Събота, 20 Юли 2024, 15:59

Цяло населено място може да бъде изолирано, заради отменено изграждане на пътен възел на скоростен път Ботевград - Мездра при село Скравена

26 Март 2021, 10:35
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2995 5


За броени дни жителите на Скравена събраха над 500 подписа в подкрепа на искането за изграждане на първоначално предвидения в проекта за пътя Ботевград - Мездра пътен възел при село Скравена и Скравенския манастир.

Пътищата са, за да улесняват живота ни, да свързват, да разкриват хоризонти и възможности за туризъм, бизнес, партньорства. Поради отменения от първоначалния проект пътен възел на новостроящия се скоростен път край с.Скравена, селото, вместо да подобри перспективите си за развитие, рискува да изпадне в изолация, което закономерно породи обществено недоволство. Справедливо е да бъде преразгледано решението и одобрено изграждането на пътния възел, така че да се отговори на дългогодишните очаквания и надежди, на правото на жители, туристи, поклонници, бизнесмени, предвид потенциала за културен туризъм, икономически растеж и благоустройство на селището и района.

В проекта на скоростния път беше заложено при дърводелския цех да има съвременно съоръжение, пътен възел- детелина, както при другите населени места, покрай които минава скоростният път. По предназначение то трябваше да даде възможност на жителите, туристите и инвеститорите да имат директен достъп до селото. Това пътно съоръжение е премахнато! Скравена ще е единственото населено място, през чието землище минава скоростният път и няма директно отклонение към него. Това не е справедливо. Жителите на Скравена не са друга категория хора, те работят, плащат данъци и имат право да се възползват от скъпо струващият скоростен път, минаващ покрай селото им”, каза един от инициаторите на подписката г-н Здравко Лесичков.

Жителите на село Скравена отправят към отговорните институции следния апел:
„Дайте възможност индустрията да инвестира в Скравена. Дайте възможност инвеститорите в Скравена да са в равностойно положение в сравнение с другите населени места.
Дайте възможност за приток, а не отлив на инвестиции, а оттам и подобряване на доходите. Дайте възможност за достъпност и развитие на културно-историческия туризъм. Дайте възможност Скравена да бъде по- добро място за инвестиции и живеене. Достъпност до населеното място, значи намаляване на миграцията.”

Хората настояват за възстановяването на заложения по проект пътен възел от скоростния път Е-79 към село Скравена.

Жителите на Скравена не само са в правото си да защитят интереса на селото си, но и са длъжни, защото следващите поколения няма да одобрят едно тяхно бездействие.

Сбраните до този момент над 500 подписа са приложени към писмо до институциите.

Публикуваме пълния текст на писмото:

ДО
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
КОПИЕ
ДО:
Г-ЖА ПЕТЯ АВРАМОВА
МИНИСТЪР НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО
ДО:
Г-ЖА МАРИЯНА НИКОЛОВА
МИНИСТЪР НА ТУТИЗМА
ДО:
Г-Н ГЕОРГИ ТЕРЗИЙСКИ
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТОРА“
ДО:
Г-Н ИЛИАН ТОДОРОВ
ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА СОФИЙСКА ОБЛАСТ
ДО:
Г-Н ИВАН ГАВАЛЮГОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА БОТЕВГРАД


ОТНОСНО: Възстановяване на заложен в проекта, и впоследствие премахнат, пътен възел на скоростен път Е 79 Ботевград–Видин при село Скравена и Скравенски манастир „Св. Николай“


УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ МИНИСТРИ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДА


Жителите на село Скравена приветстват изграждането на скоростен път Е 79, Видин–Ботевград. Това е свързано с осигуряване на по-добър транспортен достъп до селищата, както и с ефективно използване на местния потенциал за развитие на икономиката и на интеграцията на района към по-развитите области на страната. Новият скоростен път ще е инвестиция в устойчивото регионално развитие на село Скравена и общината. В изработения и одобрен проект беше предвиден пътен възел (отклонение) към село Скравена и Скравенския манастир.

За съжаление преди време ентусиазмът ни спадна, тъй като разбрахме, че пътният възел, заложен и одобрен в първоначалния проект, е отпаднал без да бъдат информирани за това местните жители и магистралата ще мине през землището на село Скравена и покрай самото село, без да се осигури каквото и да било отклонение. В изолация остават село Скравена, Скравенския манастир, който се намира само на 300 метра от новата магистрала и вилната зона! По този начин ще се затрудни ежедневието на местните жители, ще се възпрепятства достъпът до светата обител на туристи и поклонници, особено в случаите на пътуване с автобус, каквито са преобладаващите екскурзии. Жителите и гостите на района няма да могат да се възползват от удобството на скоростния път, което ще обезсмисли направената от страна на държавата голяма инвестиция. Село Скравена ще е единственото населено място покрай което (и в землището на което) минава скоростният път, без да е изградена връзка (отклонение) от/ към него.

Скравена е сред големите села в България с население над 2000 души – 1813 жители по постоянен адрес и 198 по настоящ адрес. В прилежащата вилна зона има над 130 вили и през последните години постоянното население се увеличава. Селото се намира на 5 км от Ботевград и на 60 км от София. Голяма част от населението е в трудоспособна възраст. В селото има четири промишлени предприятия, а част от жителите извършват ежедневно пътувания, свързани с работното им място. Тук се намира най- голямата овцеферма в Софийска област.

Пътищата се изграждат, за да свързват населените места. Парадоксът е, че чрез изграждането на скоростния път държавата цели осъществяването на оптимална свързаност на Северозападна България с останалите райони в страната, а на практика ще се получи обратното – изграждането му ще наруши и затрудни комуникациите в района на селото! Липсата на отклонение от магистралата ще затрудни достъпа до селото и ще увеличи времето за пътуване, вместо да го съкрати. Това няма да подпомогне развитието на икономическия потенциал на района. Тъкмо обратното! Лишаването на селото от директен и удобен достъп категорично ще рефлектира негативно върху инвеститорския интерес. Ще отблъсне туристите, които идват тук за краткотраен отдих през почивните дни. Потокът от поклонници към духовната обител ще намалее и постепенно манастирът ще запустее.

Ние приветстваме държавната политика, че туризмът, свързан с културните забележителности и историята на страната ни, трябва да се насърчава и подпомага. Перспективата за неговото развитие е свързана с добрата инфраструктура и лесния достъп до обектите. А районът на село Скравена има какво да предложи за развитие на туристическия бизнес:
•Останки от автентична отбранителна система от 10 крепости от предримската епоха (V–ІV век пр.Хр.), свързана с траките. Централната крепост („Градището”) е при село Скравена.
•Автентичен римски път, който може да се превърне в туристическа атракция. Останки от вила рустика.
•Останки от старото селище Грамаде, разрушено при падането на района под османска власт.
•Скравенски манастир „Св. Николай“, основан през Х век (основите му датират от трети век!) – недвижима културна ценност. Той е само на 250–300 метра от трасето на бъдещия скоростен път. Разрушаван и възстановяван, днес манастирът се поддържа от миряните и е обект на поклоннически туризъм. В двора на манастира расте вековен дъб (Цер) на около 500 години, включен в Регистъра на вековните дървета в България, заедно с още 5 дървета в селото.
•Паметник костница на Ботевите четници, единствена по рода си в България, в която се съхраняват главите на 10 четници, загинали при село Люти брод. Включена е в Стоте национални туристически обекта.
•Ежегодно на 2 юни в селото се провеждат чествания в памет на Ботев. Те започват още в първите години след Освобождението 1878 г. на гроба на Ботевите четници, погребани в двора на църквата през 1876 година.

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, УВАЖАЕМИ МИНИСТРИ, УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Обръщаме се към Вас с искане да се преразгледа решението за премахване на предвидения пътен възел на скоростен път Е 79 Видин - Ботевград към селото и Скравенския манастир „Св. Николай“. Искрено се надяваме да се възстанови първоначалният проект и да се изгради отклонението. Това ще направи селото по-атрактивно място за живеене, работа и инвестиции, ще задържи младите хора и ще намали миграцията. Отклонението ще спаси от запустяване и забрава манастирът „Св. Николай“ и ще даде възможност за достъп до недвижимите културни ценности в околностите и социализирането им.

Уверени сме в правотата на нашата позиция, настояваме за Вашата намеса и покрепа за решаването на проблема, както и на лична среща в близките дни в удобно за Вас време.

С уважение,
Здравко Лесичков
Председател на управителния съвет на туристическа кооперация „БТС АЕМОН“


Към писмото са приложени:
•Подписка на гражданите от Гражданска инициатива за развитие на културно- исторически и туристически обект Скравенски манастир „Св. Николай“, които подкрепят искането за възстановяване на първоначално предвиденото отклонение от новостроящия се скоростен път Е 79 към манастира и селото. Има събрани над петстоти подписа- подкрепата на каузата продължава;
•Писмо за подкрепа от Българския туристически съюз;
•Писмо за подкрепа от отец Петър, председател на църковното настоятелство на храм „Св. св. Козма и Дамян“, с. Скравена;
•Писмо за подкрепа от Народно читалище „19 февруари 1906“, с. Скравена.

Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (5)

 • Отговори (4) (9)
  1. добавен от: Анонимен 26 Март, 10:56

  Жителите на Скравена не само са в правото си да защитят интереса на селото си, но и са длъжни, защото следващите поколения няма да одобрят едно тяхно бездействие. Много добре казано. Подкрепа!

 • Отговори (4) (7)
  2. добавен от: Анонимен 26 Март, 11:05

  Дано поне този път “КМЕТА” застане зад нас и ни подкрепи!!!

 • Отговори (6) (2)
  3. добавен от: Анонимен 26 Март, 11:20

  Усещат ли жителите на с.Скравена, че напиращия да бъде депут Борис Калоянов с бюлетина 28 е бил собственик на Нарколабораторията между Скравена и Ботевград и че има закачен портрет за изборите само в Правец...

 • Отговори (1) (1)
  4. добавен от: Анонимен 26 Март, 11:46

  Усещат, усещат.

 • Отговори (5) (3)
  5. добавен от: Анонимен 26 Март, 15:42

  А бе вие от Скравена не бяхте ли на публичното обсъждане ми ,чак сега се сещате.Ще имате пътен възел точно под кариерата и ще се ползва също стария път за Скравена .
  Ако искате на всяка къща да се направи пътен възел а ?
  Пътя до манастира е Общински и общината трябва да си го оправи .

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (152)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (13)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (40)
70% Complete
Всички са маскари. (65)
70% Complete