Петък, 26 Април 2024, 14:50

Духовите оркестри от градовете Габрово и Враца се включиха в Дефилира

1 Октомври 2012, 18:24
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5169 0


Днес следобяд, малко преди тържественото откриване на празниците "Дефилир на духовата музика", оркестри от градовете Габрово и Враца изпълниха по няколко произведения на двете импровизирани сцени на центъра на града. Духовият оркестър на град Габрово  изпълниха "Сър Дюк" на Стиви Уондър, "Сини небеса" на Ървинг Берлин, "Ще оцелея" на Глория Гейнър, "Чувствам се добре" на Майкъл Бубле и най-доброто от "Дуби брадърс"  под ръководството на диригента Николай Венков в пространството пред историческия музей.  Площадното пространство пред Народното читалище бе заето от духовия оркестър на град Враца. Те изпълниха  "Разходка по Сейнт Луис", Фокрстрот по мотиви на Райф, Врачанско,Осмомартенско и Ловешко хоро, а за финал музикантите изсвириха Русенско хоро. Техен диригент е Бойчо Димов.

“ДУХОВ ОРКЕСТЪР ГАБРОВО” - ГР. ГАБРОВО

Духовият оркестър в град Габрово е основан през 1959г. от заслужилия музикант Петър Чаракчиев - тогава учител по музика в Априловската гимназия. През следващите години диригенти на оркестъра са Цанко Нанов и Христо Белчев. От 1973г. диригент на оркестъра е Иван Андреев. Той разширява състава до 45 оркестранти. От 1986г. диригент на оркестъра е Николай Венков. През 2010г. Духовият оркестър е обединен със Суинг-дикси бенд и се слага началото на „Оркестър Габрово”. Няма обществено и политическо събитие в града без участието на състава. В репертоара си разполага с класическа, популярна и джазова музика.

Диригент - Николай Венков

НАГРАДИ И УЧАСТИЯ:
Диплом "Отличен" в гр. Рула, Германия - 1979г.
Диплом за "Високи художествени постижения" в гр. Рула, Германия - 1983г.
Втора награда на международен фестивал на духовите оркестри в Острава, Чехия - 1985г.
Орден "Кирил и Методий " Първа степен - 1987г.
Участие в "Декемврийски музикални вечери” в гр. София - 1988г.
Концертно турне в Белорусия - 1989г.
“ЗЛАТНА ЛИРА” от СБМТД - 1999г.
“ЗЛАТЕН КЕНТАВЪР” - 2002г.

ДУХОВ ОРКЕСТЪР ПРИ ЧИТАЛИЩЕ “РАЗВИТИЕ” - ГР. ВРАЦА

Духовият оркестър при читалище „Развитие” - Враца е създаден през далечната 1962г. Той започва дейността си като самодеен състав под ръководството на Димитър Асенов. Седем години по-късно съставът е вече професионален оркестър с диригент Димитър Панов, който има големи заслуги за художественото му израстване.

Оркестърът е наследник на богатите музикални традиции, създадени в този край от военните духови оркестри и е продължител на делото на големия музикант и композитор Дико Илиев. През 1983г. ръководството на състава се поема от Венелин Георгиев. Тогава в него се включват високо квалифицирани музиканти, които допринасят за значително повишаване на художествените и изпълнителските възможности на оркестъра. Обогатява се неговият репертоар, включени са много нови творби от наши и чуждестранни композитори. В истински празници за врачанската аудитория се превръщат изпълненията на оркестъра с изтъкнатите наши музиканти проф. Петко Радев, доц. Димитър Димитров, Виолета Оникян, Елка Чучуганова. Като гост-диригенти със състава са работили проф. Николай Тонев и Петър Ганев.
Врачанският оркестър разполага с богат и разнообразен репертоар от различни епохи и стилове: барок, класика, романтизъм, както и естрадно танцова, джазова, филмова и национална музика, включваща непреходните Дико Илиеви народни хора и маршове.

През годините диригенти на оркестъра са били Димитър Асенов, Димитър Панов, Венелин Георгиев. От 2002г. негов ръководител е талантливия диригент и композитор Бойчо Димов, който е носител на таз годишната Голяма награда - Монтана 2012г.

Диригент - Бойчо Димов
Концертмайстор - Цветан Тончев

УЧАСТИЯ И НАГРАДИ:

Концертни изяви в страната: Враца, Мездра, Ботевград, Козлодуй, София, Б. Слатина, Севлиево, Кърджали
Концертни изяви в чужбина: Германия, Швеция, Люксембург, Украйна, Русия, Румъния и др.
Признание на журито на Националните прегледи на професионалните духови оркестри в Кърджали, Сливен, Севлиево, Димитровград
Носител на Голямата награда на Международния фестивал на професионалните духови оркестри в гр. Шиклош, Унгария - 1990г.

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete