Четвъртък, 9 Май 2024, 19:45

Земеделци скандират: Елате да ви подарим Бентлитата!

6 Декември 2011, 13:40
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1078 0


Стотици земеделци с десетки трактори се събраха на протест около храм-паметника „Св. Александър Невски"  в София.  В центъра на столицата са паркирани около 170 земеделски машини, които влязоха в София късно снощи.

Протестът е озвучен от тъпани, гайди и духова музика. Фермерите протестират заради орязаните пари за сектор земеделие за 2012 година. Те настояват за оставките на финансовия министър Симеон Дянков и земеделския му колега Мирослав Найденов.

В декларация фермерите настояват за точни и ясни правила за българското земеделие и за справедливост.

Земеделците издигнаха плакати с надписи: "Господа управляващи, елате да ви подарим Бентлитата, които виждате!", "Найденов, ела при нас заедно да обработваме земеделската земя, тук ти е мястото!", "Не сме зърнари, ние сме производители на хляб!", "Колко още искате да пиете земеделска кръв?", "Дянков да си ходи там, откъдето е дошъл!".

Шествието на фермерите тръгна към Министерския съвет. Тракторите им обаче ще остават до „Александър Невски“, оградени с полицейски ленти.

„Ние сме секторът, който дава хляба, нищо не е по-важно от хляба, политиците са преходни”, казаха протестиращите. Според тях земеделието е единственият работещ сектор в България, който е наказан с Бюджет 2012.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов припомни основните искания на протестиращите, свързани с намалената субсидия от 230 млн. лева, която ще намали и субсидията за декар на 24, 50 лв, вместо очакваните 32, 50 лв., както и липсващата все още нотификация за безакцизното гориво.

След 21.00 ч. утре протестиращите зърнопроизводители трябва да изнесат машините си от София, заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.
Тя отбеляза, че е създадена необходимата организация, така че протестиращите да не блокират столицата, като едновременно с това е уважено правото им да изразят недоволството си.

Фандъкова допълни, че зърнопроизводителите имат правото да изразят  протеста си, но трябва да направят своето шествие до Министерския съвет без машините си.

По думите на кмета на София ще бъдат приложени всички изисквания, които има към организаторите за почистване и гаранция за нанесени щети, ако има такива.

Източник: dnes.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (228)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (67)
70% Complete