Четвъртък, 2 Май 2024, 06:58

Васил Василев търси помощ от Бойко Борисов и Росен Плевнелиев

10 Септември 2015, 22:58
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 10236 40


Всяка седмица атакуват офиси, жилища и коли на Васил Василев- Петела от Ботевград, близо 3 месеца търсят злосторника. Семейството слага ламарини по прозорците на жилището си.
Писмо за помощ до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Цецка Цачева изпрати семейството от Ботевград, което преживя 10 атентата само за два месеца. То е изпратено 2 дни преди последния взрив от сряда вечерта, когато самоделна бомба избухва в кооперацията, където живеят родителите на местния бизнесмен Васил Василев.
 
36-годишният мъж е мишената на серията от палежи и взривове, категорични са жителите на Ботевград. Василев е бивш представител на голяма куриерска фирма в града. Оттеглил се е от бизнеса, но атаките срещу имуществото и роднините му продължават.
6-годишният син на Василев попитал преди време: “Утре какво ще гори?”
 
Равносметката от 18 юни до днес: запалени личен джип и служебни бусове, взривени офис, магазин и жилище, убито куче, заплашително писмо, адресирано до родителите му. Почеркът при всички е един и същ. Семейството му е убедено, че поръчителят и извършителите са местни. Няма заподозрени за 10-те атентата, а семейството очаква поредното нападение.
 
“Работи се активно по всички версии, които на този етап не можем да коментираме. Все още няма задържан извършител. Продължават съвещанията на прокуратурата със служители на МВР. Проверява се и връзката на тези нападения с палежи и взривове срещу други лица от града”, казаха от Софийската окръжна прокуратура, която ръководи разследването. (Какви са версиите четете в карето долу)
 
На 6 септември през нощта взрив за втори път изпочупи двата прозореца на апартамента на Василев в кв. “Васил Левски”. От месец никой не живее там. Василев и съпругата му Ренета са избягали от града заедно с децата си - момченце на 6 г. и бебе на 5 месеца. Детското креватче, което е точно до единия прозорец, е пълно със счупени стъкла след поредната бомба.
 
Два дни преди 10-ия атентат екип на “24 часа” открива съпругата и майката на Васил Василев до жилището, което е взривено 2 пъти за 10 дни. Решили са да бронират апартамента, който е на първия етаж. Работник старателно отстранява отломките от дограмата и кове ламарина, която да ги предпазва. Вътре в апартамента няма дневна светлина.
 
“От 18 юни сме обект на атентати през 7-8 дни. Сега вземаме мерки срещу следващия. Очакваме отново да ни посегнат. Това е психопатщина, терор. Нямам обяснение. На никого не дължим пари, не сме бандити, нито богаташи, всичките ни доходи са легални. Напускаме града, продаваме всичко, само да престанат. Ние също имаме право на защита. Не мога да разбера как в община като нашата, която е не повече от 15 хил. души, не могат да разкрият престъпниците повече от 2 месеца”, казва Ренета, съпругата на Васил Василев.
Твърди, че мъжът ѝ няма врагове и нищо, от което да се е притеснявал преди началото на атаките. От 2 седмици в Ботевград има нов началник на полицията, след като старият е пенсиониран.
 
Васил Василев става представител на голяма куриерска фирма в Ботевград преди 15 г. Майка му Валентина разказва, че в началото било трудно. “Ще успея. С труд и постоянство ще разработя офисите”, казвал синът ѝ. Валентина Маринова е счетоводител на фирмата му. Категорична е, че не дължи пари на никого. Бизнесът вървял добре, имали над 10 работници и офиси. Плащали си данъците, осигуровките и нямали търкания с конкуренти.
 
Василев и семейството му живеят и работят спокойно до 18 юни т.г. Дори не предполагат какво ще последва. В полунощ пламва личният автомобил на Васил Василев. Джипът “Нисан” е паркиран до входа на блока в кв. “Васил Левски”, където живее със съпругата си и двете деца.
“Колата беше на лизинг. След пожара нищо не става от нея. Продължаваме да плащаме вноските, защото процедурата е тромава. Не сме богати, живеем нормално. Автомобилите ни са на лизинг Плащаме ипотека за жилището, което го взривяваха 2 пъти”, казва Ренета Василева.
 
Три дни след палежа на джипа на Василев следва нов атентат. На 21 срещу 22 юни пламват 3 от автомобилите на куриерската фирма пред офиса. Те са паркирани точно зад общината в Ботевград. В тях има неразтоварени пратки. Охранителните камери пред офиса са записали млад мъж с качулка, който полива колите с течност. Лицето му обаче не се вижда. От районното управление в града започват разследване и разпитват десетки от криминалния контингент. Арестуван за посегателството обаче отново няма.
“Взривовете и палежите срещу нас са всяка седмица. Получих хипертонична криза, пия силни лекарства. Искаме да ни кажат, че някой е хванат”, казва майката на бизнесмена Валентина Маринова. След палежа на автомобилите никой от охраняемите паркинги в града не иска да подслони колите на фирмата им заради страх от поредно нападение. То се случва на 30 юни - тогава е подпалена вратата на офиса.
 
След атентатите срещу джипа, фирмените коли и офиса на Василев основната версия е, че някой има апетити към бизнеса му. По-късно той ще прекрати договорите си с куриерската фирма и ще се оттегли. Случайно или не, на 7 юли, седмица след поредното нападение, е отворен нов офис на същата фирма, но в близкия град Правец.
 
На 11 юли следва нов палеж срещу обект, който е свързан с Васил Василев. Сутринта в 4 ч е подпален магазин на пазара, на който е бил наемател. Щетите обаче оправя новият собственик. “Магазинът беше на загуба. Продаваше олекотени завивки, но се отказа още преди година. Бяхме там под наем. Собственикът на обекта пострада, но нападателите едва ли са предполагали, че Васил вече няма нищо общо с този магазин”, обяснява майката Валентина.
 
Съпругата на Василев Ренета е банков служител, но няма власт да решава за отпускане и отказване на кредити. Освен това от година не е била на работа, защото е в отпуск по майчинство. Категорична е, че нападенията срещу семейството не може да са свързани с нея.
“Ако беше заради бизнеса, вече се отказахме. Но те продължават Започнаха да посягат и на личното ни имущество”, казва жената. Преди Василев официално да прекрати дейността си и да напусне града, има още един взрив пред офиса на куриерската фирма, въпреки че освен СОТ са наели и жива охрана. При огледа са открити части от ламарина и пирони, които е трябвало да нанесат повече щети на офиса. Извършителят отново не е разкрит, но живеещите в блока правят подписка, за да изгонят куриерската фирма оттам.
 
Взривовете и палежите продължават, но преди това, на 23 юли, в дома на майката на Васил Василев се получава писмо. Тогава е рожденият му ден. “Не беше подписано. Занесох го в полицията. Пишеше нещо като “Всички поред, ти последен”. Нито дума за пари, ако наистина искат да ни рекетират, или за бизнес конкуренция”, разказва Валентина Маринова.
 
След като се отказва от бизнеса, атаките продължават през няколко дни. Василев има вила в близкото село Скравена. На мобилния телефон на съседката му се звъняло от непознат номер. Питали къде е Васко. Жената се поинтересувала кой го търси. Отговорили ѝ: “Не е важно.” На 16 август късно вечерта съседите на Василев в Скравена чуват силен гръм. Подават сигнал в полицията на следващия ден. Когато криминалистите пристигат, намират кучето, което пазело имота, мъртво на двора.
Преди това съседите видели мъж, който се катери по оградата. Когато кучето се спуснало към неканения гост, той хвърлил самоделната бомба по него. Взривът ранил животното в крака, но то починало от кръвозагуба. Деца от селото разказват, че нападателят се качил в голям тъмен джип, след като хвърлил бомбата. После колата потеглила с мръсна газ.
 
“Живеем в страх. Синът ми се крие като престъпник, а злосторниците са на свобода. Този, който поръчва атентатите, нека да каже какво иска. Не знаем защо ни тормозят”, казва Валентина Маринова.
 
Личен конфликт, дълг и наркотици са основните версии на разследващите за 10-те атентата.
 
На 14 август в разгара на атаките срещу Василев и семейството му в града е подпален джип БМВ Х5. Колата се ползва от друг мъж - Петко Петков-Мустака. Той е на 31 г. Джипът обаче не е негова собстветост. Неизвестен мъж хвърлил запалителна течност по колата около 1 ч през нощта и побягнал. Последвал силен взрив. Пожарникарите изгасили огъня, но от колата останали само ламарини.
 
Петко Петков е криминално проявен, за разлика от Васил Василев, срещу когото не е имало разработки в МВР. Мустака е съден за рекет. През 2010 г. е арестуван от столични полицаи по дело срещу група лихвари. В дома му са открити записи на заповеди, с които прибирал имотите на жертвите.
 
Василев няколко пъти е давал показания заради атентатите срещу офисите, жилището му и колите. Съпругата му и родителите също са споделяли с оперативните работници за случки, заради които било немислимо срещу тях да бъдат извършени 10 атентата. Близките на Василев категорично отхвърлят и слуховете, които свързват атентатите с пазара на наркотици. Криминалистите обаче работят по всички възможности. Проверяват се врачански престъпни групи, както и възможността чрез куриерската фирма да са изпращани колети с дрога. Не е изключено палежите и взривовете да са дело на местен ромски клан, както и мишената Василев да е набеден. “Васко не е човек, който влиза в конфликти. Може понякога да е по-буен, но ако е обидил някого, ще отиде да му се извини. Изключено е да ни подложат на този терор заради обида или каквато и да било лична причина”, казва съпругата му Ренета. Досега полицията е проверила алибитата на десетки заподозрени. Никой от тях обаче не е задържан.
 
Освен беемвето на Петко Мустака, между атентатите срещу семейството на Васил Василев са запалени и мерцедесът на собственик на оказион в Ботевград, както и колата на друг бизнесмен. 


Източник: http://24chasa.bg

Ключови думи: Васил Василев - Петела

Подобни новини

Коментари (40)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 10 Септември, 23:05

    Ботевград да вземе пример от Правец!!! Там някога да са ставали такива неща??? При най малкото и полицията е на крак.. А тук сам идват някакви си да ги пенсионират.. Ама айде стига вече вземете се в ръце нестава само по кафетата господа полицай !!!

  • Отговори (0) (1)
    2. добавен от: Анонимен 10 Септември, 23:24

    За мен единственият логичен въпрос тук е, какво точно са прекарвали през фирмата на този управител...
    Може би? https://bg.wikipedia.org/wiki/Наркотично_вещество

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 10 Септември, 23:52

    Тамън бойко и росенчо ще оправят работата та нали и те са в голямата игра с дрога.

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 10 Септември, 23:54

    БОЙКО Е НАЙ ГОЛЕМИЯ СОБСТВЕНИК НА ДРОГАТА.

  • Отговори (0) (1)
    6. добавен от: Анонимен 10 Септември, 23:55

    Заради кокайн е цялата работа да не се правят петле ще те расипят трябва отчитане нагоре по веригата.

  • 7.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (1)
    8. добавен от: Анонимен 11 Септември, 00:01

    ВИЖТЕ САМО КАК ПРАВИЛНО СЕ Е ОРИЕНТИРАЛ ПЕТЕЛА ПРАТИЛ Е ПИСМО ДО БОЙКО СИКАДЖИЯТА ДА ГО ПОМИЛВА РАЗБИРАСЕ ТА ТОЙ Е ГЛАВАТАРЯ НА ДРОГАТА.

  • Отговори (0) (1)
    9. добавен от: Анонимен 11 Септември, 00:02

    Петел гориш.

  • Отговори (0) (1)
    10. добавен от: Анонимен 11 Септември, 00:25

    Тъпака се е сетил на кой да праща писмо че всичките дилари работят за бате ти бойко бе петел прост.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete