Събота, 26 Октомври 2024, 02:47

Затягат контрола за регистриране на домашните кучета

18 Октомври, 15:56
(4) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 6376 50


Възобновява се информационната дейност за задълженията на собствениците на домашни кучета да регистрират своите любимци и да заплащат съответните такси в Общинската администрация, съобразно Закона за ветеринарномеицинската дейност и българското законодателство. Това стана ясно по време на брифинг с кмета Иван Гавалюгов и местните медии.

Кметът поясни, че кампанията е необходима и е опит за справяне с проблема с безстопанствените кучета. Той посочи, че най-често причината за появата на безстопанствени животни е отказът на стопаните да се грижат за кучетата си или за техните поколения и често на улицата попадат новородени кученца. По тази причина от Общината ще предприемат мерки по затягане на контрола за регистриране, чипиране и кастриране на животните.

„Без да регламентираме и да успеем да канализираме този процес винаги ще има проблем и ще има бездомни кучета. Предприемаме тази акция и по повод 1 година от отварянето на Общинския приют. Капацитетът му отдавна е запълнен, постоянно търсим начин да го разширяваме, но виждаме, че цялостният ефект върху овладяване популацията на безстопанствени кучета няма да има ефект ако не се предприемат действия по регистриране и по възможност кастриране на голяма част от домашните кучета, за да не се размножават безконтролно и техните поколения да бъдат изхвърляни на улицата, както често се случва”, каза кметът.

„Въпреки че законът е от няколко години, ние наблюдаваме пасивно отношение от страна на собствениците, или може би се дължи на липса на информираност, но не ги регистрират и не ги кастрират", добави той.

Кметът информира още, че от следващата седмица ще се проведе информационна кампания, по време на която ще има гратисен период, след който собствениците ще подлежат на санкции, ако не са регистрирали и чипирали своя домашен любимец.

„Към момнета таксата е символина, но въпреки това има едва около 40 регистрирани кучета. Това е една тенденция, която се наблюдава. С тези мерки ще се опитаме да разрешим казуса с безстопанствените кучета по улиците на Ботевград", каза още кметът Гавалюгов.

Закона предвижда освобождаване от таксата на кастрираните кучета, кучета на регистрирани ловци, на инвалиди и др., като за това трябва да се предоставят необходимите документи.

Общината обмисля стимули за кастрирането на домашни кучета, както и за осиновяване на животни от Общинския приют. По думите на Иван Гавалюгов от началото на годината има едва 10 осиновени .

Средствата, които се събират от таксата за домашни любимци се изразходват за нуждите на приюта.

На официалния сайт на Община Ботевград е публикувана информация за Законови задължения на собствениците на домашни кучета за регистрация, идентификация и деклариране пред общината на животните, както и за заплащане на такса за притежаване на домашно куче:

Уважаеми съграждани,

с настоящото ви информираме за действията, които всеки собственик на домашно куче следва да предприеме за регистрация и идентификация на своя домашен любимец, след неговото придобиване, както и за декларирането му пред общината, съгласно действащото законодателство на Р. България.

1. Съгласно разпоредбата на чл. 174, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) собствениците на кучета, навършили 6-седмична възраст, следва да ги представят на регистриран ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика във ветеринарномедицинско заведение, за:

- официална идентификация чрез инжектиране на транспондер (идентификационен микрочип) и издаване на идентификационен документ (паспорт)

- обезпаразитяване и ваксинация срещу болести по кучетата, различни от болестта бяс.

2. Съгласно разпоредбата на чл. 175, ал. 1 от ЗВД за притежание на куче ежегодно се заплаща такса в общината, на чиято територия е постоянният му адрес/седалище. Във връзка с горното и съгласно чл. 46г.,д.,е. от Наредбата на Община Ботевград за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, в тримесечен срок от датата на придобиване на куче собственикът подава декларация в Дирекция "Местни данъци и такси". При промяна на декларираните обстоятелства собственикът уведомява за това администрацията като подава нова декларация. Таксата се заплаща ежегодно до 31 март на съответната година или в едномесечен срок от датата на придобиване на кучето, когато то е придобито след 31 март. За кучета, придобити през текущата година, таксата се дължи в размер на 1/12 от годишния ѝ размер за всеки месец до края на годината, включително за месеца на придобиването. Съгласно чл. 175 ал. 2 от такса се освобождават собствениците на: - кучета на лица с увреждания; - служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка; - кучета, използвани за опитни цели; - кучета, използвани от Българския червен кръст; - кастрирани кучета; - кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект; - ловни кучета, собственост на лица, придобили право на лов по реда на Закона за лова и опазване на дивеча. Също така, съгласно чл. 39 от Закона за защита на животните не се заплаща такса за куче с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране.

3. В допълнение напомняме, че съгласно чл. 174, ал. 2, собствениците на кучета, навършили 12седмична, но не повече от 6-месечна възраст, следва да ги представят на регистриран ветеринарен лекар за първоначално поставяне на ваксина срещу болестта бяс. Всяка следваща ваксинация срещу болестта бяс се извършва 12 месеца след предходната.

4. Съгласно чл. 7, ал. 6 от Закона за етажната собственост в отделно обособено поле на книгата на етажната собственост всеки собственик, ползвател или обитател вписва притежаваните или взетите за отглеждане животни, които се извеждат на обществени места, а за кучета – и номера на ветеринарномедицинския паспорт.

Източник: balkanec.bg

Коментари (50)

  • Отговори (9) (8)
    1. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 16:13

    Преброяването на дивите зайци

  • Отговори (12) (9)
    2. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 16:16

    Гавал, иди в София и виж контейнерите за боклук са всичките с автоматично затворени капаци, за да ги отвориш натискаш педал с крака, хвърляш торбата, пускаш педала и капака се затваря. Когато помиярите и котките нямат достъп до боклука и им липсва хранителната база сами ще напуснат Ботевград

    • (5) (2)
      1. добавен от: Габи 19 Октомври, 13:36

      Живея в краен квартал на София. Контейнерите въобще не са с капаци които се отварят с педал. Повечето от тях въобще нямат капаци. Общините трябва да имат изисквания към домашните кучета, когато се справят с стотиците бродещи бездомни.

    • (3) (2)
      2. добавен от: Анонимен 19 Октомври, 16:21

      В гетото Люлин е така, никой не ви брои за живи

  • Отговори (9) (20)
    3. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 17:06

    99.9% от населението храни кучетата.

    • (25) (8)
      1. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 21:08

      А не трябва ли да ги храни? За да си добър човек, се познава по отношението ти към уличните кучета и котки.

  • Отговори (18) (9)
    4. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 17:45

    Че те са по-интелигентни от 99.9% Ботевградчани.

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (3) (7)
    6. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 20:08

    Ще ходим ли за гъби.

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (5) (10)
    7. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 20:19

    БЕЗДОМНИТЕ КОГА?

  • Отговори (11) (14)
    8. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 21:05

    Усиновил съм един помяр да го гледам обаче в момента който се ми се наложи да плащам и данък за това направо отивам и го пускам пред общината никой няма право да ми налага данъци за това че съм един човек който се е опитал да спаси един кучешки живот и да отърве общината от едно бездомно куче администрация господин кмете идеята ви е гениялна

  • Отговори (11) (4)
    9. добавен от: Васил Василев 18 Октомври, 21:12

    Ако кучетата са кастрирани не се плаща данък. А кучета помяри няма,за разлика от нас ,"хората". И е правилно да има контрол браво на кмета.

    • (7) (0)
      1. добавен от: Бичи 18 Октомври, 21:33

      Нищо не ти се разбира, ама нищо, говори по разбираемо и тогава пиши.

    • (5) (0)
      2. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 21:38

      Помяр.
      Не чистокръвно бездомно куче.
      И само да те информирам във случай че не си забелязал във Ботевград има доста.
      А относно хората човек сам си избира какъв да бъде с кой да дружи

    • (5) (2)
      3. добавен от: Бичи 18 Октомври, 21:41

      Буквар, бате, буквар и оправи центъра.

  • Отговори (4) (6)
    10. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 21:59

    Това е работа на кмета

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (89)
70% Complete
Не (311)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (104)
70% Complete
Всички са маскари. (166)
70% Complete