Петък, 26 Април 2024, 00:54

14 март е световен ден на съня

14 Март 2012, 09:37
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 4422 1


Произход на празника:
Световен ден на съня се отбелязва от 2002г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация. Денят е предложен за отбелязване през 2001г.
За пръв 14 март път се отбелязва като Световен ден на съня през 2002 година. Инициативата е на Световната здравна организация, Световния фонд за психично здраве и Световната асоциация за профилактика на съня.
Любопитно:
Според учените жените спят по 9 часа и 7 минути, а мъжете - минутка повече. Рекордьор по продължителност на съня е лъвът - спи по над 19 часа. Не падат по-долу и котките - спят по около 14 часа, предимно през деня. За мечките да не говорим - спят цяла зима.
Няма нищо по-здравословно за човека от дълбокия, пълноценен сън. В дрямката също няма нищо лошо, особено следобед, когато умората вече си казва думата, смятат лекарите и психолозите.
Сънят е състояние на телесна почивка, широко разпространена в царството на животните. Освен състояние, сънят е и процес с много фази. Всяка фаза има своя роля за човешкия организъм. Макар да са ни известни някои взаимовръзки между фазите на съня и телесните процеси и до днес, много от феномените на съня оставят загадка.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Габриела де Лука 14 Март, 16:08

    Здравейте,
    с удоволствие прочетох статията във вашия сайт, с която отбелязвате международния ден на съня.
    Във връзка с това бих искала да ви препоръчам книгата "Тайната на съня" от световно известния учен Александер Борбели, който от дълги години изследва съня и дава отговор на много въпроси в тази област, които ни интересуват всички.
    Книгата се предлага на пазара в няколко сайта и книжарници и бих се радвала, ако я рекламирате, защото си заслужава.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete