Неделя, 19 Май 2024, 00:36

Знаково общинския съвет не прие касовото изпълнение на бюджета на общината

14 Юни 2014, 11:40
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 2749 19


Със знаково гласуване (16-въздържали се и 2-против) общинските съветници не приеха отчета за касовото изпълнение на бюджета на община Своге за 2013 г. Нито един от присъстващите общински съветници не гласува за предложението.
Станислава Боянова – финансист на община Своге настоя общинските съветници да обосноват своето гласуване и да изложат доводите си, защо не подкрепят касовото изпълнение на бюджета. Така ще сме наясно и ще можем да ви предоставим необходимите справки, ако се наложи – допълни Боянова.

Това гласуване показа, че има политически консенсус, изразяващ се в неодобрение на дейността на общинската администрация, сподели общинският съветник от ДСБ Веселин Запрянов.  Свидетели сме на прецедент в историята на община Своге с отстраняването от длъжност на кмета на общината – добави Запрянов. Той подчерта, че работата на общината и общинската администрация е в ступор, след казуса с отстраняването на Жоро Цветков. Апелирам скоро да се свика председателски съвет и да се определят приоритетите, по които ще се работи от тук нататък, каза Веселин Запрянов.

Общинският съветник от ВМРО Светла Стоева постави въпроса със статута на Жоро Цветков и поиска информация дали той е отстранен окончателно и какво следва по този казус. Много моля да внесете повече яснота кой изпълнява в момента функцията на кмет, кой не – каза Стоева. Вече 6 месеца общинската администрация не е провела процедура по ЗОП, касаеща сметосъбирането и сметоизвозването. Какво прави общината по този въпрос, какви пари се плащат на фирмата в момента – попита Светла Стоева.

Общинският съвет беше неглижиран през цялото време – обоснова гласуването си общинският съветник от коалиция „Христо Йовов – Обединени за общината” Красимир Петков. Време е да изясним общинската администрация все пак готова ли е да работи, въпреки проблемите с на кмета Жоро Цветков – допълни Петков. Той припомни, че има създадена специална комисия от ОбС, която следи изпълненията на решенията на ОбС, но работата й е възпрепяствана поради липса на информация от страна на общинската администрация. Колегата му Юлиян Леков пък пожела да разбере в качеството си на какъв Жоро Цветков, въпреки отстраняването му, продължава да посещава общината. Кажете има ли натиск върху служителите в общинската администрация – попита Леков.

Въздържах се да подкрепя касовото изпълнение на бюджета, защото вече повече от година на нашите въпроси по различни процедури и решения на кмета, ни се отговаряше „Четете в общинския вестник” – каза общинският съветник от БСП Габриела Величкова. Гласуването ми е и срещу отношението на ръководството на общинската администрация към ОбС. На всяко заседание задавам въпроса какво се случва с претоварната станция за боклук, и всеки път не получавам отговор. Продължаваме да не получаваме отговори и за назначенията в общината, за проведените конкурси и процедури по ЗОП – допълни тя.

От общинската администрация отрекоха да има какъвто и да било натиск от страна на отстранения кмет Жоро Цветков. Заместник-кметът на общината Ренета Кръстанова даде разяснения по свършеното в областта на социалната сфера. За първи път са вдигнати възнагражденията на служителите на общинската администрация и кметовете и кметските наместници – каза Кръстанова. Тя припомни и колко хора са назначени по програмите за временна заетост и стартирането на социалния патронаж в общината.
Захаринка Истаткова – юрисконсулт пък обясни, че в община Своге все още не е пристигнало уведомление каква точно е мярката, наложена на кмета Жоро Цветков. Не сме получили никакъв документ от съда все още – каза Истаткова, като според нея все още не е пристъпено към разглеждане на делото срещу Жоро Цветков по същество.

На следващото заседание на ОбС Истаткова ще се наложи да отговори писмено на запитване на общинския съветник Борислав Георгиев, в качеството си на каква се явява в съда по делото срещу кмета на общината, при положение, че той има назначен адвокат.

Другата седмица ще бъде свикан председателски съвет, като ще бъде поканен и и. д. кмет на общината Георги Петков, за да се определят приоритетите, по които да работи общината, поясни председателят на ОбС Александър Манолов.

Източник: balkanec.bg

Коментари (19)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 14 Юни, 16:51

    Кмета на Своге окраде града, как да бъде гласуван и преит отчета на Общината. А тая Истаткова май държи за ръчичка Подсъдимия за Страх :)

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 14 Юни, 19:24

    не го държи за ръчичката, обаче хаха

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: той 15 Юни, 07:49

    Истаткова, държи за не за ръчичка, а за друго място председателя на стареишини ГЕРБ Димитър Димитров, който се изявавя също като някакъв юрист в общината. Аман от некъдърни политически назначения. В общината винаги се е крало, но е имало мярка оставало е нещо и за гражданите, управлението на ГЕРБ беше най-безкрупулното, просто и крадливо. Техните схеми за кражби и малките деца ги виждаха и знаеха, но това изобщо не ги притесняваше и все пак си останаха дребни душици и крадяха и по 20 лв. От измъчените хора. Димитров се продава за бутилка вино, Рени Кръстанова за малко храна от социалната кухня има достатачно свидетели и снимки как всеки ден влачи котленките (може би защото я мързи или не може да готви или пък няма пари за храна) за това предпочита да ощети социално слабите граждани. Дойде един свестен човек Георги Петков, но и него успяха да забъркат с незаконните афири обществени поръчки и т.н. така, че вече и срещу него да може да се образуват няколко дела. И след всичкото безчинство искат жбщинския съвет да озакони кражбите и безчинствота им.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 15 Юни, 09:20

    да видите в читалището как ги хапе кучето, ще паднете...

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: anonimen 15 Юни, 20:48

    Tozi Manolov na goljma rabvota se misli !

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 16 Юни, 07:36

    :lol: :lol:

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: анонимен 16 Юни, 11:09

    Манолов да не се прави на Паисий !

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 16 Юни, 12:19

    Манолов си плете кошничката сега, нима не е могъл да вземе от съда копие от решението с печат влязло в сила и предприеме процедура по избор на кмет. Един дол дренки са и общинската управа и съветниците. Въздух под налягане

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: герб 16 Юни, 16:30

    Сашо вече се е договорил с когото трябва и е следващият кмет на Своге,а пък вие си лайте колкото си щете.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 16 Юни, 17:08

    "Председателят, заместник-председателя и ръководителите на групите общински съветници и представените в Общински съвет политически партии или упълномощени техни заместници образуват председателски съвет."
    сашко, благо семката, юлко и вили талов ли ще се договарят кой ще управлява общината ... смях. Ей големи сте мизерници, къде е общинския съвет или да назначава грамотен кмет или и той да се омита заедно с Ченча

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete