Петък, 17 Май 2024, 13:13

Д-р Красимира Ковачка: "Приемането на закона за лечебните заведения е крачка напред в реформата на здравеопазването"

10 Септември 2015, 14:56
(0) (0)
Ботевград - Политика
Прочетена: 1193 0


Д-р Красимира Ковачка, съпредседател на партия Български демократичен център: „Приемането на закона за лечебните заведения  е крачка напред в реформата на здравеопазването.“
 
Приетия днес закон за лечебните заведения е крачка напред в реформата на българското здравеопазване. Възлови моменти в така приетия закон са -  заложеното в него създаване и изграждане на Национална здравна карта, която ще реши задоволяването потребностите на населението от здравни услуги и дейности в цялата страна. Отпадането на главата в него за приватизация на лечебните заведения, която предизвика широко недоволство, не защото никога не трябва да има приватизация на болници, а  по няколко причини. Първо, защото нямаше широко обсъждане, второ, защото нямаше подробен анализ на рисковете и крайния резултат, и трето, защото нямаше изработена Национална здравна карта, която да покаже покрити ли са нуждите на хората и да гарантира достъпност на всички до здравни грижи.
 
Частта за лекарствената политика, която беше вкарана в закона за здравното осигуряване,  е много важна, защото касае финансовите средства на НЗОК, но отпадна, тъй като нейното място е в закона за лекарствата в хуманната медицина. Важни са и въпросите, които закона поставя, за комплексното лечение, за акредитацията на болниците, които ще бъдат уредени в наредбите към закона, които Министерството ще изготви. Надявам се в тях критериите да бъдат така изготвени, че да няма пропуски и създаване на бюрокрация в този, наистина изключително болен сектор.  


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete