Вторник, 7 Май 2024, 19:15

Веселин Божков: Фирми-фантоми надуват телефонните ни сметки

14 Март 2013, 08:23
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2266 0


Внимавайте с новите смартустройства, има уловки, призовават от КРС

Нарастват жалбите на хора, които се оплакват от нелогично нарастване на телефонните им сметки. Такъв е случаят със Свилен Йовков от Габрово. Младият мъж се жалва пред bTV, че получил сметка за 24 лева само за седмица, въпреки безплатните 1000 минути, които има по договор. Оказва се, че са му начислени входящи SMS-и по 6 лв. за линкове, които отвеждат към несъществуващ сървър. Свилен си прави труда и разбра кой стои зад номера с добавена стойност. Оказва се, че това е “Телекомюникейшън”. От фирмата твърдят, че SMS-ите не са таксувани, а изпратени от инсталирано от потребителя мобилно приложение. При опит да се свърже с фирмата, стояща зад номер1983, младият мъж разбира, че играта се организира от техен партньор – руска фирма. По думите им Свилен е изтеглил безплатна апликация или игра.

От фирмата се ангажираха да прекратят договора с руските си клиенти. Признават, че този тип манипулация вече е масова практика и призоваха хората да внимават като инсталират приложения на смартфоновете си.

Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията коментира случая: “Когато даден оператор изпраща кратки гласови или текстови съобщения, това трябва да става само със съгласието на потребителя. И в момента, когато безплатните известия станат платени, той да има правото да се откаже на мига”.

"Внимавайте с новите смартустройства. Има уловки - не се обявява реалната цена, а тази без ДДС. Трябва да се четат общите условия на приложенията. Само с едно кликване ние ги приемаме безусловно. Хора, четете! Информирайте се. Никой не ви е виновен, бъдете осведомени”, призова още веднъж Веселин Божков.

Източник: http://btvnews.bg

Ключови думи: Веселин Божков

Подобни новини

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (219)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete