Четвъртък, 2 Май 2024, 17:27

д-р Красимира Ковачка: "Обща стратегия за бежанската криза"

2 Септември 2015, 16:54
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1451 2


д-р Красимира Ковачка - съпредседател на ПП Български демократичен център:

Обща стратегия за бежанската криза, завършени реформи и започване на такива в икономиката ни, ще продължат да гарантират стабилност и развитие на страната ни.
 
Новият политически сезон не обещава да бъде лесен за никого. Предстоят ни изпитания и времена на вземане на отговорни и не леки политически решения. За нас  в момента е важно да се концентрираме върху проблема с емигрантската вълна от страни засегнати от конфликти и терористични действия и насочена към България и Европа. Несъмнено това е проблем с нарастващо значение  и неблагоприятна дългосрочна прогноза. Ние считаме, че не може да се крием зад отговорността на изпълнителната власт и Народното събрание е необходимо да поеме инициатива за приемане на обща позиция и стратегия на страната ни относно миграционните процеси, и за последователното  и изпълнение във външната ни политика. Считаме, че позицията ни на предстоящите европейски преговори посветени на емигрантския проблем ще бъде по-силна, ако имаме подобно решение на Народното събрание.

Първостепенна задача пред парламента и правителството и пред всички нас  е успешното завършване на започнатите  реформи в съдебната и  пенсионна системи и в здравеопазването. Промените в съдебната система са свързани и с промени в Конституцията и ние заявяваме решимост и подкрепа за тяхното приемане. Ние вече започнахме работа в здравната комисия по промените в Закона за лечебните заведения. Ние сме оказвали постоянна подкрепа в процеса на законодателните промени. Едновременно с това не сме крили и резервите си по отношение на провежданите реформи поради скрития механизъм за вземане на решенията, слабата комуникация, недостатъчно предварително обсъждане, липсата на анализ на рисковете и крайния резултат от промените.

Не сме съгласни и с липсата на реформи в общественото здраве и лекарствената политика и слабия контрол върху политиката на НЗОК върху изразходваните средства. Като успех на парламента и на правителството може да се разглежда свършеното за реформиране на пенсионната система и това показва, че когато има експертиза и технократски подход за решаване на даден проблем, политическите различия падат и крайният резултат е победа за всички. Това което ни притеснява в реформите на правителството е липсата на такива в сектор икономика. Страната ни е със слаба и задъхваща се икономика.

Това е проблем, който няма да се реши от само себе си. Напротив, нужни са енергични смели действия и нови идеи за решаването му. Ние очакваме такива от правителството, за да се постигне  реален икономически ръст, да се разкрият нови работни места и да се  реши проблема с бедността. Довеждането на реформите до успешен край означава сигурност в бъдещето на хората в пенсионна възраст, връщане на чувството за справедливост в съдебната система за всички и връщане на доверието в здравната ни система. Не на последно място, въпреки всички тежки спорове и сериозни различия, в крайна сметка ние стигнахме до общи решения и голямо мнозинство при приемането им и според нас това допринесе за постигане на политическа стабилност в страната ни. Това беше и израз на ново политическо мислене, на търсене на консенсус и на допирни точки, а не на противопоставяне и различия. Нека запазим този дух и в предстоящите избори и не позволим на политиканстването и партийният интерес да заплашат общия интерес на българските граждани, който сме длъжни да отстояваме.


Източник: balkanec.bg

Ключови думи: д-р Красимира Ковачка

Подобни новини

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 2 Септември, 21:49

    li4i si, 4e ot nishto ne razbira

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 2 Септември, 22:24

    от тебе по-долна нема,на последните избори дължиш пари на много хора и те не го забравят!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (208)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete