Сряда, 8 Май 2024, 05:21

Управителят на "Марконис" представи опита си от прилагането на европейска профилираща скала в Париж

28 Октомври 2013, 10:52
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 6680 3


Езиков Център „Марконис” Ботевград e един от партньорите, взели участие във финалната среща по европейски проект във Франция, която се състоя на 21 и 22 октомври 2013 година. European Profiling Grid (EPG), Европейска профилираща скала, се проведе в Международния център за педагогичеки изследвания в Париж. В продължение на 2 години  партньорите  работиха по създаването на иновативен инструмент за подобряването на качеството на чуждоезиковото обучение в Европа.  Европейската профилираща скала (European Profiling Grid - EPG) е един инструмент, който позволява да се оценят и самооценяват компетенциите на преподавателите по чужд език в европейските страни.
От българска страна участници в срещата бяха доц. д-р Галя Матева –  председател на Българската асоциация за качествени езикови услуги и съавтор на скалата заедно с Ричард Роснър (EAQUALS) и Брайън Норт (EAQUALS), Мила Матева – директор на Езиков център „Матеви”, София и Николай Николов –  управител на „Марконис”.

Доц. Матева запозна гостите на международния форум с основните принципи на скалата. Тя проведе две работни срещи с акцент проблемите и предизвикателствата, свързани с употребата на скалата.По време на срещата  Николай Николов от своя страна сподели своя опит от прилагането на скалата по време на обучителния семинар, провел се седмица по-рано в базата на Британския съвет в София. Той изтъкна като особен позитив наличието на електронен вариант на профилиращата скала онлайн на няколко основни европейски езици, който осигурява лесен и бърз достъп до нея на всички обучители, академични директори и мениджъри на езикови институции.
След завръщането си от Париж,  Николай Николов сподели впечатленията си от заключителната среща: „Скалата е съпоставима с Общоевропейската езикова рамка (CEFR), но за разлика от нея,  фокус в скалата не са обучаваните, а преподавателите. Тя може да бъде еднакво полезна за преподаватели, обучители и управители на езикови институции. Искрено се надявам да бъде извървян дългия и нелек път докрай и след година-две тази скала да бъде официално приета от Европейската Комисия, като действащ европейски езиков инструмент за оценка и самооценка на компетенциите на преподавателите на стария континент. Изключително много се радвам, че бях поканен да бъда участник в този престижен европейски форум, но най-вече съм щастлив, че България в лицето на доц. д-р Матева и Българската Асоциация за качествени езикови услуги дава такъв сериозен принос в този иновативен европейски чуждоезиков продукт“.

Проектът е финансиран от Европейската Комисия по секторна програма ”Леонардо да Винчи” за учене през целия живот  и включва ключови организации в чуждоезиковото обучение от 11 европейски държави. Сред водещите  партньори са CIEP Международен център за педагогически изследвания, Франция (координатор), EAQUALS, Европейската асоциация за оценка и акредитация на качеството, Оптима, Българската асоциация за качествени езикови услуги, пълноправен член на която е и Езиков Център „Марконис”,  Британски съвет, Гьоте институт и Институт Сервантес.
 
 


Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Марконис

Подобни новини

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 31 Октомври, 18:46

    Поздравления Ник! Д. Ганева

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (220)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (65)
70% Complete