Понеделник, 29 Април 2024, 05:20

Зрее раздор между Самоков, Ихтиман и Костенец за регионалното депо

23 Декември 2023, 11:47
(3) (0)
Самоков - Новини
Прочетена: 6875 2


Община Самоков ще закупи компактор за близо два милиона лева. Машината ще оперира на регионалното депо за отпадъци изградено на територията на общината. Това решиха местните съветници на последното си заседание за тази година. Решението предизвика сериозна дискусия сред съветниците за участието на другите три общини – Ихтиман, Костенец и Дорна баня, които също използват въпросното депо.
Темата беше повдигната от общинският съветник от БСП Дончо Зашев. Той попита ще има ли финансово участие на останалите общини партньори в регионалното сдружение според дяловото им участие. Новоизбраният кмет на Самоков Ангел Джорков каза, че се е срещнал с представители на другите три общини, но на този етап няма официално поети ангажименти от тяхна страна. Съветникът от ГЕРБ Васил Благоев също изрази своето недоумение - защо само община Самоков финансира инвестициите в машини за поддръжка на депото. Даниела Йончева от общинската администрация на Самоков заяви, че споразуменията с другите общини са били само за изграждането на депото и напрактика те вече нямат официални задължения за поддръжката му. В края на обсъжданията думата взе бившият кмет и настоящ общински съветник Владимир Георгиев. Според него община Самоков трябва сериозно да се замисли за повишаване на таксата за тон депониран отпадък на депото, която в момента е една от най-ниските в страната – 37 лева. Според него, ако останалите общини не желаят да участват в закупуването на машини, които се използват за сепарирането на техния боклук, то таксата за депониране трябва да отчита тези инвестиции.



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (4) (1)
    1. добавен от: Дикова 23 Декември, 18:49

    Правилно е като ползваш да плащаш,още повече,че споменатите общини са големи и платежоспособни.Иначе излиза,че болен,здрав носи.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 27 Декември, 21:20

    А и от Кюстендил мисля' че докарват в Самоков боклук.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete