Неделя, 19 Септември 2021, 07:29

Изложбата „Оръжието на нашите деди” ще остане до 31 октомври в ИМ- Правец

20 Октомври 2014, 13:57
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 4710 3


Изложбата „Оръжието на нашите деди”, оръжие и милитария бе открита на 16 октомври като част от събитията, посветени на 33-та годишнина от обявяването на Правец за град.
В изложбата са представени уникални образци от огнестрелно и хладно оръжие използвано в Национално-освободителните борби, Руско-турската освободителна война, и във войните за национално обединение 1912-1918 г.
Експонатите, включени в изложбата са от фондовете на музеите в Правец и Етрополе, където има богата колекция от огнестрелно и хладно оръжие, снимки и документи. Някои от тях се показват за първи път. Могат да се видят образци на пушките, с които нашите деди са отвоювали свободата.
Оръжията са на въоръжение в руската и турска армия по време на Руско-турската освободителна война – «КРНКА», «ПИБОДИ-МАРТИНИ» И «СПРИНГФИЙЛТ». Те са използвани и в битките при Правец и Етрополе, които са важен етап от войната за извоюване на свободата на България. Десетки правчани и етрополци участват в доброволческите отряди, които подпомагат руската армия. Експонатите са документален разказ за войната.
След освобождението създадената Българска войска или армия, също е въоръжена с подобни оръжия. Въпреки своята «младост» нашата армия спечелва първата си голяма война – Сръбско-българската в защита на своето Съединение. Имайки вече опита и         най-вече традициите във военното дело, наследени от траки, славяни и българи, нашите военни печелят битките по фронтовете на Балканските войни (1912 – 1913) и Първата световна война (1914 – 1918), загубени от българските политици на масата на следвоенните преговори.
В изложбата е включено и дарението от Националната гвардейска част с разрешение на командващия частта ген. Ставрев – лятна и зимна гвардейска униформа, бричове, ботуши и калпаци, които ще обогатят фонда на Исторически музей Правец.
Освен оръжието от национално-освободителните борби и Руско-турската война (1877-1878), са изложени и оригинали на легендарните пушки «МАНЛИХЕР», които са на въоръжение в армията по време на балканските и Първата световна войни.
В експозицията са включени и различни модели револвери, с които е въоръжен офицерския състав на нашата армия. Револверите и щиковете са част от личните колекции на любителите – оръжейници от гр. Мездра – Евгени Кучков и Емил Крачунов. Те показват първия револвер произведен в обединена Германия – M1879 REICHSREVOLVER, белгийския СПИРЛЕ, с който е въоръжен Христо Ботев, както и френските револвери - «Лефоше», американските «Смит и Уестън», «Нагант», «Франкот», «Спиле», австро-унгарските «Раст и Гассер», «Варнан» и «Сентетиен».
 
                Изложбата може да бъде посетена до 31 октомври 2014 г. в залата за временни изложби на Исторически музей Правец.
 
                                                                       Информация: Исторически музей Правец


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

 • Отговори (0) (1)
  1. добавен от: Анонимен 20 Октомври, 14:51

  Koi maloumen shte doide da gleda i slusha gluposti v tva komunisti4esko selo.pregledaite se 21 vek e.moje da doide nqkoi da vi lekuva idioti.

 • Отговори (1) (0)
  2. добавен от: Анонимен 20 Октомври, 20:43

  Боклук, малоумник, ти трябва да се прегледаш, но за съжаление си закъснял. Прости хора, обли камъни и криви дървета колкото искаш в България. Пази Боже!

 • Отговори (0) (0)
  3. добавен от: Анонимен 21 Октомври, 11:43

  #2 komune zombirano.za prase i komune samo drane.imence ne6to-da te polekuvam.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (13)

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19

Анкета » коментари (13)

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19

отговори
Да, при първа възможност ще го направя веднага (100)
70% Complete
Да, но имам предпочитание към точно определена ваксина (60)
70% Complete
Искам да изчакам, за да получа по-пълна информация за ваксините и да реша (93)
70% Complete
На този етап не, но не изключвам да го направя по-късно (223)
70% Complete
Само и единствено ако не мога да пътувам извън България (19)
70% Complete
Не, в никакъв случай! Не вярвам на ваксините (423)
70% Complete