Петък, 18 Октомври 2024, 05:45

Има инвестиционно намерение за изграждане на ветроенергиен парк в землището на Врачеш

27 Юли, 01:15
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3626 27


На редовното заседание на Общински съвет – Ботевград, което се проведе в края на юни, стана ясно, че фирма "ГИР КОНСУЛТИНГ" ЕООД е заявила инвестиционни намерения за изграждане на ветроенергиен парк в землището на село Врачеш.

“Във връзка със значителното изменение на социално-икономическите условия в сферата на енергетиката и общата политика на ЕС и Република България за декарбонизация на енергийния сектор и изграждане на енергийни мощности от възобновяеми източници се предлага изграждането на ветрогенераторен парк в съответствие и с Националната стратегия за устойчиво енергийно развитие на Р. България с хоризонт 2050 год. По този начин се създава възможност за добиване на значителна по мощност чиста електроенергия без вредни емисии и технологични отпадъци и диверсифициране на икономическия профил на общината чрез допълване и развитие на мощности за добив на електроенергия от ВЕИ”, се посочва в обосновката към Заданието за изработване на специализиран ПУП.

На сесията през юни съветниците отложиха гласуването на докладната за одобряване на Задания за изработване на специализиран Подробен устройствен план - План за застрояване и Подобробен устройствен план - Парцеларен план, във връзка с инвестиционна инициатива на фирма "ГИР КОНСУЛТИНГ" ЕООД за изграждане на "Ветроенергиен парк /ВЕП/ Ботегврад" в землището на село Врачеш.

Тогава кметът обясни, че приемането на докладната ще даде повод да се свика комисията от експерти от съответните министерства, които да направят преценка за допустимостта на инвестиционното намерение, и ако те дадат положително становище, тогава ще стартират процедури по изготвяне на екологични оценки. В този процес се осъществяват и обществени обсъждания.

Общинският съветник Христин Савов направи предложение да бъде отложено разглеждането на докладната и да се изиска становище от страна на Експертния съвет по устройство на територията към Община Ботевград /ОЕСУТ/.

Така същата докладна записка бе заложена и в дневния ред на редовното заседание на местния парламент през юли.

Общински експертен съвет по устройство на територията /ОЕСУТ/ изразява следното становище:
"ОЕСУТ приема постъпилите задания заизработване на специализиран Подробен устройствен план - План за застрояване и Подробен устройствен план - Парцеларен план, като отразена в тях инвестиционна инициатива на "ГИР КОНСУЛТИНГ" ЕООД за изграждане на "Ветроенергиен парк - Ботевград" със съпътстващата техническа инфраструктура в поземлени имоти...по кадастрална карта и кадастрални регистри на землището на с. Врачеш, община Ботевград, представляващи горска територия, държавна частна собственост.

ОЕСУТ предлага на кмета на община Ботевград да внесе докладна записка в Общински съвет - Ботевград, като орган определящ политиката на общината за одобряване на постъпилите горе цитирани Задания с посочената инвестиционна инициатива с цел предприемане на действия от "ГИР КОНСУЛТИНГ" ЕООД по предварително съгласуване съгласно чл. 75 от Закона за горите.

След провеждане на процедурата по чл. 75 от Закона за горите и след като бъдат представени съгласувани писма и становища от специализираните контролни органи и експлоатационни дружества, в т.ч. РИОСВ - София, Електроенергиен системен оператор и др. необходими за изграждане на "Ветроенергиен парк - Ботевград" със съпътстващата го техническа инфраструктура., ОЕСУТ ще предложи на кмета на община Ботевград да внесе докладна записка в Общински съвет - Ботевград да разреши съгласно чл. 124б от ЗУТ изработване на проекти за ПУП - ПЗ и ПУП - ПП.”

Отново имаше разисквания по темата по време на сесията, която се проведе в четвъртък. Общинските съветници се съгласиха, че е редно да се отложи приемането на докладната, докато не се проведе разяснителна среща с жителите на Врачеш.

Комисията по „Стопанска политика и инвестиции“ не подкрепи докладната, докато не бъдат изяснени всички обстоятелства, за да бъдат спокойни хората.

На свой ред кметът Гавалюгов отново обясни, че целия процес предвижда обществено обсъждане на няколко етапа, на които ще присъстват експерти по околната среда и водите и инвеститорите, за да разяснят на населението. Той добави още, че Общински съвет – Ботевград може да стопира процедурите по всяко време.
„Смятам, че е редно да дадем възможност да се направи проучване“, заяви кметът Иван Гавалюгов.

Прието бе предложението на Дамян Маринов и Постоянната комисия по „Сигурност и обществен ред“, с което се отлага разглеждането на докладната докато не се проведе информационна среща от инвеститорите с гражданите.




Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (27)

  • Отговори (13) (0)
    1. добавен от: дядо 27 Юли, 08:49

    Защо ли ми се струва, че и тук има корупционен намек от всякъде.

  • Отговори (22) (10)
    2. добавен от: Анонимен 27 Юли, 09:03

    Уважаема администрация на Община Ботевград,препоръчително е да се откажете от "намеренията" на енергийната родна мафия и картелите които стоят зад тях.Опитаха и на други места на територията на Софобласт-не стана,модела същия- "намерения",и не се носи наказателна отговорност!Не на последно място са и парите отпуснати от ЕС за уж"зелени енергии"/имаме си атомна енергетика/,гори земя,вода,енергетика,култура,език са елементи на Нац.сигурност и не е работа на новите ни братовчеди да ни лишават от суверенитет,особено хранителния.Спомнете си Виденовата гладна зима и протестите-същите тези предизвикаха общественото напрежение ,чрез глад и страх.Бъдете държавници ,а не комисионери.

    • (8) (6)
      1. добавен от: Анонимен 27 Юли, 19:43

      Шо за несвързана тъпотия си написал, ми се намират и по-ненормални да те харесат.

  • Отговори (100) (5)
    3. добавен от: Анонимен 27 Юли, 11:17

    Преди да се предприемат каквито и да са действия да се допитат до онази дебелана,черната от с.Врачеш,тя е компетентна за всичко,много чете и много знае,ако получат зелена светлина от нея,може и да им се получи.

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (67) (0)
      2. добавен от: Анонимен 27 Юли, 16:25

      Така се напъва и за изсичането,на горите,а като дойде Филип и започна да се извиняваш,тъпичка си бая,колкото и да се напъваш да изглеждаш оригинална.А пък това ,че се опитваш да говориш от името на цяло село е направо смешно,като се има предвид,че никой не те взима на сериозно.

  • Отговори (17) (1)
    4. добавен от: Анонимен 27 Юли, 13:42

    Референдум във Врачеш за ветроенергиен парк . Живеем в демокрация или диктатура ?

    • (17) (1)
      1. добавен от: Росица 27 Юли, 14:54

      Едва ли Врачежани ,ще допуснат това кощунство,черни ,бели,дебели ,но ще се надигнем!

  • Отговори (4) (1)
    5. добавен от: Анонимен 27 Юли, 14:08

    Ама нали Румен Бонев е половин врачежанин бе!Давайте му на това лице да гуши!Умен инженер е ,шапо
    му свалям!

    • (0) (3)
      1. добавен от: Анонимен 27 Юли, 15:08

      Румен Бонев не е врачежани!

  • Отговори (2) (14)
    6. добавен от: Кънчо 27 Юли, 15:33

    Браво, перфектна инициатива! Дано час по-скоро да се случи.
    Пък селяндурините нека вият и пищят, от тях нищо не зависи.

    • (7) (28)
      1. добавен от: Анонимен 28 Юли, 08:04

      Кое и перфектното на тази инициатива, освен, че някой ще се нагуши с пари? А последствията върху природата? А пораженията върху здравето на хората от вибрациите на перките? Я си извади главата от задника, и прочети изследвания на истински експерти, а не на подкупните боклуци!

  • Отговори (6) (0)
    7. добавен от: Анонимен 27 Юли, 16:17

    А вятър?

    • (8) (1)
      1. добавен от: Анонимен 27 Юли, 17:17

      Тия дето искат да изкарват пари от това нещо,ще се напъват и ще духат-те,роднините,приятелите,близките,бизнес-партньорите и т.н.Духане му е майката,като ламтите за пари!

    • 2.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (9) (4)
    8. добавен от: Анонимен 27 Юли, 19:45

    Без да спекулирам по темата, но агенцията или комисия към министерството но енергетиката на Франция има направено проучване, в което ясно пише с доказателства, факти и цифри, че след като спрат да работят тези перки, защото имат експлоатационен срок. Въпросните перки, които са огромни по размер се унищожават, като се заравят в земята, а има един "дребен" проблем, че са силно токсични и десителетия наред земята в която са заровени и терените в стотици метри в посоки стават необработваеми. Дали франсетата са по малоумни от нашите управляващи, съмнявам се.

    • (6) (7)
      1. добавен от: Анонимен 28 Юли, 06:55

      Че от какво са токсични бе каун?
      Мале колко простотия, от прости хора, в прост регион.

  • 9.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (39) (1)
    10. добавен от: Анонимен 28 Юли, 00:38

    И аз си мисля,че тая дебелата госпожа не е въобще в час,ако беше прочела внимателно материала,нямаше да се излага.Аз на времето имах намерение да копая биткойни,но се замотах и си останаха само идея.Така,че на първо време и препоръчам бавно да прочете материала,след това да се поинтересува за местата на които би трябвало да се строи и след това да се скрие някъде.

    • (5) (18)
      1. добавен от: До фалшивото инженерче 28 Юли, 09:18

      Имал си намерение да копаеш.
      Ти на баща си градината не можеш да поддържаш ще копаеш.
      Мързелив си и се надушва отдалече.Чакаш само жена ти да снася и ти да плюскаш.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (83)
70% Complete
Не (295)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (99)
70% Complete
Всички са маскари. (148)
70% Complete