Четвъртък, 25 Април 2024, 23:00

Знаем ли кой е Боян Ботев?

31 Май 2023, 06:57
(1) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 509 1


На 2 юни по традиция се почита паметта на Христо Ботев и всички загинали за свободата и независимостта на България. В цялата страна предстоят възпоменателни церемонии, свързани с Ботев и всички български герои.

На този ден от Националнно дружество "Традиция" - клон Сливница, от 10.00 ч., ще отдадат почит към един от братята на Христо Ботев - Боян Ботев, пред неговия скромен паметник на възвишенията "Три уши" между Драгоман и Сливница.

Но знаем ли кой е Боян Ботев, един от братята на Христо Ботев?
Боян Ботев е роден на 6 май 1866 г. в семейството на възрожденския учител Ботьо Петков и Иванка Ботева. През 1875 г. след смъртта на баща си заминава за Букурещ, където остава до заминаването на брат му Христо за България, след което заминава за Русия, където постъпва в Южнославянския пансион в Николаев. В пансиона остава до 1879 г., когато заминава за Елисаветград, където постъпва във Военната гимназия. Завършва курса на гимназията през 1883 г. и решава да постъпи като волноопределяющ се във волинския пехотен полк. Преди окончателното си постъпване си взема отпуск и същата година се отправя към България. При среща със съученика си от Южнославянския пансион Димитър Русчев, решава да остане в Княжеството и двамата заедно да постъпят в Софийското военно училище. През 1883 г. постъпва в старшия общ клас на Военното на Негово Княжеско Височество училище, но след Съединението портупей-юнкер Ботев е мобилизирани и зачислен в 7-а рота от 5-и пехотен дунавски полк. Взема участие в Сръбско-българската война (1885). Проявява изключителен героизъм в боевете при Сливница. На 7 ноември 1885 г., при атаката на "Три уши" е ранен в стомаха и прободен на две места с щик, а със сабята си поваля двама противникови войници.

Умира от раните си в София на 10 ноември 1885 г. Посмъртно е произведен в чин подпоручик.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 1 Юни, 10:50

    Колко малко сме знаели за всички които имат фамилията БОТЙОВ. А Иванка Ботева и за нейния съпруг Ботйо

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (190)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete