Петък, 3 Май 2024, 13:48

Изложба с находки от проучване на храм "Св. Великомъченик Георги" - с. Трудовец бе открита в музея

18 Май 2017, 19:23
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2455 2


В Исторически музей Ботевград днес се състоя откриване на изложба с находки от проучване на храм „Св. Великомъченик Георги“ - с. Трудовец. Изложбата е част от събитията, посветени на 18 май, Международния ден на музеите, който се чества от 1978г. по решение на Международния съвет на музеите. Събитието започна в 17:30ч. в зала „Орханиец“, а експозицията бе изложена във фоайето на музея. Сред гостите бяха: кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, представители на Общинската администрация, Филип Петрунов, ръководител на научния екип, Виолина Кирякова и Габриела Радкова, докторантки по история, арх. Юлий Фърков, проф. Дончо Партов, г-жа Зора Златова, част от екипа на Юлий Фърков, Отец Панайот.

В началото на събитието директорът на музея г-жа Тодорка Коцева приветства присъстващите. Тя сподели, че успехът на археологическите разкопки се дължи на много хора, организации и институции и на първо място на църковното настоятелство и отец Панайот, инициативния комитет, община Ботевград, Националния исторически музей и др.

Археологическите проучвания на храма са резултат от дългогодишни опити на Отец Панайот, църковното настоятелство, както и на инициативния комитет за спасение на църквата, да сигнализират общественото мнение и държавните институции за съдбата й. В началото на 2016г. кметът на общината Иван Гавалюгов провежда среща с проф. Божидар Димитров, директор на Национален исторически музей. Взето е решение за съвместно финансиране на предстоящите проучвателни дейности. С решение на Общински съвет Ботевград бяха отпуснати 10 000лв. от собствени приходи на общината за провеждането на археологически разкопки. На 20. 03. 2016г. с благоволението на Ловчански митрополит Гавриил, църковното настоятелство гласува разрешение за провеждане на археологически разкопки.

През месеците май и юни 2016г. бяха извършени разкопки и наблюдения от археологически екип с ръководител Филип Петрунов, археолог в НИМ, Виолина Кирякова, докторант към НБУ, Габриела Райкова, докторант в НАИМ при БАН, Рени Петрова, археолог в Исторически музей Ботевград, Михаил Николов, магистрант в НБУ и Илия Николов, художник-реставратор в Регионален исторически музей Благоевград.
Църквата е обявена за национален паметник на културата през 70-те години на миналия век.

Изложбата включва следните археологически открития: бронзов пръстен с монограм XIVв., бронзова монета- Римски Антониан- втора половина на IIIв., сребърна монета / Иван Александър с Михаил Асен/ 1332-1355г./ късна емисия 1360- 1370г., текстил със златни нишки, текстил с бронзови нишки, бронзов пръстен. Присъстващите имаха възможността да се докоснат до фрагмент от стенописна украса „Успение на Пресвета Богородица“ XVIв.

Проф. Дончо Партов разказа пред аудиторията за проектирането и реализирането на укрепването на църквата, положените усилия, и за цялостното изпълнение на проекта.

Ръководителят на научния екип, Филип Петрунов, съобщи, че проф. Божидар Димитров отсъства поради ангажиментите с Международния ден на музеите. Той връчи на г-жа Коцева 29-то известие на Националния исторически музей от името на проф. Димитров. Относно археологическите разкопки г-н Петрунов каза следното: „Чрез културното наследство, неговото изучаване и опазване, ние създаваме една специфична култура за нас самите и за поколението, което ще остане след нас. Това, което сме открили и събрали е една малка частица от тази култура, която нашите предци са искали да запазят за своите поколения. Добре би било с нашите партньори от църковното настоятелство и общината да разработим една програма за цялостното проучване и състояние на този паметник. Църквата е запазена до покрив, което означава, че ние не можем да я проучим цялостно преди тя да бъде реставрирана, така че да е безопасна за работа” каза Петрунов.

Думата бе предоставена на Отец Панайот, който разказа, че в разговор с проф. Божидар Димитров, той му е споделил изненадващите факти, че църквата се е запазила в цялостния си вид през годините. Той благодари на Ловчанския митрополит Гавриил, проф. Божидар Димитров, кмета Иван Гавалюгов, будните граждани и всички, включили се в трудната, но успешна задача.

Кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов поздрави екипа на Исторически музей Ботевград по повод днешния Международен ден на музеите. „Вярвам, че нашата община е богата на история. Убеден съм, че е въпрос на време да бъдат открити все повече доказателства за българщината по нашите земи и да бъдат реставрирани такива ценни и знакови обекти”, каза градоначалникът. Той благодари на хората, които са пряко ангажирани с арехеологическите разкопки- Филип Петрунов, проф. Фърков, проф. Партов, Отец Панайот и целия инициативен комитет.

В знак на благодарност г-н Гавалюгов поднесе на г-н Петрунов специален подарък- картина, адресирана до проф. Божидар Димитров. Автор на картината е местният художник Володя Казаков.

Изложбата ще остане във фонда на музея, а фрагментът от стенописната украса ще бъде върнат обратно в църквата, след като приключи цялостната й реставрация.


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (1)
    1. добавен от: Хайдутин 20 Май, 11:31

    Църквата е уникална и много рядка!Адмирации за всички работили за нейното запазване и проучване!Следващата крачка трябва да е археология на Урвич,където има непроучени все още неща!

  • Отговори (2) (0)
    2. добавен от: Анонимен 20 Май, 22:04

    Ебати "подаръка" - мацаница от цапача Володята Алкохолников!
    Ама то какво да очакваш да подари недоразумение без образование и вкус?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete