Неделя, 28 Април 2024, 07:14

Михаил Славчев и съветници предлагат референдум за мините

11 Март, 19:27
(1) (0)
Божурище - Новини
Прочетена: 706 0


Продължаваме да следим актуалната тема с добива на метални полезни изкопаеми в района на Божурище и още няколко общини.

Миналата седмица потърсихме кмета за позиция по темата, след като той обяви, че започва подписка и готви протест. Към кмета бяха поставени въпроси с какво проучванията и евентуалния добив са вредни, какви рискове и опасности съществуват, от кога са разрешителните. Към момента липсва позиция на градоначалника и коментар по поставените теми.
Днес публикувахме становището на доц. д-р Йордан Кошев, от което е видно, че разрешението за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми е от средата на 2018 г. ,за което общинското ръководство трябва да е наясно.
На този фон идва реакцията на общинския съветник Михаил Славчев и неговите колеги - Десислав Панов, Ваня Аризанова, Петър Даскалов и Кирил Денин, които предлагат на кмета на община Божурище организирането и провеждането на местен референдум със следния въпрос: "Против ли сте община Божурище, чрез Общинския съвет и всички органи на местната власт, да одобряват устройствени планове, определящи територии за проучване, добив и преработка на метални полезни изкопаеми - подземни богатства" .
В докладната са изтъкнати конкретни мотиви: има риск от замърсяване на водата, един от сондажите се намира на 30 м. от къща, а прелитащи дронове над къщите притесняват живущите в района.
"Намираме се в процедура на проучвателни сондажи, чийто срок за завършване и изготвяне на доклада е месец септември 2024 г. След този доклад титуляра на разрешението се определя пряко за концесионер", се казва още в документа на съветниците.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete