Понеделник, 26 Октомври 2020, 22:50

Прокуратурата се самосезира за потенциална водна криза в Ботевград

7 Януари, 11:20
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4639 11


Специализираната прокуратура се самосезира по публикации за потенциална водна криза в Ботевград. Повод за това са медийни публикации, основани на изявления на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов за потенциална скорошна водна криза в града. Според изложените в публикациите данни, при сегашните налични водни количества от полезния обем на язовир Бебреш (основен водоизточник на Ботевград) и сегашния приток и отток, вода за питейно-битово снабдяване на града ще има за още около 6 седмици.

Останалите налични водоизточници не могат да задоволят нуждите на ботевградчани. Според кмета Иван Гавалюгов причина за потенциалната водна криза в града е не само остарялата ВиК мрежа, но и действащата от 2014 г. частна ВЕЦ „Бебреш“, собственоност на дружеството „Агрохолд“ с управител бившия кмет на Правец Васил Златев. Според цитираните думи на кмета на Ботевград тази централа „работи извън обхвата на своето разрешително“.

С разпореждане на прокурор от Специализираната прокуратура е възложена проверка на ДАНС по изнесените в публикацията данни.

Дадени са конкретни указания за работата по установяване на изнесените в публикацията обстоятелства, в т.ч.:
- да се изясни как от кога и при какви обстоятелства работи частната ВЕЦ, описана в публикациите, като се приложат и съответните документи;
- да се изискат съответните справки за обстоятелствата, касаещи намаленото количество вода в аз.“Бебреш“, както и за това какви мерки са били предприети за решаване на проблема с недостига;
- да се изясни дали действително за гражданите на община Ботевград има опасност от режим на вода за питейно-битови нужди, от кога и по какви
причини;
- да се изискат експертни справки с данни за количеството на водата в яз.“Бебреш“, в която да се посочи какъв е очакваният прогнозен период, за
който тя ще бъде достатъчна. Следва да бъде изяснено налице ли са други източници на вода за питейно-битови нужди в община Ботевград.

Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (11)

 • Отговори (8) (18)
  1. добавен от: Анонимен 7 Януари, 12:49

  Аще каже ли чиляка как е обещал да поеме подкрепата за ГЕРБ и на следващите парламентарни избори да спечелят тиквуняците в града.

 • Отговори (16) (0)
  2. добавен от: Анонимен 7 Януари, 12:55

  Всички знаем отговора , няма нарушение .

 • Отговори (10) (1)
  3. добавен от: Анонимен 7 Януари, 13:25

  Ми да са сезират и за проститутки те по Пика, че такава измет нема и в Камерун

  • (13) (0)
   1. добавен от: Анонимен 7 Януари, 13:37

   Проститутките е една дума, неграмотнико!

 • Отговори (8) (0)
  4. добавен от: Анонимен 7 Януари, 22:35

  Язовирчето на Правец се,пълни от язовир Бебреш,и там има вода,а Бебреш пресъхва....

  • (3) (0)
   1. добавен от: Анонимен 10 Януари, 23:04

   Прок.Милева: "Обемите, които са давани – 280 млн. кубични метра на едното (дружество) и около 1000 млн. кубични метра за другото..." Това е да си прокурор: говориш без да полагаш усилия да мислиш! Общият обем на язовира е 25 млн.м3, без "мъртвия" слой - 23 млн.м3. Прок. Милева натъпква в него общо 1280 млн, т.е. 1,28 млрд.м3 вода!

 • Отговори (13) (3)
  5. добавен от: Анонимен 8 Януари, 09:45

  Ще го съборим този вец няма да го има той е незаконен

 • Отговори (8) (0)
  6. добавен от: Анонимен 9 Януари, 14:13

  Гешев, искаме арести и за Златеви-баща и син.

 • Отговори (3) (0)
  7. добавен от: Анонимен 12 Януари, 09:11

  Според Ина Лулчева - адвокат на Димов, той не може да попречи на разследването, тъй като прокуратурата вече притежава цялата документация, свързана с него. Тя твърди, че по делото липсват доказателства, че Димов е бил изрично уведомяван за проблем с водата на яз. "Студена". Въпреки че под графиците на язовирите стои подписът на министъра, пряка отговорност да следи състоянието на стратегическите язовири е имал зам-министър Красимир Живков, изтъкна Лулчева. Освен това, посочи тя, министърът само подписва графиците, а те се изготвят от административни структури и експерти. До септември 2019 г. в справките от ВиК-Перник е пишело, че няма проблем с нивата на "Студена" и че режимът е средно влажен. През октомври той вече става средно сух, а през ноември е сух режим и се стига вече и до водния режим, заяви тя.

  • (2) (0)
   1. добавен от: Анонимен 13 Януари, 17:28

   Състоянието на язовирите от национално значение се следи от експерти, групирани в дирекция. Подписи поставят трима човека - експерт, шеф, шеф на дирекция и чак тогава министър. Днес беше разпитан зам.министър Кр.Живков - историк по образование. Обяснил, че данните са подадени от Басейнова дирекция и разпитът приключил.

 • Отговори (1) (0)
  8. добавен от: Георгиев 27 Януари, 07:46

  Да се монтира спирателен кран на тръбопровода от язовир Бебреш преди МВЕЦ при село Врачеш.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (5)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (533)
70% Complete
Не съм съгласен (295)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (234)
70% Complete