Понеделник, 29 Април 2024, 09:22

РЗС ще премахне субсидиите за партиите фантоми

28 Март 2013, 12:01
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1996 0


71 политически партии подадоха документи за участие на парламентарните избори. Това е абсолютен рекорд в цялата посттоталитарна история на България и политическата практика на Европа.

В следващия парламент ще влязат не повече от 7 партии. Възниква въпросът: каква е целта на останалите десетки политически субекти да участват на изборите, след като нямат никакъв шанс да прескочат 4%-та бариера? Отговорът е – всички те са се устремили към държавните субсидии. Законът за политическите партии позволява партия, получила повече от 1% от гласовете, да получава държавна субсидия. Ето защо повечето от регистрираните за парламентарните избори партии са си поставили за цел този 1%, за да са на държавната хранилка.

Затова една от първите законодателни инициативи, които ще предприемат народните представители от „Ред, законност и справедливост” в 42-то Народно събрание е:
  • партиите фантоми, които са получили по-малко гласове от внесените за регистрация подписи, да бъдат заличавани служебно от Софийски градски съд и да възстановят парите, изхарчени от държавата, за отпечатаните за тях бюлетини;
  • прагът за получаване на държавна субсидия да се вдигне поне двойно;
  • да се постави горна граница за максималния размер на държавно финансиране за политическите партии;
  • да се въведе изискването изборният праг за коалициите да расте пропорционално на броя на партиите, които влизат в тях.
Тези мерки ще допринесат за премахването на фалшивите, комерсиални партии и ще помогнат за формирането на реални политически субекти, които да работят в полза на обществото. РЗС ще увеличи изискванията към партиите, така че да останат само тези, които имат доказана политическа дейност, а не анонимни партии с анонимни лидери да бъдат използвани за мандатоносители на коалиции, финансирани от олигарси.

Източник: http://rzs.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete