Понеделник, 6 Май 2024, 10:18

Желаещите да гласуват по настоящ адрес на местния вот трябва да го заявят до 10 октомври

12 Август 2015, 15:08
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 1490 3


Избирателите ще могат да гласуват за кмет и общински съветници в населеното място по настоящия си адрес, ако са се регистрирали там до 24 април 2015 г. включително. Това реши Централната избирателна комисия, която днес обяви хронограмата за местните избори на 25 октомври.

Още през 2007 г. беше въведена 6-месечна уседналост за кметския вот, а с Изборния кодекс от 2011 г. за местна власт могат да гласуват избирателите, които имат постоянен и временен адрес в страната, като временната регистрация трябва да е до 6 месеца преди изборния ден.

За да може да се гласува по настоящ адрес, до 10 октомври избирателите трябва да подадат заявление за вписване в изборния списък в съответната община по временния адрес. Гражданите на друга държава от ЕС, които искат да гласуват у нас, трябва да подадат заявление 14 септември

До 17 октомври избирателите могат да поискат отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци с писмено заявление до кмета на общината.

Избирателите с трайни увреждания могат да заявят до 4 октомври желанието си да гласуват с подвижна избирателна урна. Това става чрез заявление по образец, подписано саморъчно и изпратено по пощата, факс или чрез електронно заявление през интернет страницата на общинската администрация по постоянния адрес или по настоящия адрес, когато е направено искане  за вписване в списъка за гласуване по настоящия им адрес. Тези, които не са подали заявление за разкриване на подвижна избирателна урна, могат да заявят до 19 октомври желанието си да гласуват в подвижна урна, ако такава е разкрита в тяхната община.

До 18 часа на 9 септември партиите и коалициите ще могат да се регистрират за участие в изборите.

До 30 август ЦИК трябва да определи условията и реда за машинното гласуване, чиито резултати този път ще се зачитат. До 4 септември е срокът за назначаване на общинските избирателни комисии.

Източник: http://dnevnik.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 13 Август, 09:05

    Къде е човека с такситата? Отпуска ли е? Интернет ли няма?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Кога? 13 Август, 10:07

    Седя на автогарата, ям банички и гледам как бакшишите си бъркат по дупките!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Taкситата 14 Август, 08:45

    П Л А М Е Н Е скоро маи ще баркаме в твойте дупке

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete