Понеделник, 6 Май 2024, 15:47

Акробатичен спектакъл за 70 годишния юбилей на Добринка Николова

16 Април 2022, 19:53
(8) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2265 10


Салонът на НЧ „Христо Ботев 1884“ се оказа тесен за всички желаещи да видят акробатичния спектакъл по случай 70-годишния юбилей на емблемата в спортната акробатика и неин основоположник, не само за Ботевград, а и за България – Добринка Николова.

„В навечерието на тазгодишната Цветница, един прекрасен човек, изключителен професионалист и многоуважаем наш съгражданин ще отбележи своя 70-годишен юбилей!

С ентусиазъм и вълнение, няколко поколения акробати, обединени от желанието да засвидетелстват своята почит, благодарност и любов, ще подарят на своя треньор - неповторимата Добринка Николова и цялата ботевградска общественост, акробатичен спектакъл…“

Това обявиха на своята Фейсбук страница КСА „Балкан“ Ботевград, а спектакълът, който започна в 18,00 ч. наистина беше грандиозен.

В средата на първия ред седеше Добринка Николова, която не скри вълнението си и сълзите от радост.

В началото на спектакъла бе представен ретроспективен филм за треньорската дейност на Добринка Николова, за изпитанията и трудностите през годините, които тя преодолява /пожарът и наводнението в Спортната зала/, за заслугите и признанията, които получава като треньор по спортна акробатика /"Заслужил гражданин на Ботевград" и "Заслужил гражданин на София област“/.

Най-голямото признание обаче си остава любовта и уважението на няколко поколения спортни акробати и на Ботевградската общественост. Убедително доказателство за това бяха аплодисментите от препълнената зала и множеството букети цветя, които тази вечер тя получи.

През 1976 г. треньорката Добринка Николова основава Клуб по спортна акробатика "Балкан" Ботевград. Две години по-късно, през 1978 г., под нейно ръководство Клубът завоюва 3 златни медала на републикански шампионат. Следват 1-во място на международна среща по спортна акробатика в Унгария през 1985 г., златен и сребърни медали от Световно първенство във Франция – 1986 г., златни медали през 1991 г. за "Купа Република България" и редица отличия от републикански първенства през годините.

С актьорско майсторство и невероятно чувство за хумор, по време на спектакъла бяха възпроизведени на сцената епизоди от усилените тренировки в залата. В ролята на Добринка Николова влезе Биляна Лалинска – бивша акробатка и възпитаничка на треньорката, понастоящем - учител по физкултура в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“. На централно място на сцената беше поставен кантар на който се измерваха килограмите на малките акробатки, под строгия и критичен поглед на „тяхната треньорка“, а 600 гр. отгоре „заради празниците“ се оказваха „свръхтегло“. Но успехите искат и жертви - високи спортни постижения и медали се завоюват с дисциплина, отговорност и самоконтрол.

Двойка акробати, ансамблови съчетания, изключителна хореография и сложност на изпълненията, грация и пластичност, бляскави костюми на фона на прекрасен декор, музика и светлини – така може да се опише спектакълът в чест на Добринка Николова.



Източник: balkanec.bg

Ключови думи: акробатика , спортна акробатика , Добринка Николова , НЧ „Христо Ботев 1884“ , Юбилей , КСА „Балкан“ Ботевград

Подобни новини

Коментари (10)

  • Отговори (3) (11)
    1. добавен от: Анонимен 16 Април, 22:28

    А Кочкова каква акробатка еееее,ум ще ви найде!!!

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (3) (0)
      2. добавен от: Анонимен 18 Април, 06:48

      Да знаш майка ти каква"свещ" прави?

  • Отговори (10) (0)
    2. добавен от: Анонимен 16 Април, 23:30

    Беше прекрасно!!!

  • Отговори (12) (0)
    3. добавен от: Анонимен 17 Април, 05:51

    Браво на Добринка!Да е жива и здрава!Децата се справиха отлично.Поздравления!

  • Отговори (33) (2)
    4. добавен от: Анонимен 17 Април, 08:01

    Познавам Добринка,поне от 55 години. Невроятен човек, с дарба и работохолизъм, с които можеше да блести във всеки Столичен отбор. Тя избра Ботевград и 50 години работи успешно за прославата му. Сравнявам я с някои политически еднодневки, които глава лук не са отгледали за Ботевград. Мога да ви ги посоча веднага,пък и целия град ги знае, но не за тях иде реч. Знам колко е чуствително обществото към заслужените пари и колко безхаберно към тунеядците. ПРЕДЛАГАМ на Добринка да бъде гласувана, в знак на уважение и признателност, малка пожизнена пенсия от Ботевградската Община. Не се сещам за друг /ЖИВ/ деятел от Региона,който да я заслужава повече.

  • Отговори (10) (0)
    5. добавен от: Анонимен 17 Април, 14:41

    Добринка Николова - много голям човек и велик треньор ! Да бъде жива и здрава !

  • Отговори (2) (0)
    6. добавен от: Анонимен 17 Април, 19:05

    На мен ми беше треньор Стефан Русев /бате Стефчо/....също печелихме златни медали...

  • Отговори (4) (0)
    7. добавен от: Анонимен 17 Април, 20:27

    Страхотен специалист! Градът само печели, че тя е негов гражданин и развива акробатика.

  • Отговори (1) (0)
    8. добавен от: Анонимен 18 Април, 13:39

    Концертът беше мн хубав този човек заслужава всичко това тя отдаде целия си живот на тази кауза поклон да е жива и здрава още мн години

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete