Четвъртък, 16 Май 2024, 17:15

Реформаторският блок: Нови политически лица и идеи в София област

24 Септември 2014, 14:39
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2619 1


Реформаторският блок е нова коалиция от партии, която обединява десните хора с модерно мислене от цяла България. За първи път ДБГ, ДСБ, СДС, БЗНС и НПСД се явиха заедно на европейските избори през май месец тази година. Тогава те успяха да спечелят правото на представител в Брюксел, който да защитава идеите на блока пред цяла Европа. Шансовете на реформаторите за силен резултат на предстоящите парламентарни избори са големи и затова всички погледи и прожектори са насочени към тях.
Листата на Реформаторския блок за София област беше оценена от националните ежедневници и политически експерти и анализатори като много добра и успешно балансирана. В нея има както много нови лица, така и хора с професионален опит. Водач на листата е юристът Димитър Делчев, за когото проучванията сочат, че има голям шанс да влезе в Парламента. Той е доказан експерт с опит в изготвянето на закони, а хората свидетелстват за неговата откритост и почтеност. Представителят на Ботевград в листата е Яница Иванова, която е четвъртата подгласничка на Димитър Делчев. Гражданите в общината я познават в качеството й на общински съветник в Ботевград, но и като представител на още две общини – Етрополе и Правец. Съпругът й е от Етрополе, а освен това дълго време Яница е живяла и в Правец. Тяхното семейство развива собствен бизнес в сферата на ресторантьорството и имат три деца – две момичета и едно момче. За нея Димитър Делчев споделя: „Яница е жена с характер, принципи и упоритост.” И двамата кандидат-народни представители вярват, че политиците трябва да работят най-вече за хората, а не за себе си. От останалите кандидати в реформаторската листа има още много млади и образовани хора. Именно те са тези, които имат силите, енергията и всеотдайността да се борят за нови идеи и да постигнат промяна на статуквото.
Работливостта на кандидатите от листата на Реформаторите е известна на обществеността още от преди, но в настоящата предизборна кампания се личи ясно трудът и усилията, които полагат всички. От 6-ти септември до сега са проведени над петдесет срещи с гражданите от всичките двайсет и две общини в областта – от Костинброд до Копривщица, от Ботевград до Самоков, от Годеч до Драгоман, от Своге до Елин Пелин. По този начин водачът на листата, Димитър Делчев, и останалите петнайсет кандидата се срещат с хората очи в очи. Разбират за техните проблеми, тревогите, които ги смущават и, разбира се, критиките им към политиците. Въпроси, отговори, предложения, обещания, съкровения – всичко това може да бъде чуто по време на обиколките на отбора на Реформаторския блок в областта.
Реформаторите са с №7 в бюлетината и имат седем основни приоритета: (1)свободен бизнес и нови работни места; (2) справедлива съдебна система; (3) висококачествено българско образование; (4) по-високи заплати; (5) отговорност в държавното управление; (6) реорганизация в здравеопазването; (7) постигане на национален престиж в Европа и по света. Димитър Делчев подчертава, че тези общо формулирани приоритети трябва да се приложат спрямо особеностите на всяко населено място. За това навсякъде той дава конкретни примери за ефективни промени. Така подобряването на водоснабдителната и канализационната мрежа в община Ботевград и подмяната на пътните настилки ще привлече повече бизнес инвестиции и ще доведе до откриване на нови работни места в региона.
Всеки град е особен по свой собствен начин. Местните жители си имат специфични проблеми и фактът, че досега никоя власт не търси тяхното решаване прави хората аполитични и негативно настроени към представителите на партиите. Реформаторският блок очевидно се бори да промени това. Винаги след среща на местни жители с кандидат-народните представители, хората остават с усмивка на лице, с искрящ пламък в очите и някак си по-позитивни. Впечатлението, че реформаторите знаят какво трябва да се направи и са твърдо решени да го свършат дава на хората надежда.
Така например ботевградчани мечтаят да се избавят от феодализирането и нарушенията на местните власт. „В Ботевград положението, в което се изпаднало местното население, може да се промени само тогава, когато в България съдебната система заработи ефективно и всички институции си вършат честно и прозрачно дейностите. Ако искаме да бъдем нормална европейска държава трябва да вземем пример от нашите партньори в съюза и най-вече да спазваме законите.” – това каза водачът Димитър Делчев на откриването на кампанията в Ботевград. „Влязох в политиката с една-единствена цел: да свалим ботевградчани кмета на града, за да се прекратят порочните практики в общината, феодалните механизми, незаконното изсичане на горите и всички други корупционни дейности” – допълва Яница Иванова, който е четвъртият кандидат-народен представител от листата за 26-ти МИР /София област/. Димитър Делчев и Яница Иванова заедно почетоха националния празник 22-ри септември – денят, в който през 1908-ма година се обявява независимостта на България, покланяйки се пред паметника на незнайния войн. Те поднесоха тържествен венец в чест на загиналите за свободата на България, пожелавайки си избавление от зависимостта на властта, бизнеса, съда и медиите. „Ще извоюваме своята модерна независимост.”
На срещите в Пирдоп и Сливница хората масово коментираха проблемите в образованието и тревогите за бъдещето на днешната младеж. Присъстващите учители живо се интересуваха от предложенията на Реформаторския блок за промени в тази насока. "Учебните планове трябва да се модернизират, а учебниците, по които да се обучават учениците, да са избрани след открит конкурс и обстойна проверка на качеството. Не може учебниците за третокласници да са написани, все едно за зрелостници. И да пълни от първата до последната страница само с грешки и неточности. Държавата трябва да превърне образованието в един от най-важните си приоритети и да отделя повече пари за заплати в този сектор. За съжаление образователната система се променя много трудно и бавно. Резултатите от предприетите реформи биха могли да се видят едва след две-три години. " - каза пред събралите се Димитър Делчев. От своя страна Яница Иванова, допълни: „Нашите деца учат по учебници, различни от нашето време. Умишлено или не, днес, учениците и студентите излизат повече неграмотни. Ще ви дам един пример. В учебника на дъщеря ми пише, че Иван Костов все още е народен представител. И подобни абсурди, за съжаление, не са рядкост – във всички учебници има грешки и неточности, свободни интерпретации на съставителите.”
Гражданите на Годеч имат най-вече проблеми с безработицата. „В Годеч има недостиг на работни места. Когато разговарям с местните, те не казват: „Дайте ми пари!”, а напротив. Те искат работа. Искат да работят, а парите ще си ги изкарат с честен труд и пот на челото. Българинът е работлив човек, така че ако му се даде работа – той сам ще си изкарва прехраната.” – споделя със свои съмишленици Димитър Делчев. Реформаторският блок не обещава милион работни позиции и хиляда лева минимална работна заплата, защото това е чиста форма на популизъм. Те обаче знаят, че без нови работни места и по-високи заплати, ще си стоим на последно място във всички световни класации.
Самоковци, от своя страна, желаят разумни условия за създаване и развиване на малките и средни предприятия. Проблемите с тромавата и корумпираната държавна администрация създават множество спънки, губят ценно време и усилия, а водят и до излишни разходи. „Обществените поръчки знаете как се печелят „под масата”. Ние от Реформаторския блок казваме: „Край! Стига толкова!” Изборът на изпълнители и подизпълнители трябва да се случва по прозрачен и еднакъв за всички начин – да няма съмнения в избора на най-добрия кандидат. Същото се отнася и за усвояването на пари от евро фондовете, чрез печелено на проекти. Трябва да има обективен контрол върху различните етапи от изпълнението на обществените поръчки.” – предлага Димитър Делчев, който по образование е магистър юрист, специализирал след това в един от най-престижните световни университети – Кеймбридж.
Предприемачите в историческото градче Копривщица негодуват срещу нелоялната конкуренция, която чрез черна реклама на конкурентите представя Копривщица в недобра светлина пред гостите на градчето. Затова представителите на Реформаторския блок предлагат да се създаде местна организация, в която да членуват всички предприемачи и мениджъри в сферата на хотелиерството и ресторантьорството в Копривщица. Те трябва да се обединят под търговската марка „Копривщица” – и пред България, и пред света. Да работят заедно и да се стремят да популяризират с положителна реклама местния туризъм, природата и историята на приказното градче, наситено с толкова много култура и неуморим възрожденски дух.
Хората, от посетените по-горе градове, биха подкрепили №7 в изборния ден не само, защото Реформаторският блок символизира новото начало и експертно познание, но и заради това, че те не се страхуват да отбележат №7 и да гласуват за истинската промяна в България.
 

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Парламентарни избори 2014

Подобни новини

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Истински "десен" 24 Септември, 21:34

    Ха-ха-ха, в учебниците на дъщеря й пишело все още, че Иван Костов е народен представител. Ти какво искаш, бе моме, всяка година да ги пренаписват учебниците ли? Ами то много изгодно така, да изтрием набързо от учебниците и от спомена на хората, че Касим Дал беше дясната ръка на Ахмед Доган, а Кунева, Шулева и сие първите доверени дами на Царя! Опа, забравяме и за Даниел Вълчев... Реформаторският блок обединявал десните хора, смешки, ми какво правят тогава при вас тия дето се провъзглясяваха за либерали?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (244)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete