Сряда, 1 Май 2024, 22:14

Здравната каса е държавна пирамида, рече Янев

11 Април 2013, 20:11
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1922 0


Националната здравноосигурителна каса е една държавна пирамида, която е по-скоро каса за схеми за източване, отколкото каса за осигурените българи, заяви председателят на РЗС Яне Янев след среща с председателя на УС на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Според Янев касата трябва да се преструктурира, да се създаде конкуренция и да се опрости системата на функциониране.

По думите му е задължително да има единна информационна система между НОИ, НЗОК и НАП. „Липсата на информационна база създава условия за корупция и източване на милиони в здравеопазването. Трябва системата да се опрости и с новите възможности, които има, да се върне система, каквато перфектно е работила през периода 1931 - 1934 година с т.нар. фамилни здравни талони. В кой век живеем да нямаме здравни информационни карти, които да дават възможност всеки пациент да знае какво има, какво ползва и какво получава насреща”, попита Янев, цитиран от „Фокус“.

По думите му тезата на „Ред, законност, справедливост“ съвпада с Българския лекарски съюз за това, че държавата трябва да си влезе в ролята, и да осигури необходимите средства за наука, за специализация и за статут на българския лекар, който да не бъде унизителен.

От партията на Янев са за деполитизиране на здравната система като цяло. „Това, което се случваше през последните години, е изключително вредно – директори на болници и ключови позиции в здравеопазването да бъдат заемани от политически партизани”, заяви Янев. Лидерът на „Ред, законност, справедливост“ коментира, че директори на болници се назначават не само от управляваща партия, но и от кметове на общини, които така осъществявали политическа дейност в съответните болници.

По думите му здравната реформа през последните години е на принципа проба-грешка и е довела до сгрешено здравеопазване и за пациентите, и за лекарите.

Ако директор на болница е член на дадена партия, е добре да излезе от партията или да замрази членството си, заяви д-р Цветан Райчинов.

По думите на Райчинов лечебните заведения не трябва по никакъв начин да са място за политическа дейност. „Когато един директор на болница е назначен от политическа сила и знае, че мандатът му е равен на срока, в който тази политическата сила е на власт, той няма да мисли най-вече за развитието и добруването на болницата, а какво би могъл да направи за себе си в рамките на този мандат. Същото е и в НЗОК – от депутат шеф на касата. Каква става касата – партийна”, каза д-р Райчинов.

Източник: http://dnes.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (203)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete