Събота, 4 Май 2024, 01:05

Родители на деца от ОДЗ „Звънче” искат отстраняване на директора

28 Януари 2016, 21:27
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 10287 245


Притеснени родители на деца, възпитавани в ОДЗ „Звънче” Ботевград, настояват за отстраняването на директорa Маргарита Николова от поста и извършването на проверки в детското заведение по редица сигнали.
Близо 60 родители положиха своя подпис в протестно писмо, адресирано до кмета на общината Иван Гавалюгов, председателя на ОбС Ботевград Мартин Тинчев и до председателя на комисията по образование, наука, култура и духовни дейности Стефка Граматикова. В него те засягат тревожни факти, свързани с действията на директора на детското заведение. В тази връзка, вчера (27 януари) в 17:30ч. над 20 родители се събраха в сградата на общината, където осъществиха среща с г-н Тинчев, г-жа Граматикова и членове на комисията.
 
Публикуваме мотивите, посочени в протестното писмо:
1.Срещу директора на тази детска градина има внесени жалби през последната година. Те остават без отговор. Искаме незабавно мнение по тях и развръзка по поставените въпроси.
2. Г-жа Маргарита Николова многократно обявява пред родители и учители, че тя е „законът” и налага нейното мнение по отношение избора на учебници, начина на преподаване, методика и др. Категорично не сме съгласни с такова авторитарно управление.
3. В детската градина непрекъснато се събират пари за неща, които са грижа на ръководството: за закупуване на матраци, чаршафи, консумативи, вода. Според нас това е противозаконно.
4. Еднократно в годината се събират пари за костюми и екипи за всяко извънкласно занимание. Репликата на госпожата е, че „щом не плащаш, няма да участваш” в концерта. Някои деца участват в повече от две извънкласни форми и родителите са принудени да заплатят немалка сума. Реакцията ни към това изискване беше да разговаряме и да стигнем до споразумение, но г-жа Николова отказа отговор.
5. От тази учебна година в детската градина няма музикален педагог. Той напусна учебното заведение по натиск, унизен и осмян пред нас – родителите, и пред колегите си от ръководството на градината. Всеки ден ние усещаме липсата на такъв специалист и настояваме да бъде назначен колкото се може по-бързо. Насочваме вниманието ви към този кадрови проблем, защото той не е единичен случай, а начин на управление в ОДЗ „Звънче”.
6. Като последно в нашето писмо ще споменем отношението и възпитанието на директорката. Според нас това е основният проблем за липсата на диалог. Всеки един от нас е бил свидетел на грубите думи към деца, учители и родители. Децата споделят как директорката е обиждала леличките и госпожите в групите. Самите деца също са били обект на обиди и лошо отношение. Всичко това води до нездрав и напреднат климат в детската градина.
 
Освен гореизложените мотиви, описани в писмото, по време на срещата бяха засегнати и други тревожни разкази. Една от майките разказа за случай, в който групата на нейното дете, която наброява 27 деца, са оставени без надзор при отворени прозорци. Детето се разминало на косъм от инцидент, който за щастие бил предотвратен от една от леличките в групата.
По думите на майките и бащите, директорката карала децата да се хранят насила, дори когато те приключили с регламентираното им хранене. Тя често повишавала тон пред тях и те се притесняват от нейното присъствие. Това довело до нежеланието на малчуганите да посещават детската градина, както и решението на много семейства да отпишат принудително децата си от ОДЗ „Звънче” и да ги преместят в друго детско заведение.
 
Родителите разказваха, че напрежението в градината ескалира през август 2015г., когато децата били събрани в сборна група. Те признаха, че тъй като в групата нямало достатъчно креватчета за всички деца, директорката разпоредила някои от тях да спят на дюшеци на земята.
 
На по-късен етап от вечерта, към срещата се присъединиха и представители от персонала на детската градина, които също открито заявиха своя неприязън към г-жа Николова. Друг фрапиращ случай е от месец септември 2015г., за който разказа една от възпитателките Десислава Соколова:
„Всичко се случи на 16 септември , когато бях втора смяна на работа. Стана 17:30ч., абсолютно всички деца в групата бяха взети и аз поисках разрешение от главния учител да си тръгна. Той ми позволи с думите: „Да, тръгвай, аз ще остана”.
На другия ден последва развръзка, която изобщо не съм очаквала – беше свикан Педагогическия съвет, бях подложена на викове, крясъци и обиди от страна на директорът г-жа Николова. Вдигна ми скандал пред децата, бях публично порицана!
Когато въпросът бе дискутиран пред Педагогическия съвет и същият главен учител бе попитан дали в действителност ми е дал разрешение, за мое голямо учудване той отговори: „Нямам спомен!”. Тези думи ми дойдоха в повече и взех може би импулсивното решение да подам молба за напускане. Радостна съм от факта, че родителите застанаха зад мен и след 1 месец аз се върнах на работа”, разказа г-жа Соколова.
 
Изброените дотук случаи обаче са само „капка в морето”. По необясним за родителите начин, протестното им писмо попада в ръцете на директорката. Тя предприема незабавни действия, като свиква педагогическия персонал и започва да произнася имената на всеки подписал се в писмото, питайки на кое дете е родител. Някои от тях получават обаждания от г-жа Николова, съдържащи заплахи и закани.
На 26 януари, ден преди срещата в общината, директорката се опитва да инициира родителска среща с начален час 17:00ч. – половин час преди срещата в общината. Но тя така и не се осъществява.
 
Оказа се, че Маргарита Николова е адресирала писмо до кмета Гавалюгов, в което категорично отхвърля отправените към нея обвинения. Родителите също са запознати със съдържанието на нейното писмо.
Оказа се също, че това не е първи опит на родителите да се справят с проблема. Жалби и писма са изпращани и до бившия кмет на общината Георги Георгиев, но без никакъв ефект. Липсата на развитие по въпроса, родителите си обясняват с близки приятелски отношения между Николова и Георгиев.
 
С оглед изложеното дотук, родителите настояват да се вземат бързи и адекватни мерки, децата им да бъдат обучавани от усмихнати и спокойни учители, в приятна атмосфера, лишена от напрежение и викове. Те поискаха да се извършат незабавни проверки по сигналите, а докато проверките течат – директорът да бъде временно отстранен от длъжност.
 
Този въпрос бе повдигнат и днес след редовната сесия на ОбС Ботевград. 8 родители търпеливо изчакаха изчерпването на Дневния ред, когато изложиха проблема и пред общинските съветници. В отговор на тяхното желание за отстраняване на Маргарита Николова от поста, Иван Гавалюгов като неин пряк работодател отговори, че на този етап това няма как да стане, тъй като той няма никакво законово основание.
 
В тази връзка, ръководството на Община Ботевград организира обща среща-разговор с родителите на деца, посещаващи  ОДЗ „Звънче”, директора Маргарита Николова и персонала на детското заведение, която ще се състои на 02.02.2016г. от 18.00 часа в малкия салон на НЧ „Христо Ботев 1884”.:
 
„Не искаме децата ни да посещават детската градина, докато Маргарита Николова е директор!”, категорични са родителите.


Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Маргарита Николова

Подобни новини

Коментари (245)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 28 Януари, 21:36

    Съвет към родителите - спрете да плащайте таксите!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 28 Януари, 21:37

    Браво на родителите такива вещици нямат място при децата.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 28 Януари, 21:39

    Скъпи родители колкото и да се оплаквате жената като мъжа.....вечна. А дали щеше да има основание ако беше се случил описания инцидент

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 28 Януари, 21:45

    Правилният отговор г-н Гавалюгов е че ще бъда образувана проверка по изнесените факти и в случай, че същите се потвърдят/ а те на практика се пътвърждават/, ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност на ръководителя. Па имаш бол юристи около теб, нека си заслужат заплатите. Кмете, не забравяй, че тези родители и техните семейства гласуваха за теб, за промяна, против георгиевщината, а ти рано и постоянно ги разочароваш.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 28 Януари, 21:47

    Евала родители бе родители.Ми то в Ботевград имало и мислещи хора. Ето часът на сесиите работи, иначе кога щехте да отидете да кажете това на кмета.Еваларката. Айде Кочкова е наред, да се готви.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 28 Януари, 21:52

    Имам приятелка, чието дете ходи във въпросната градина. В действителност по нейните разкази директорката нито я интересуват регламентирани със закони и наредби изисквания, нито нищо. На родителите се искат толкова трудни за закупуване и напълно заменяеми с други продукти неща, че нямам думи. Пример: във въпросната градина не се ползват индивидуални хавлиени кърпи, каквито примерно има моето дете в друга градина, искат от кърпите за диспенсъри, специално съм ходила до София да купя, вместо нея, за да не си навлича гнева на въпросната госпожа директорка. Чувала съм за изключително арогантно поведение, никога не бих си записала детето там. Освен това по подготовка са на задоволително ниво.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 28 Януари, 21:54

    Е това е човек прост на голям пост

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 28 Януари, 21:55

    Айде бе , не говорете така за родата на кмета.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 28 Януари, 21:56

    За подготовката мога да поспоря, защото учителките са добри. Тя е лудата

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 28 Януари, 22:05

    Някога и моите деца бяха в тази детска градина, когато г-жа Николова не беше директорка. Спомням си , че беше мила и отзивчива, но явно властта променя хората.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete