Сряда, 15 Май 2024, 22:46

Кирил Добрев: „Очакваме вълна от напускащи системата на МВР”

12 Декември 2011, 13:09
(0) (0)
Ботевград - Актуално
Прочетена: 4696 2


Различен брой служители на МВР и ДАНС  подават рапорти за напускане или пенсиониране заради намалените им привилегии, сочи информация на националния сайт „Днвеник”. Има вълна от напускащи системата. Това каза депутатът Кирил Добрев - член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Той заяви, че  има информация за над 200 рапорта и още 350 души, които чакат какво ще се случи и ще си тръгнат от ДАНС. Проблем е не само орязването на привилегиите и намаляването на заплатите. Според него с този бюджет агенцията, която трябва да защитава националната сигурност, няма как да си изпълнява функциите. Загива кадрово, и технически. ГЕРБ кастрира ДАНС. Възможно е това да е един етап от подготовка за преструктуриране, преминаване на ДАНС към МВР или закриване. Тези неизвестни влияят на хората в службата. Мит е, че в ДАНС вземат извънземни заплати, казва още депутатът от БСП. Стартовата заплата е 1200 лева, с намаляването ще вземат 750-800 лева.
Сътресение по време на  криза точно в системата на сигурността не е добър сигнал-категоричен е Добрев. Имаме бум на битовата престъпност, финансовите престъпления и ръст на контрабандата. В същото време сме в топ 3 на ЕС по брой полицай на 100 000 души население. Скоро разбрахме и, че сме най-корумпираната страна в ЕС. Това показва, че без реформи няма да минем. Цената на реформите ще платят отново редовите полицаи, които работят в ненормални условия, които са на улицата, а ведомствените "чантаджиите" пак ще останат. МВР влиза в новините, че е с най-големия преразход в държавата в "кризисната" 2010 г. – 83 милиона лева според доклад на Сметната палата, не вярвам служителите в РПУ-та да са изхарчили парите.
Идеята полицаи и военни да си поемат осигуровките няма да реши проблема на пенсионната реформа-смята депутатът. Още повече, че едновременно с това се говори за компенсация на възнагражденията им. Не става ли дума за едни и същи пари-пита той. По негови е думи преливаме от пусто в празно. Дефицитът на НОИ, фактът, че разходите за пенсии са по-високи от приходите от вноски, не са проблем на хората. Това е проблем на управлението.
Според Кирил Добрев вдигането на  възрастта за пенсиониране не влияе върху приходната част. Само се намаляват разходите. Изгодният за правителството, но болезненият за хората вариант. Истината е, че сме зле с приходите – няма борба със сивата икономика, а очакваме осигуровките да са на светло, не се справиха с безработицата, мачкат бизнеса. Това не е социална политика, даже това въобще не е политика, а симулация на реформи за запълване на кратери от управленски грешки.


Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Кирил Добрев

Подобни новини

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 12 Декември, 15:57

    ИСТИНА: "Истината е, че сме зле с приходите – няма борба със сивата икономика, а очакваме осигуровките да са на светло, не се справиха с безработицата, мачкат бизнеса. Това не е социална политика, даже това въобще не е политика, а симулация на реформи за запълване на кратери от управленски грешки."

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: ХХХ 12 Декември, 22:53

    21% РАЗКРИВАЕМОСТ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА? АМИ ДАЙТЕ ИМ 21% ОТ ЗАПЛАТИТЕ.ТОЛКОВА СА ЗАРАБОТИЛИ.АМИ АКО БЯХА НА НОРМА? :x

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (242)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete