно една от най-интересните кандидатури е на кмета на община Миркова - Цветанка Йотина. Тя повежда листата на дясната коалиция "Синя България", които едва ли ще прескочат бариерата за влизане в НС, но авторитетът на Йотина със сигурност ще повиши резултатите на формацията в Софийска област.

Бившият кмет на Самоков Владимир Георгиев повежда листата на БСП -Обединена левица. Може би един от най-очакваните ходове на социалистите. Георгиев не се разбираше с бившия лидер Корнелия Нинова. Освен това е местен човек, представител на най-голямата община в областта и не на последно място - ползва се много добра репутация, човек, който е заслужил мястото си в политиката. Мълвата гласи, че евентуално участие на социалистите в управленска конфигурация, ще прати Георгиев към изпълнителната власт.

Ангел Славчев и Венцислав Асенов повеждат листите на "Възраждане" и ИТН. Случайно или не и двамата са от Елин Пелин, а вероятността да бъдат избрани отново за депутати е доста голяма. При очертаващото се второ място на изборите за "Възраждане", Славчев ще заеме депутатската банка. Той вече започна активна кампания, като поведе протест срещу кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Венцислав Асенов е местен човек, който се ползва с доста добро име. Успя да натрупа два кратки мандата като депутат, но все още не е особено познат като политик. Асенов е и областен координатор на ИТН.

Изборите в Софийска област този път обещават да бъдат изпълнени с интересни политически битки. Въпреки умората от честите избори, избирателите в областта имат възможност да направят важен избор сред разнообразни и интригуващи кандидати.








Източник: balkanec.bg

Коментари (11)

  • Отговори (16) (8)
    1. добавен от: Мега Корупция 27 Септември, 09:45

    Безобразие и дъното на политическата система в България! Избори за пореден път и поредните 120млн.лв от джоба на данъкоплатците ще бъдат прахосани! Няма будители, няма патриоти, нама родолюбци и почтени държавници! Корпоративно олигархични модели обвързали партиите само с личните финансови интереси на малцина дерибеи! Използащи държавния апарат и структори за далавери, лична охрана и източване на средства! Корупция сраснала се в живота в всички етажи на властта! Безсилие и безаконие на фона на изчезваща, застаряваща и затъпяваща нация! Язък за този народ, язък за богатата му история. БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ!

  • Отговори (10) (6)
    2. добавен от: Анонимен 27 Септември, 10:45

    Само оранжевата гвардия на Стамболийски пребиване с тояги и всичко поместата

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (4) (8)
    4. добавен от: Горд и от Скравена 27 Септември, 11:15

    Ще гласувам за Вальо Милушев, за да не влезе Дамян.

    • (8) (3)
      1. добавен от: Анонимен 27 Септември, 13:50

      Много си глупав, тъп скравенчанин! Теляк ли ще му ставаш?

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (6) (2)
    6. добавен от: Анонимен 27 Септември, 17:23

    Нито нови лица,нито нови идеи!

  • Отговори (2) (2)
    7. добавен от: Анонимен 29 Септември, 14:13

    Какви идеи може да има Марин мазника, тиквата му трябват кратуни да натискат копчето.

  • Отговори (1) (0)
    8. добавен от: Анонимен 4 Октомври, 01:17

    Искаме Кочкова!!!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 22:21

    Искаме салата и ракия.

  • Отговори (1) (0)
    10. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 19:58

    В едно съм сигурен,за Киро тъпото и СиЕ,за комунягите и за ДПС и в двата му варианта,не трябва да се гласува.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (89)
70% Complete
Не (311)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (104)
70% Complete
Всички са маскари. (166)
70% Complete