Петък, 26 Април 2024, 20:50

Георги Георгиев: Колкото пари трябват, толкова ще търсим

4 Юли 2012, 08:42
(0) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 4171 9


Каквото зависи от мен отборът да играе финал ще го направя, казва Кметът на Община Ботевград

Кметът на Община Ботевград Георги Георгиев обяви, че е готов да стане председател на Балкан и да поеме издръжката на клуба. Той поясни, че има амбиции тимът отново да е в челото на класирането и, че каквото зависи от него ботевградчани да играят финал, той ще го направи. Ето и първата част от интервюто с Георги Георгиев:

Заговори се, че отново ще поемете ръководството на БК Балкан, кажете вярно ли е това?
"Аз ще се върна по-назад в годините, преди две-три. От фенове на баскетболния клуб Балкан беше подсказано на кмета, че те искат да бъдат в управлението на клуба, а аз тогава не възразих. Винаги съм бил за демокрацията, винаги съм бил за предложенията, да се вслушва човек в тях и с каквото може да помогне. Днес, няколко години по-късно, се подават сигнали от фенове на клуба, от спортисти и от хора, които активно участват в организацията и управлението на този спорт, че Общината в лицето на Кмета трябва отново да поеме административната част, като се надяваме, че това ще бъде за доброто развитие на баскетболната игра в Ботевград и на клуба като цяло, тъй като не е тайна, че тази игра се измерва с резултатите. Виждаме, че през последните години мъжкият ни отбор не е на онова място, на което трябва да бъде Балкан Ботевград. Ние сме свикнали този отбор да го гледаме на призовите места на баскетбола в страната. Може би това е поводът да бъде направено това предложение, а аз няма да го отхвърля. Когато става въпрос за един водещ спорт в Общината, а на нас баскетболната игра ни е една от визитките и емблемите на Ботевград, нормално е Кмета да поеме тази щафета и да го направи така, че нещата да потръгнат още по-добре в още по-правилната посока. Очакваме ръководството на клуба да преприеме своите законови действия, които трябва да направи, феновете да направят своите организационни мероприятия, за да се случи това нещо и аз съм убеден, че Общината поемайки ръководните функции ще бъде добре за клуба, тъй като, пак ще се върна назад, аз когато станах кмет баскетболът почти беше занулен в Ботевград. Това бе 2003 година, а ние нямахме отбор, но за 2-3 години успяхме не само да възстановим клуба и залата, но си спомням, че играхме финален мач в първенството с Лукойл Академик. За да се извиси тогава клубът и от нула за две години и половина да стигне до финал, значи доста е работено. Аз съм убеден, че в следващото първенство и в по-следващото Балкан ще заеме достойното си място в челото на тази игра в страната. На нас ни отива тази игра. Имаме добри играчи, любители на баскетбола, страхотен фенклуб. Общината е поела ангажимент пред младото поколение на Ботевград, пред феновете на тази игра и в момента ние изграждаме нова многофункционална спортна зала, като първата и основна игра, която ще намери място там е баскетбола. Щом ние и аз като Кмет сме се нагърбили да градим зала в кризисни моменти, когато всеки вижда какво се случва по целия свят и даваме милиони, това говори, че по въпроса за развитието на баскетбола в нашия град, за развитието на клуба и спорта отделяме внимание и много средства. Аз съм убеден, както живот и здраве догодина дано да открием новата зала, че в тази зала мъжкият отбор на Балкан задължително ще играе за челни позиции в страната."

През 2008 година отборът игра финал, на следващата бе трети, но след това отстъпи от позициите си. Какви бяха причините тогава да се оттеглите?
"Нещо когато не върви в едно семейство, в клубен отбор или Община или където и да е, нормално е първо да потърсиш и да направиш преглед на онези, които ръководят този процес. Всеки един процес, какъвто и да е, си има свое ръководство. Има разбира се и обективни предпоставки, които са повлияни не на последно място, а напротив, от финансовото състояние на съответния клуб, както е в случая. Едно е когато Общината пряко се ангажира и като казвам това имам предвид, че Кмета влиза в Общинския съвет, не еднолично, и казва какви са проблемите, няма такъв съветник, който да не погледне положително на този въпрос и се взимат съответните финансови мерки. Когато се съчетае една добра организация с нормалното и необходимо финансиране се получава резултат. Когато, конкретно на въпроса, няма това съчетание се получава този резултат, както е и в момента. Не е случайно, че няколко пъти водим разговор в последните месеци и казвам, че те имат право да решат как да бъде. Ние не можем да се ангажираме финансово, когато не управляваме финансите на този клуб. Да, можем да помагаме и да ги осигурим, но ние трябва и да ги управляваме, защото не се получава както казва една българска поговорка - "да наливаш вода като в пясък". Това беше причината - не добра координация между администриране и финансиране на клуба. Получи ли се добра стиковка в това отношение не може да няма резултати.
Ние няколко пъти се събираме тук със спортистите и им казвам, че най-малко Кмета или общинската администрация ще се меша в чисто спортната работа. За нея си има специалисти, които да си казват думата. Като казвам администриране това не значи, че ние ще казваме кой играч или треньор да се взима. Въпросът е обаче, че трябва да знаем каква цел гоним, а и все пак и ние наблюдаваме, нищо, че не сме специалисти. Може да не сме специалисти, но щом сме дорасли до кметове значи горе-долу в главите ни има някакви качества на администратори, на организатори. Аз заставам зад това, което те са решили да правят и когато дойдат и ми поставят своето поръчение, стигаме до съгласие и почваме да работим."


Вече се говори за бюджет от 500 000 лева. Кажете каква сума се върти във Вашата глава и как ще намирате тези пари в такива трудни времена?
"Тази цифра аз я казах на последната среща. Аз обичам когато говоря да говоря с конкретни неща, не обичам общи приказки. Но и много пъти се въздържам да казвам конкретни неща, защото за всяка моя дума се хващат като удавник за сламка. Аз не съм казал, че непременно трябва да бъдат похарчени 500 000 лева, че Балкан да излезе от това положение. Може да похарчим и 300 000 или 280 000, за да стане това. В края на краищата сумата необходима Балкан да излезе от тази криза трябва да бъде намерена. Тя може да бъде 500 хил., може да бъде 300, 250 или 400 хил. Важното е, че ние имаме увереността, че за да се излезе от тази криза трябва да има промяна в организацията, в администрирането, в ръководенето, ако щете и в селекцията на клуба и другото е да осигурим тези финансови средства. Моят отговор на този въпрос е следния - Общината, която се ръководи от този кмет и от Общинския съвет, а той има положително отношение относно развитието на спорта и най-вече баскетбола в Ботевград, ще намерим всички възможни начини и средства, макар и в криза, да осигурим онези що-годе нормални финанси, за да може да се получат необходимите промени и необходимите и желани от феновете резултати. Защото ако не се радват феновете полза от харченето на парите няма. Колкото се наложи толкова ще търсим. Община Ботевград не е елементарна, а напротив - тя е сериозна Община. Ако се върнем назад в годините от нея са влагани много средства за този спорт и сигурно и за в бъдеще ще бъдат влагани още много. Ще намерим подходящ законов начин - дали ще привличаме средства, дали ще привличаме спонсори, като имам предвид, че Общината ще привлича, тъй като е едно тя да го прави и е различно друг да се занимава с това. Средствата ще бъдат осигурени, така както беше и в периода 2003-2007 година Балкан да се издигне от нула и да стане вицешампион. По същия начин ще го направим и сега и няма да открием топлата вода. Правили сме го преди 5 години веднъж, след 5 години е нормално да го направим пак, а може и по-добре, защото при всички положения можеш да си извадиш някакви изводи от предишните действия и то в положителна посока."

Мислил ли сте кой ще бъде човекът, който да се занимава с чисто баскетболните въпроси в ръководството?
"Първо трябва сегашното ръководство да реши някои законови юридически неща. Когато нещата се изчистят и Общото събрание възложи тази работа на Кмета, тогава както казах и на последната ни среща, трябва да дойдат всички и заедно да решим какво трябва да се направи. Кметът първо не е баскетболист и няма желание да влезе в отбора и да измести някой от играчите. Синът ми и дъщеря ми също не са баскетболисти, както и жена ми. Аз от треньорство в тази игра не разбирам и нямам претенции да съм професионалист. Приемете ме, че съм Кмет на една Община, който е фен на отбора. Мисля, че това е достатъчно да се направи онова, което трябва, но да се почувстват много положителни неща в нашия баскетболен клуб. Аз пак ще се върна - задайте си въпроса защо Кметът на Ботевград прави чисто нова спортна зала. Нито другата, нито по-другата година ще се кандидатирам, защото на мен тепърва ми тръгва третия мандат. Виждате обаче, че в тези кризисни моменти съм тръгнал да правя спортна зала. Това в колко Общини се прави освен в София и Пловдив. Е Ботевград не е Пловдив, ако това беше така трябва да кажа, че ще си направим море. Факт е, че ние сме се нагърбили и нещата вървят много сериозно. За да имаме хубав и съвременен баскетбол, за да имаме проспериращ отбор, за да се случват големи неща в тази посока ние трябва да имаме нова зала, която да отговаря на всички изисквания на българската, на европейската и на световната федерация в тази игра. Аз съм убеден, че един ден Балкан пак ще играе финален мач. Не знам с кой и не мога да кажа точно кога, но каквото зависи от мен ще направя всичко възможно това да се случи по-рано. Разбира се имам предвид за мъжкия отбор. В детско-юношеската школа само можем да адмирираме нашите деца, които дали на ученически или на други първенства, непрекъснато стават шампиони. Мен това ми говори, че така както можеш да станеш шампион в тази част, един ден не е изключено да станеш такъв и по-нагоре. Той не става изведнъж такъв на 22 години. Още повече, че ние имаме може би една от най-богатите истории в баскетбола в България. Аз съм от поколението, което помни как наши момчета станаха шампиони на България и то цели четири пъти. Една от амбициите ни е и да заработим много добре между мъжкия отбор и подрастващите и да се опитаме от основните играчи не всички да са отвън, а поне половината да са от школата, така както беше навремето. И тогава е имало играчи отвън, но основният гръбнак беше от местни играчи, които станаха четири пъти шампиони на България. Тук ние ще настъпим много сериозно, а също така имаме идеи в това отношение да направим съвместни действия с други клубни отбори, с които сме близо, за да работим заедно особено в областта на детско-юношеската школа, защото това е точно резерва, това е онази част, която да дава в бъдеще добри играчи на нашия отбор. Защо непременно трябва да се ходи в Сърбия или където и да е, за да се търси някой над 2 метра. Ние и преди сме имали такива и те бяха шампиони на България."

Източник: http://bgbasket.com

Ключови думи: Георги Георгиев

Подобни новини

Коментари (9)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 4 Юли, 08:49

    От каде ще ги намериш, лъжец мръсен.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 4 Юли, 10:23

    Ще тегли кредит и всичко ще се оправи. Сега нали е намерил пари за Залата, дано има кой да играе в тази зала. Глупаци колкото искаш

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 4 Юли, 11:32

    Защо не се дават парите за новородените в началото на годината до юли месец вече минаха 6 месеца, тепърва ще се дават за 2011? Излъгаха ни

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 4 Юли, 12:01

    ами цялата управия в Ботевград е такава вместо да си драскаме глупости тука,да излезем и да протестираме срещу безобразията в този град,че вече нещата излизат от контрол.То не е обгазяване,то не е кална вода,то не е цигания,то не е мафия... Тея, които продават дрога ги знае полицията много добре и нищо не прави :x Трябва тотална промяна в този град,а тя започва с кмета и приближените му

    Нека дадем гласност - нека се съберем в четвъртък в парка в 10ч. и да решим една дата и час за протест Приканвам ВСИЧКИ, защото от нас зависи здравето и живота на децата ни! Кажете на познати и приятели и все от някъде трябва да се започне.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 4 Юли, 13:02

    Ще дава за баскетбола, какви деца, вие луди ли сте. Да не сте ги раждали тези деца

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 4 Юли, 13:10

    5 ти поредния надрусан наркоман ли си ? В тая посока на мисли - по-добре ти да не си се раждал

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 4 Юли, 13:28

    Вижте какво правят варненци в защита на Морската градина http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=576272
    Ние също трябва да излезем и да защитим децата си,събудете се ботевградчани,не ставайте за срам и смях!!!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 4 Юли, 14:09

    #6 ми кажи го на Георгиев да не е раждан. Аз какво да направя като е по-добре да се строи отколкото да се дават пари. Така може да се краде повече.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 4 Юли, 16:28

    Голям лъжец е тоя ей пак ще има крадене.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete