Неделя, 18 Август 2019, 03:46

Президент, еврокомисар и министри откриха Лот 2 на автомагистрала ”Тракия”

1 Юли 2012, 12:23
(0) (0)
България - Актуално
Прочетена: 2298 0


Премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев и европейският комисар по регионална политика Йоханес Хаан откриха днес Лот 2 на автомагистрала „Тракия” от Стара Загора до Нова Загора, съобщи "Фокус".
Още 32 км магистрала влиза в експлоатация след откриването на Лот 2 на автомагистралата. Участъкът се простира на територията на две области – Стара Загора и Сливен, където се намира и най-натовареният участък, т.нар. „участък на смъртта”.

Изграждането на Лот 2 е на стойност 137 868 000 лв. Изграждането на обекта започна на 9 юни 2010 г., като са направени 700 000 кубически метра изкопни работи. Монтирани са 105 000 метра стоманени предпазни огради. Построени са общо 20 мостови съоръжения.

Очаква се до 12 дни да бъде открит за движение и Лот 3 на магистралата – от Нова Загора до Ямбол. На официалното откриване присъстваха министрите Ивайло Московски, Лиляна Павлова и Мирослав Найденов.

Министър-председателят обяви, че по-рано днес е направил инспекция на трасето от Нова Загора до Ямбол. По думите му, още днес е могъл да бъде пуснат и този участък, но се е наложило цели 17 километра да бъдат преасфалтирани, защото „страната ни е дала дума на Европа да строи качествено”. Въпреки това Лот 3 ще бъде открит предсрочно, увери премиерът.

Според Борисов цялата страна трябва да изглежда така както в момента изглежда Старозагорска и Ямболска области – „обработени, засадени поля и сред тях магистрали”.

Строителството на магистралите ще донесе резултати в следващите години, посочи премиерът. До края на годината предстои да бъде открит Дунав мост 2 и още няколко големи инфраструктурни обекти. България има договорености от 95% по Оперативна програма „Транспорт” и 30% вече са усвоени.

Премиерът Бойко Борисов припомни, че при встъпване в длъжност на правителството на ГЕРБ всички еврофондове на страната са били спрени, а в момента се усвояват милиарди евро. Това са числови измерения, които няма как да бъдат манипулирани, заяви министър-председателят.

„Отсечката на смъртта” остава в историята след откриването на Лот 2 на автомагистрала „Тракия”, заяви държавният глава Росен Плевнелив. Според него от днес започва да се пише друга история, защото се изпълнява заветната мечта на българите за добрите пътища.

„Строителството на магистрали е национален приоритет”, подчерта президентът и благодари на правителството, че полага усилия и постига видими резултати в реализацията на този приоритет. Президентът припомни, че на обекта са работили почти 6000 души и това е най-големият инфраструктурен проект в последните години в България. За по-малко от 3 години са построени 117 км., като е работено в срок и е спазен бюджетът на обекта. Това е доказателство за професионализма на българите и потенциала, с който разполага страната ни, подчерта държавният глава. Той благодари на всички, които са участвали в строителството и пожела на българите пълноценно да използват новия път.

България не случайно е станала член на Европейския съюз, заяви европейският комисар по регионална политика Йоханес Хаан. Страната ви е доказала, че тук идеите не остават само на хартия, а се реализират в срок и в рамките на определения бюджет. Европа се гордее с постигнатото от България, подчерта Хаан.

Вторият лот на автомагистрала „Тракия” има разрешително за ползване, обяви при откриването на участъка от Стара Загора до Нова Загора министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Разрешителното е било издадено 5 дни преди официалното откриване.

 Тя посочи, че преди една година на това място са били блата, а днес е модерна магистрала. Министър Павлова благодари на изпълнителите на обекта за бързата и качествено свършена работа. Тя пожела безопасно и безаварийно пътуване по магистралата и припомни, че времето за пътуване ще се намали средно с около 50 минути.

Източник: dir.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (10)

Подготвихте ли се за лятото?

Анкета » коментари (10)

Подготвихте ли се за лятото?

отговори
Да (229)
70% Complete
Не (135)
70% Complete
Няма да почивам, поради липса на средства (287)
70% Complete