Неделя, 5 Май 2024, 20:07

Движение "Модерна България" с пресконференция по повод подписка за национален референдум по два въпроса

3 Април 2013, 14:44
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4757 31


Днес се състоя пресконференция на Движение „Модерна България”, заедно с  представители на КГБО (Комитет на гражданите на ботевградска община). КГБО се присъедини към Движението в края на миналия месец.
Участници в пресконференцията бяха Димитър Попгеоргиев и  Емил Георгиев- представители на Движението. Емил Георгиев е и  член на Управителния съвет на Института за модерна политика. Той поясни, че Институтът се занимава с научни изследвания и мониторинг на Парламента. От скоро се правят и социологически проучвания.
На 24 юни 2012г. е създадено гражданското непартийно Движение „Модерна България”. В програмния документ на движението – Граждански Манифест за смяна на системата е формулирана каузата на Движението за смяна на олигархичния, централизиран модел на управление с граждански контрол върху политици и закони. Предложени са 20 конкретни реформаторски мерки в тази насока.
„На 16 декември решихме да проведем подписка за предизвикване на референдум с два въпроса. Първият е: Да се въведе ли възможност по инициатива на граждани и чрез гласуване от избиратели да се отзовават предсрочно народни представители, общински съветници и кметове? Вторият е: Да се въведе ли право на индивидуална жалба пред Конституционния съд против закони, които нарушават конституционните права на гражданите?
За отзоваването на общ. съветници и кметове трябва само да се промени Законът за местното самоуправление, докато за отзоваването на депутати ще трябва да се допълни Конституцията, но не се изисква ВНС. Предвиждаме четири положителни предпоставки – напускане на парламентарната група, с която е избран народният представител, констатиране на конфликт на интереси, внасяне в съда на Обвинителен акт за тежко престъпление и неизпълнение на служебните задължения, т.е. не ходенето на работа да бъде предпоставка за отзоваване” – каза Емил Георгиев.
По отношение на индивидуалната конституционна жалба, г-н Георгиев поясни, че това не е превръщане на Конституционния съд в четвърта инстанция. Въпросът е гражданите да имат право да сезират Конституционния съд, когато закон или законова разпоредба нарушават техните права, предвидени в глава втора на Конституцията.
Той допълни още, че според вчерашно проучване на Института за модерна политика, Движение „Модерна България” може да влезе в парламента.

Анелия Виткова, участник в  КГБО, сподели, че подкрепят Движение „Модерна България” поради това, че идеите им съвпадат. Тя призова повече хора да прочетат идеите на Манифеста за смяна на системата. КГБО не членува в политически организации и не приема партии.
Подписката за националния референдум по двата въпроса тече в над 70 града. Подписи в Ботевград се събират на площад „Саранск” и при чешмата на зеленчуковия пазар. Започнало е събиране на подписи и в селата.

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Избори 2013

Подобни новини

Коментари (31)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 3 Април, 14:51

    Това вече е добра новина

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 3 Април, 14:55

    Елена е страшна, много ме кефи тая жена.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 3 Април, 15:09

    Компанията “Ютонг” произвежда 50 000 автобуса годишно и пласира 12 000 от тях на външни пазари. През последните години компанията редовно бележи ръст от 10 и повече процента. Компанията смята да изнесе част от производството си в България. Бургас е първият град, който оглеждат за целта. Китайците са забелязали благоприятната логистика – пристанище, добри железопътни комуникации, летище. Тя похвалиха изпълнението на първия проект за интегриран градски транспорт.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 3 Април, 15:20

    Анелия новият кмет на Ботевград.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 3 Април, 15:41

    Много ме кефи и Ани.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 3 Април, 16:40

    ХА-ХА-ХА... "ЛИСИЦИТЕ" СЕ НАМЪРДАХА. РАЗБРА СЕ ЗАЩО ИЗОЛИРАХА ИСТИНСКИ ПРОТЕСТИРАЩИ ГРАЖДАНИ, КОИТО СПОРЕД ВЕРОЯТНИТЕ СПОНСОРИ СА "ГНИЛИ КРУШИ" И СИ НАПРАВИХА САМОЗВАН КГБО. САМО, ЧЕ "ГНИЛИТЕ КРУШИ" СА ТЕЗИ, КЪМ КОИТО СА СЕ ПРИСЪЕДИНИЛИ. ВИЖТЕ ЗАЩО. Разграничавам се Аз, един от истинските протестиращи хора срещу политическата класа и номенклатурните безобразия от този господин и сие:
    "Протестиращият" царист Борислав Цеков си направи проучване и се видя в парламента
    Социологически "институт" финансиран от съдружници на "кокаинов крал" от Атанас Чобанов Вторник, 02 Април 2013 14:01 2174 посещения ...Само една от партиите на протестиращите има шанс да влезе в парламента и това е "Модерна България", кредитирана с 2,4%.Това огласи днес проучване на Института за модерна политика, който както се оказва е и социологическа агенция...Институтът за модерна политика се изяви при управлението на ГЕРБ като проправителствена неправителствена организация. Именно Цеков бранеше позицията на управляващото мнозинство в дебата за избора на членове на ВСС...Интерес представлява и финансирането на Института за модерна политика. Проверка на Биволу показа, че институтът е получил грант от 460 000 лева по скандалния конкурс на Фонд научни изследвания. Определено са интересни индивидуалните и фирмените донори на института, сред които се откриват хора свързани с наркобандата на Евелин Банев-Брендо.
    Еднократната доза е криминална, но парите на "кокаиновите крале" са добре дошли. Разследване на Биволъ разкри преди няколко месеца, че част от финансирането на Института за модерна политика идва от съдружници на Тенко Гарев, сочен от италианските разследващи за "кокаинов крал" от бандата на Брендо..." Цитатът е от източника https://bivol.bg/imp-moderna-bulgaria.html
    А пък "лисицата", компроментирана за злоупотреби веднага след избирането си за депутат от ГЕРБ, етрополският Емил Димитров в листата на движение "Орлов мост"... Е тези ли са хората, които да преставляват протестиращите? Христо Стоичков "пристанал на "войводите"...Как не им е неудобно, толковяа са цинични. Докато такива нечестни, недостатъчно образовани, невъзпитани хора застават на властови позиции, никога няма да има положително развитие за нашия народ и държава... :lol: :uups: :uups:

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 3 Април, 16:44

    ХОРА, ВНИМАВАЙТЕ, ТОВА СА "ЛИСИЦИ" В "ОВЧИ КОЖИ"! Вижте и това:
    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: гражданин 3 Април, 16:45

    Подписката която предлага движението ще промени системата на всички лисици !
    Добре е че и в Ботевград се събират подписи,нека разграничаваме исканията от това кой иска да се домогне до властта.Важно е хората да дадат подкрепата си за промяна на законите ,които дават право на политици да вършат своеволия.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 3 Април, 16:47

    Абе вие не четете ли правилно за какво става въпрос??????
    За отзоваването на общ. съветници и кметове трябва само да се промени Законът за местното самоуправление, докато за отзоваването на депутати ще трябва да се допълни Конституцията, но не се изисква ВНС. Предвиждаме четири положителни предпоставки – напускане на парламентарната група, с която е избран народният представител, констатиране на конфликт на интереси, внасяне в съда на Обвинителен акт за тежко престъпление и неизпълнение на служебните задължения, т.е. не ходенето на работа да бъде предпоставка за отзоваване”

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 3 Април, 16:50

    Не знам коя е и с какво образование, трудов стаж е тази Анелия Виткова? Много ми прилича на подставена "лисичка". На втория, последен митинг на протестиращите граждани, тя си носеше някаква илюстрация на октопод като метафора на ЕРП-тата в страната. А не каза и дума за това, че те са последната брънка от веригата, в която най-голяма вина носят всички български управници, отговорни по тези въпроси от 1989 година насам. Наистина прилича на подставено лице. Има ли кой да им вярва? Наивници много или малко? :lol:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (215)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete