Сряда, 1 Май 2024, 19:14

Родители и директорът Николова не стигнаха до съгласие

3 Февруари 2016, 14:40
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4012 24


„Намирам се в доста странна ситуация и се явявам като своебразен рефер”. Така кметът на общината Иван Гавалюгов определи присъствието си на срещата вчера,  в която директорът Маргарита Николова от една страна и родители, и преподаватели на ОДЗ „Звънче” от друга, се противопоставиха помежду си в залата на Малък салон на читалище „Хр. Ботев”. Срещата започна в 18.00ч и продължи до 20.40 ч.
 „Най-лесно е да се уволни някой, което не означава, че проблемът се решава автоматично. Но бъдете сигурни, че съм готов да предприема всякакви крайни мерки с оглед да се запази добрия имидж на града”, каза Гавалюгов в началото на публичния дебат. Той определи регламент от 5 минути на изказване и постави на обсъждане всяка една от 6-те точки на Протестното писмо, адресирано до него. Родителите са изпращали жалби до предходния кмет Георги Георгиев, но той не ги е взимал под внимание. До настоящия кмет те са изпратили две писма, едното на 15.10.2015г и второто е от 15.01.2016г.
 
Дебатът започна с несъгласието на родителите на децата в предучилищна възраст от смяната на учебната програма от „Моливко” на „Ники и Вики”. Като мотив майките изразиха това, че старата учебна система е била по-полезна и продуктивна. Впоследствие родителите успяват да върнат старата система на обучение. Поставен бе и въпросът за цената на учебните помагала. Директорът Маргарита Николова посочи, че цената на книжките на всички издателства е една съща. По отношение смяната на издателството, тя заяви, че представителите му са я провокирали да избере учебници с мултимедия  по електронен вариант. „Винаги съм правила нещата за доброто на децата и учебната програма да е по-забавна за тях”, отговори Николова. Въпреки това родителите не се съгласиха с обстоятелството, че учителите трябва да определят учебната програма. Майките поставиха въпроса, защо Николова е поръчала учебниците през март 2015г, а ги е уведомила чак септември. Това провокира отношение по въпроса да вземе Татяна Цанова- директор в ЦДГ”Синчец”. Тя посочи, че всички помагала за 5 и 6 годишна възраст се поръчват през март. По думите й това е изискване на Министерството на образованието. Относно това, как се избират учебниците, това се прави от педагогическия колектив, обсъжда се на педагогически съвет и се заявяват от директора. „Директорът е човекът, който избира най-доброто за вашите деца. Той иска неговата градина да изпрати най-възпитаните и с най-голям рейтинг деца в първи клас. Родителите са отговорни и ние тях разчитаме за абсолютно всичко”. Цанова посочи, че през настоящата година същи се е сменила учебната програма в ЦДГ „Синчец”. Поводът е да се научи нещо ново от децата, допълни Таня Цанова. Тя получи адмирации от присъстващите родители.  „Ако ние имахме такова адекватно отношение  и интелигентен начин на подход към родителите изобщо нямаше да сме в тази зала и да коментираме липсата на диалог с нашата директорка”, заяви една от майките.
Не е педагогически правилно в хода на обучението , по средата на годината да се сменя учебната програма, коментира педагог от ОУ”Н.Вапцаров”, която взе отношение като такъв и в качеството си на родител. По думите й в програмата „Моливко” има много по-полезни и ценни неща , които адаптират децата в подготвителните групи за обучението в първи клас. „ Програмата „Ники и Вики” не е толкова подходяща като основополагаща. По-скоро има предимства като допълваща знанията на децата”, каза педагогът с 22 години опит.
 
По отношение на 3 точка от Протестното писмо –„ В детската градина непрекъснато се събират пари за неща, които са грижа на ръководството: за закупуване на матраци, чаршафи, консумативи, вода. Според нас това е противозаконно”.
 
По този повод директорът Маргарита Николова заяви, че всички родители при постъпване на децата в детската градина са запознати в Правилника за вътрешния трудов ред. По думите й всички са се подписали, че са наясно с него. Тя цитира член 31, в който е записано, че в детската градина се извършват допълнителни педагогически услуги по желание на родителите срещу заплащане, съобразно интересите и потребностите на децата. Според член 107 пък  родителите могат по желание да подпомагат финансово чрез дарения, спонсорства или труд, да съдействат за обогатяване и поддържане на базата и т.н.
 
Засегнат бе въпросът, в който според родителите през юли 2015г в сборна група от 50 деца, две деца спали да матрака на земята. Родителите открито негодуваха от този факт и попитаха на какво основание през август се допускат само 5 деца в сборна група от всички детски градини,сформирана със заповед на кмета на общината. Майките негодуваха, че другите директорки успявали да запишат повече деца, а от ОДЗ”Звънче”, бройката която Николова заявявала пред кмета била твърде ограничена. Според майките голяма част от тях работят и през август и няма кой да отглежда децата им. Те не се съгласиха , че в началото на юли децата са били в три групи, както твърди Николова, а са били 50 на брой в една група. Така до единомислие по този въпрос не се стигна. Една от майките твърди, че е предизвикала проверка на Инспекция по труда, която е съставила протокол. Николова отрече да е имало проверка. За това обстоятелство е имало проверка и от Община Ботевград, стана ясно снощи по време на срещата-разговор. Стефка Граматикова потвърди думите на Цеца Иванова, която на предходната среща с майките на 17 януари е заявила, че действително проверка през август 2015 е имало. Директорката е била предупредена да не се събират толкова много деца в една група.
„През целия юни сме работили на пълен капацитет. В началото на юли бяхме на три групи. На 13 юли децата ги събрахме на две места. По заповед на кмета паднат ли децата под 14, ние сме задължени да събираме групите”, обоснова се Маргарита Николова. По думите й не от август , а от 1 юни децата преминават в сборни групи. Тя така и не се съгласи, че е събирала в една група 50 деца, а потвърди за 29 на брой. За двете деца, които са спали на земята на матраци Николова заяви, че е направила компромис на родителите, за да не ги върне от детската градина. „Това е инцидентен случай. Мамерила съм решение за деня”, обясни директорът. Родителите настояваха, че трябвало да бъдат настанени в други спални.
 
От две седмици родителите изискват от общинската администрация информация за текучеството на персонала на детската градина – колко лелички и учителки са напуснали по времето, откакто Маргарита Николова е назначена за директор. По този повод бяха поставени на обсъждане уволненията на възпитателката Десислава Соколова и музикалния педагог Поля Герашка. Според директора Николова Герашка е напуснала по собствено желание, а Соколова е нарушила Кодекса на труда, като си е тръгнала половин час по-рано от работа на 15 септември. След като работодател и работник не са стигнали до общ език Соколова си е подала предизвестие за напускане. Както стана ясно вече възпитателката е попитала Главния учител , дали може да си тръгне. След като чула думите „Да, тръгвай, аз ще остана”, Соколова спокойна си тръгнала. Главната учителката, която присъстваше на срещата заяви, че не е давала разрешение : „Действително г-жа Соколова ми каза, че си тръгва, а аз отговорих, че оставам”, бе обяснението й, което потвърди думите на Соколова.
 
По време на срещата родители въстанаха и срещу практиката, която използва директорът да насилва децата да ядат. По този повод кметът Гавалюгов заяви” Иаз имам три деца, но смятам че не трябва да се стига до насилственост, а детето да се убеди по някакъв начин, че трябва да се храни”, категоричен бе той.
Маргарита Николова отхвърли и твърдението, че е тормозела децата да ядат. Родителите обаче не съгласиха с нея.
 
 
Не бе подминат въпросът с детето, което щяло да падне от прозореца. Родителите обвиниха директно Николова за това, че е оставила по една леличка да гледа 30 деца. Те поставиха въпроса, не е ли редно да има по де лелички. Директорът обясни, че по щатно разписание една леличка обслужва две групи до обяд и една- следобяд. „Не ни отпускат повече средства, за да плащаме на още по една леличка в група”, обясни Николова.
 
В голяма част от изказванията на родителите се подчерта тяхното неодобрение, че Маргарита Николова демонстрира авторитарен стил в ръководенето на дестката градина и в контактите си с родителите. „С нея не може да се води нормален диалог. Държи се грубо с родителите и разединява, обижда колектива вместо да го сплотява”, заявиха не само родителите, но и част от преподавателките. Николова от своя страна категорично отрече тези обвинения. В подкрепа на позицията си по този въпрос тя обаче заяви, че учителките в една от групите са й „винаги опозиция” и й е неприятно да влиза при тях. От друга страна Николова заяви, че не познава родителите на децата и няма пряк контакт с тях, тъй като, когато отивала на работа те вече били завели децата си в детската градина.
 
По време на срещата имаше родители, които се изказаха в подкрепа на директорката Маргарита Николова.Част от майките и бащите заявиха, че тя не бива да бъде само обвинявана, но нека се погледне и на нейните заслуги относно имиджа и развитието на детското заведение. Те изтъкнаха нейният дългогодишен професионален опит, професионалните й качества, желание за работа в името на децата, както и приноса й за обновяване на материално-техническата база на детската градина.


Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Маргарита Николова

Подобни новини

Коментари (24)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 14:58

    Защо няма такива брожения спрямо госпожа Цолова - не е имало и няма и да има. А срещу Николова валят жалби. Сред хората съм , които записах детето си в "Звънче" и веднага след като имаше възможност прехвърлих детето точно в "Синчец". Не са ми влияело госпожи и лелички със сигурност. Оплакванията на родителите не са защото просто хей така не я харесват, повярвайте!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 15:00

    Не вярвам, че Николова ще се промени и сред тези срещи. По-скоро ще стане още по-злобна към децата и педагозите в градината. Не искам да си мисля, че и сега ще й се размине.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 15:18

    „Най-лесно е да се уволни някой, което не означава, че проблемът се решава автоматично." - тъй, тъй, кмете, ама за някои други хич не се замисли... и да, проблемите изобщо не се решиха!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 15:29

    Важното е да се направи сейра , пък проблема , че не е решен не е ...

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 16:30

    Добре е решила да смени програмата от „ Моливко” на „ Вики и Ники”, защото първата е пълна с грешки и после учителите в първи клас вместо да учат децата, трябва да отстранят грешки от подготвителната група.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 16:35

    Всичките тези брожения са тръгнали от няколко учителки /едната, от които е изгонена май точно от Синчец /. На тези персони явно изобщо не им пука за имиджа на въпросната градина , щом си позволиха да направят този панаир. За мен изобщо няма съмнение че те са в основата на всичко. В цивилизованите колективи тези въпроси се решават на вътрешно ниво. Коя от тях е поставила своите проблеми на тези вътрешни срещи. Предполагам никоя. Не им прави чест да работиш 30 години с колежките си и накрая да ги очерниш по този начин ,за да избиеш комплексите си, защото те очерниха и колежките си.Незнам как ги гледат в очите. А накрая и кмета им стана виновен.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 16:40

    "...бъдете сигурни, че съм готов да предприема всякакви крайни мерки с оглед да се запази добрия имидж на града”, каза Гавалюгов" :shock:
    Kakъв добър, бе, какъв имидж, бе, кмете? Имиджът е един от най-лошите в страната, нали затова те избрахме - да го подобриш! А ти от ден на ден го влошаваш! Май ще се уволняваме, ми се струва!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 16:47

    Как може родителите да си дават мнението за учебните програми? :shock: За първи път чувам за подобно нещо. Учебните програми се избират с процедура и тя не включва родителско мнение.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 16:50

    Експеримента на 11 000 малоумници върви с пълна сила......

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 16:55

    Лошото е, че те не го усещат...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (203)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete