Четвъртък, 28 Март 2024, 22:02

Георги Георгиев: Мечтая да видя Балкан шампион

4 Юли 2012, 15:19
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3422 10


Ще искате ли още от следващия сезон да има повече играчи излязли от школата на Балкан?
"Това е професионален въпрос. Треньорите са тези, които ще решават. Да си кажа вече се коментират едно-две имена от нашите деца, които личи, че ще бъдат сериозни играчи в мъжкия отбор след 2-3 или 4 години. Аз мисля, че в нашата школа има заложено младо подрастващо поколение, което в следващите години ще даде играчи и на мъжете. Няма начин при малките ние да ставаме шампиони и да не можем да извадим играчи. Ние в Ботевград нямаме квартал, където децата да не играят от сутрин до вечер. Нямаме училище, в което да няма физкултурен салон с кошове. Аз претендирам, че на глава от населението или по-точно на глава от по-млади хора, едва ли има друга Община, която е инвестирала толкова в спорта в последните 8 години, особено в баскетбола. Първо преди няколко години направихме ремонт на нашата зала и, въпреки че не отговаря напълно на стандартите, тя приема първенства и се играе. Съвсем скоро ремонтирахме и тренировъчните игрища до залата с европейски средства. Направихме и тренировъчна зала, в която при всякакви температури да може да се тренира. Имаме и още един нов тренировъчен комплекс, където има площадки и за баскетбол. Вложили сме много милиони за спортно-материална база на Общината ни, не по-малко от 7-8 млн. Ако се сметне броят на младите хора и се раздели на тази сума нито София може да ни гони, нито който и да е по-голям град. Ботевград има традиции, доколкото помня, поне от 50 години да се влагат средства и сериозни отговорности за развитието на спорта и то не само на баскетбола. Аз съм убеден, че Балкан Ботевград пак ще бъде на челните места, и с това имам предвид в тройката, а там пък ще се борим за първите две места, а като отидем да играем за тях знае ли човек, това е топка и се върти."

Мислил ли сте за треньор?
"Това ще го кажат професионалистите. Те ще се съберат и ще кажат, няма защо да го правя аз. Пак казвам - не съм професионалист в тази игра, а треньора трябва да е абсолютен професионалист. Има поне 50 човека, които разбират много от баскетбол в Ботевград и ще ги чуем и тях. Лека-полека ще стигнем до правилното решение. Според мен абсолютно неправилно е да се мисли, че понеже Кметът е станал председател на клуба и той да каже кой да е треньор. Аз и преди никога не съм се мешал в чисто професионалната работа."

Как решихте да строите нова зала?
"В последните 2-3 години особено осезаемо се чувстваха забележките от страна на федерацията относно старата зала. Вече има нови изисквания, а тази зала е на 50 години, в които много добре е обслужвала интересите на Ботевград в тази област. 50 години не са малко и бе нормално да бъде поставен въпросът за ново съоръжение. На Ботевград вече му е необходима такава зала, тъй като след толкова години е дошло времето и ние ще я направим. След още 50 може и тази зала да не отговаря вече на потребностите и тогава ще правят друга зала. Това не е малко време - това е един човешки живот и то най-активния. Решението е обсъждано публично сред спортисти, фенове и в Общинския съвет. Имахме няколко проекта, различни идеи къде да бъде и мисля, че сме взели правилното решение като зала, като архитектура, като функции, като месторазположение. Там където е базирана новата зала има и други игрища, стадион и става един сериозен спортен комплекс. Новата зала не е далеч от старата, която пък ще остане като тренировъчна база. Нали говорим, че трябва школата да работи сериозно и няма да караме децата да чакат непременно мъжете. Моето мнение е, че от малък трябва да създаваш на едно дете психическа нагласа да играе на професионално ниво."

В тази връзка - ремонт на старата зала предвиждате ли?
"Ремонт на старата зала най-малкото на пода трябва да направим още за този сезон. Преди 4-5 години при последния ремонт на залата сменихме дограма и други основни неща, но не подменихме целия под. Има места, където има проблеми и ще използваме лятото, за да направим терена и да няма основания за забележки и предпоставки за наранявания на играчи. Отоплението на залата не е проблем, досега проблем е било финансирането."

В последно време публиката се отдръпна. Вярвате ли, че сега това ще се промени и тя ще се върне в залата?
"Кметът не може да вкара публиката насила в залата понеже е станал президент на клуба. Тя ще се върне в зависимост от резултатите на нашия отбор. Заиграе ли добре той, особено когато има завързан двубой, тя ще е в залата. Ние имаме страхотна публика и съм убеден, че усети ли се от феновете, че Балкан се бори да бъде в челото то няма начин - всички ще ходят да подкрепят отбора. Но когато феновете усетят, че Балкан се мъчи просто да участва в лигата то няма за какво да ходят. Никой не ходи да гледа губещия. Тук нашата публика от 50 години е свикнала да вика и залата да се къса гледайки шампионски мачове. В зала "Балкан" са играни десетки такива срещи, не говоря за някакви турнири. В такива моменти нашите фенове винаги са показвали за какво става въпрос. Мога да кажа, че такава публика едва ли има друг отбор в България. Има отбори, които харчат милиони, но нямат нашата публика. Ходил съм и на мачове в София, но там няма такива фенове."

Преди имаше идея да се прави Спортно училище в града, какво стана с него?
"За Спортното училище каквото е трябвало да направи Общината го е направила. Имаме ги сградите, а що се отнася до решение на Общинския съвет - имаме и такова. Тук може да се получи проблем само ако Министерството на Образованието, в чиято тежка бюрокрация аз съм се убедил, направи някаква спънка. Имаме сграда, имаме желание на педагогически колектив, имаме деца и спортисти, подали сме документи и чакаме само една заповед и едно решение на МОН. Само от тях обаче се опасявам, защото знам как се работи. Ще ви дам пример - преди четири години ние сме единствената Община, която направи ново училище в страната и то със собствени средства. И когато направихме най-новото училище в България и при наличието на деца, не получихме две години заповед от министъра, за да го открием. От тогавашния министър не получихме заповед по чисто субективни бюрократични причини. След две години изведнъж се сетиха, че в Ботевград имало училище и трябвало да се открие, но ние намерихме законова форма и вече го бяхме направили. Единственият проблем относно Спортно училище в нашия град може да дойде от МОН - бюрокрация и мудност. Дори дойде специална комисия, чието заключение беше, че имаме всички условия и нормална обстановка това да се случи. Ние сме готови, учителите и сградата са готови и чакаме единствено решението на министерството."

Вашите мечти за отбора на Балкан?
"Мечтая да видя Балкан шампион, но ще се задоволя и с вицешампион. Дали си първи или втори, все пак играеш шампионски мач, а то се знае ако се стигне до такъв кой можем да срещнем. Там трудно можем да се преборим, но знае ли човек. Всичко се случва. Няма нищо лощо да паднеш от силен и достоен играч. Мен не ме е яд да падам от Лукойл Академик, но ме е яд когато падам от Рилски, Ямбол или Спартак. Няма кой да дойде да гледа как му бият отбора - нали го боли. Това е причина да има отлив от фенове."

Източник: http://bgbasket.com

Ключови думи: Георги Георгиев

Подобни новини

Коментари (10)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 4 Юли, 16:08

    Кога ли ще помечтаеш да видиш хората от общината щастливи

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 4 Юли, 16:17

    Имам и аз една мечта-да влезеш в кауша!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 4 Юли, 16:28

    Как лъже хората, от каде ще вземе пари за селекция, това са нереално много пари. Голям храбрец се изкара

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 4 Юли, 17:00

    А кога ще се помечтае или помисли и за новородените деца от януари 2012? Ние пак да чакаме да не сме второ качество хора или децата ни да станат по на година да ни дадат тези награди ...

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: ff 4 Юли, 22:10

    az sym za balkan,ne za gosho!i vinagi sym v zalata,bez zna4enie dali gosho e tam,za6toto igraem final, ili igraem pak zaradi nego vyv vtora diviziq!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 4 Юли, 23:25

    Георгиев ще затрие баскетбола като футбола, не му го давайте в ръцете.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 5 Юли, 08:25

    "ами цялата управия в Ботевград е такава вместо да си драскаме глупости тука,да излезем и да протестираме срещу безобразията в този град,че вече нещата излизат от контрол.То не е обгазяване,то не е кална вода,то не е цигания,то не е мафия... Тея, които продават дрога ги знае полицията много добре и нищо не прави Бесен Трябва тотална промяна в този град,а тя започва с кмета и приближените му" Нека дадем гласност - нека се съберем в четвъртък в парка в 10ч. и да решим една дата и час за протест Приканвам ВСИЧКИ, защото от нас зависи здравето и живота на децата ни! Кажете на познати и приятели и все от някъде трябва да се започне.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 5 Юли, 08:26

    Нека дадем гласност - нека се съберем в четвъртък в парка в 10ч. и да решим една дата и час за протест Приканвам ВСИЧКИ, защото от нас зависи здравето и живота на децата ни! Кажете на познати и приятели и все от някъде трябва да се започне.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 5 Юли, 08:26

    Хайде след малко в парка, в 10ч.!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 5 Юли, 08:41

    ЕЛАТЕ,НАЛИ СМЕ НЕДОВОЛНИ,ЕЛАТЕ ДА ПОКАЖЕМ, ЧЕ СМЕ ОБЩЕСТВО, А НЕ ОБЦЕ!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete