Петък, 26 Април 2024, 14:57

Среща-разговор с Павел Дишев по случай Деня на музея

18 Май 2012, 20:17
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3232 0


С „Песен за музея” по текст  на Мико Дончев и  музика на Стоян Димитров започна днешната среща-разговор с дългогодишния директор на музея Павел Дишев.  Поводът е международният ден на музеите и честване на 40 години от началото на археологическите разкопки на Боженишки Урвич. На тържеството присъстваха зам. кметът Цанко Цанов, председателят на читалището Маргарита Кирова, секретарят на общината Цеца Иванова, Весела Божкова – зав. отдел „Култура и вероизповедания”, участници в разкопките на историческата крепост, ученици от клуб „История на моето селище” от ПМГ с ръководител Цанка Маркова и други.
 Асен Стефанов е първият ботевградчанин,  дръзнал да открие преди 75 години първата музейна сбирка в местната гимназия, която по-късно прераства в държавен музей.  „Павел Дишев посвети  цели 18 години от своя живот  на разкопките. 15 хил. фондови единици той  завещава на Исторически музей Ботевград”. С тези думи настоящата директорка на музея Тодорка Коцева откри срещата и даде думата на своя предшественик Павел Дишев.
„Паметник на културата с национално значение” нарече той крепостта Боженишки Урвич. Крепостта става известна на научните среди през зимата на 1918-1919г., когато под корените на вековния явор  се разкрива уникален средновековен писмен паметник на културата със заветните думи на гражданския и военен управител  на Софийска област Севаст Огнян. Проф. Петър Мутафчиев е първият, дошъл от БАН. На 30 януари 1966 г. Павел Дишев постъпва на работа като директор на музея и получава поръчение от тогавашния кмет Иван Николчовски да започне разкопки.
След представяне на дейността по разкопките на историческата местност бяха поставени въпроси от страна на граждани.  Симеон Симов от Радотина поиска повече информация за скалното жилище. инж. Петко Павлов от Скравена прочете свое стихотворение за Урвич. Поетът от ЛК „Ст. Панчев” пък попита каква е връзката между Боженишки Урвич и Самоковски Урвич. Учителят Васил Василев, който е бил участник 12г. в разкопките, сподели, че няма ден в който Дишев да не е бил на крепостта, за да следи неуморно за работата и храната на хората.
По време на срещата-разговор Павел Дишев получи поздравления от председателя на читалище ”Хр. Ботев” г-жа Маргарита Кирова и  секретаря на общината Цеца Иванова. Г-жа Кирова каза с думи на признателност: „Благодаря, че днес си тук сред нас, защото днешното младо поколение не познава твоя труд. Твоята заслуга за културното богатство от Урвич е изключителна.”
В края на срещата директорката на музея прочете поздравителен адрес от името на целия екип на културния институт. „Приемете нашата признателност за Вашия принос в откриването, запазването и съхраняването на българската история. Делото Ви, носещо белезите на вложения висок професионализъм, дух и сърце е достоен пример за съхраняване достиженията на предците за бъдещите поколения”.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete