Петък, 19 Април 2024, 12:40

Кметът Гавалюгов: Частна фирма влияе на група общински съветници за водните проблеми на общината

27 Януари 2017, 15:39
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3846 37


На 24 януари в общинската администрация е входирано писмо от управителя на „Агроинженеринг-90” ЕООД Веселина Филипова, адресирано до „Напоителни ситеми”ЕАД София и клон София, с копие до кмета на общината Иван Гавалюгов и „ВиК Бебереш”. Съдържанието на писмото бе предоставено на медиите днес. В него от името на фирмата, г-жа Филипова изразява притеснението си от ситуацията  с водните запаси в язовир „Бебреш”.

По надолу съдържанието на писмото гласи: ”Притежаваната от нас водно-електрическа централа не функционира от месец юни 2016, поради липсата на вода в язовира.Въпреки незапомнените от години снеговалежи, водата в язовира продължава да намалява.”ВиК Бебреш” ЕООД продължава да ползва незаконно изграден байпас към тръбопровод ГДТ фи 1 200, който тръбопровод е собственост на „Напоителни системи” ЕАД-София, където количеството на ползваната вода не се измерва.

Моля, незабавно да предприемете необходимите действия за стартиране на водовземане от „ВиК Бебреш” ЕООД единствено по
тръбопровод фи 426 с връзка след основния изпускател на язовир „Бебреш”, като едновременно с това измервате количеството ползвана вода чрез водомера, монтиран в началото на тръбопровода”.

 
С въпросното писмо и създаването на временна комисия от общински съветници за изследване и проучване на водния проблем на територията на община Ботевград, кметът Иван Гавалюгов намира свързаност. Той изрази учудването си, как една фирма, която управлява водно-електрическо съоръжение се опитва да оказва влияние на „Напоителни системи” ЕАД, какви да са й търговски взаимоотношение с един друг търговски субект - „ВиК Бебреш” ЕООД.

"Странно е съвпадението между входирането на Докладната записка за съставяне на временна комисия от общински съветници и въпросното писмо, което е входирано на същата дата, когато до мен и общинските съветници е представена и въпросната докладна записка. За мен нещата не са никак случайни, не можем да говорим за някакво случайно съвпадение. Подозирам, че една частна фирма влияе върху група общински съветници”, заяви кметът Гавалюгов.

Според кмета на общината това е изключително притеснително и до голяма степен ще се окаже решаващо при идентифицирането на проблемите в обследването на водните проблеми на територията на общината. „Надявам се това да не се случи. Очаквам да се получи един обективен анализ, от който да имаме полза и от който да се помисли стратегически при решаването на водния проблем. Не случайно отправих апел към общинските съветници вчера, да не се пречи на община Ботевград да кандидатства с проекти за подмяна на ВиК -инфраструктурата. Има няколко проекта, които общината е подала и за съжаление имаме информация, че определени лица се опитват да влияят негативно”, коментира кметът Гавалюгов. По думите му решаването на водните проблеми в общината няма да мине без подмяната на водопреносната мрежа, която генерираше огромни загуби на вода.

По отношение на водната криза Гавалюгов  заяви,че пикът на водната криза е отминал и няма реална опасност тя да се случи отново, поне в обозримо бъдеще. Взети са мерки, рискът от това, да не се повтори отново. По думите му още декември 2016 г е внесъл констативния протокол на работната група, която бе назначена с негова заповед и координирана с „Напоителни системи”ЕАД.Част от решенията вече са изпълнени относно овладяване на водната криза, увери кметът Гавалюгов.
 
Кметът Иван Гавалюгов днес отново заяви, че проблемът за безводието не е ВЕЦ-ът, в отговор на притесненията на някои общински съветници, но приоритетно водата от язовир Бебреш трябва да се използва за нуждите на населението, след това за други дейности. „За мен от тук нататък работата на комисията е предопределена. Съмнявам се, че със заключенията на експертите, които ще обследват водния проблем, ще хвърлят в голяма степен вината върху незаконното потребление на вода от общинското дружество ВиК. Обществена тайна е , че от години има проблем в комуникацията между ВиК и „НС” и, че от години се използват байпаси, които са легализирани в договора от 2011 между двете дружества, но това е единствения начин да се доставя вода до някои населени места. Не искам да се извърта въпроса дали са незаконни тези байпаси”,посочи кметът Гавалюгов.

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: МВЕЦ "Бебреш"

Подобни новини

Коментари (37)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Януари, 15:51

    Стига сте си измисляли глупости,а признайте проблема.Думичката е 6-буквена,започва с "П" и завършва на "РАВЕЦ"

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 27 Януари, 15:56

    Нали знаетет Цанко вече къде работи, нормално е да вкарва такива докладни, вече сме в предизборна кампания, Румен ги диктува тези неща нали знаете!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 27 Януари, 15:57

    idete pitai te Selqnina Zlatev za vodata ne nqkva prosto Ku*va naznachena ot familiata i naredeno i da pishe prostotii toq vec mislq che ako se zamali i se unijtoji shte e po dobre predi toq VEC nikoga ne e imalo takiva problemi s vodata

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 27 Януари, 16:04

    И тухлата в затвора!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 27 Януари, 16:08

    Каква тухла бе я стига той крадял,а Вие сте много и се насрахте

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 27 Януари, 16:11

    От година насам хем се краде вода от новото общ.ръководство чрез ВиК,хем вода няма.Как стават тези работи.Прелега кмета и хората му да попрекаляват с кражбите,ми се чини.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 27 Януари, 16:46

    Виждаш ли господин кмете, като играеш карти с дявола, какво се получава. Ха сега се оплачи на бат си Гуня от писмата на дъртия клюн свинарски. Явно вече си разбрал що за разбойници са Златеви,но дали си разбрал, че с избирането ти за кмет си подписал и присъдата си -да си им техен роб. Виж на някой това им харесва, като Кр.Живков, Цанова, Маринов,Нитов и пр. слуги , но на теб кмете въпреки, че не ти харесва, ще трябва. Вариантите са или война с правешката вампири, или слуга на същите. Ти пред цени сам, а ние по делата ще се сетим. Успех.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 27 Януари, 16:55

    Сега е момента кмета да заеме правилна позиция.Ако не-да си заминава.Оправдания с писма,клюки,доноси и комисии не минават.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: тьояадсогть 27 Януари, 17:07

    и още един язовир да се направи, вода няма да има. :x

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 27 Януари, 17:11

    Ще има вода.Винаги.На 10 км от Ботевград.На изток.
    С любезното съдействие на кмета.Точка.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete