Понеделник, 16 Септември 2024, 21:50

Отворено писмо от жители на община Ботевград до местната власт

30 Август, 10:54
(5) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 6477 38


Около 2 900 жителите на Врачеш и община Ботевград подкрепиха подписката срещу инвестиционното намерение за изграждане на ветроенергиен парк в землището на селото. По темата се проведоха две информационни срещи - първата бе с еколог, който разясни вероятните вреди от изграждането на ветрогенератори в близост до населеното място, а втората - с представители на фирмата инвеститор, които трябваше да дадат повече информация за самата инвестиция, както и за потенциалните облаги за жителите на общината. По време на срещата с ръководителите на проекта присъстващите в залата граждани заявиха твърдо несъгласието си с изграждането на ветроенергиен парк на територията на община Ботевград.
След обществената реакция общинското ръководство заяви, че проектът няма да бъде подкрепен. В последствие стана ясно, че ветропарк все пак може да бъде изграден в непосредствена близост до границите на община Ботевград, където вече има имоти с подходящ статут на територията на община Елин Пелин. Това разтревожи гражданите, тъй като по този начин потенциалните вреди биха засегнали и жителите на ботевградската община.
В тази връзка граждани излязоха с отворено писмо до местната власт. Публикуваме пълния текст на писмото, което е разпратено и до съответните институции, без редакторска намеса:

Отворено писмо от жителите на с. Врачеш и жители на Община Ботевград

До Кмета на Община Ботевград г-н Иван Гавалюгов
До Кмета на с.Врачеш г-н Драгомир Григоровски
До Общинските съветници на община Ботевград

Уважаеми г-н кмете на община Ботевград, Уважаеми г-н кмете на с. Врачеш, Уважаеми общински съветници,

Ние жителите на с.Врачеш и Община Ботевград, се обръщаме към Вас във връзка с постъпилото инвестиционно намерение в община Ботевград за изграждане на ветроенергиен парк в Община Ботевград и в частност в землището на село Врачеш.

От медийте научихме, че Община Ботевград е взела решение да не подкрепи въпросното инвестиционно намерение и няма да предприемете действия в негова подкрепа, вземайки предвид изразеното ни несъгласие за изграждането на подобни съоръжения в нашия регион. И благодарим за това.

Като кметове и общински съветници, като наши представители, на които сме гласували доверие, ние разчитаме на Вас да продължавате да защитавате нашите интереси и настояваме да отправите искане към останалите държавни институции, като Областния управител на София-област, Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и горите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на енергетиката, Дирекция РИОСВ- София, Изпълнитела агенция за горите, Парламента и Президента на Република България, да НЕ предприемат последващи или други действия по изграждането на ветрогнератори в близост до населените места в община Ботевград, като например по билото на Стара планина, в участъка на връх Мургаш, което е в близост до селото и може да засегне вододайната зона на с. Врачеш, наред с много други потенциално вредни влияния върху флората и фауната в региона.

Доста разочароващо беше за нас, че въпреки, че на „информационната среща“ организирана от общинската администрация, бяха зададени много детайлни, логични и разумни въпроси от наша страна, ние не получихме конкретен отговор на нито един от тях. Отговорите бяха общи и завоалирани с извинението, че проектът е в „самото начало“. Не сме съгласни с такава формулировка. След като има инвестиционно намерение, това значи, че инвеститорът е запознат и има необходимата информация по темата, а именно относно ползите и вредите от изграждането на такива съоръжения, както и че е запознал общинската администрация с тях. Имайки предвид, че такива съоръжения се строят от години в България и по света, вече би трябвало да има налична информация както за ползите, така и за вредното влияние от тях. Със сигурност вече има натрупана статистика и реални факти. Но те не ни бяха представени нито от консултанта на инвеститора (той не присъстваше, нито изобщо е известен кой е), нито от кметовете на Общината и в частност кмета на с.Врачеш.

Не сме съгласни с твърдението на г-н Гавалюгов, че не се търси достатъчно информация или се търси такава едностранчиво. Тъй като необходимата информация не беше предоставена нито от инвеститора, нито от общинската администрация и кметовете, криейки се зад административни процедури, ние сме принудени да търсим информация от различни местни и международни източници, тъй като става дума за живота и здравето ни. Да, кметовете и общинската администрация не са задължени да предоставят информация от името на частен инвеститор, както твърди г-н Гавалюгов, но имайки предвид общественото значение на темата, вие имате задължение към нас, жителите на общината, да ни информирате адекватно, за да няма недоразумения и неефективна комуникация.

Съгласни сме, че вие не сте тесни специлисти по темата, но имайки предвид колко чувствителна за живота и здравето на населението е тя, нашите очаквания към вас бяха да ангажирате експерти в областта и да ни предоставите икономическа, статистическа и здравна информация, подкрепена с данни и факти, дори от чуждестранни източници (научни изледвания за влиянието и ефекта, данни от практиката, и т.н.) вместо да се криете зад процедури и да твърдите, че ние се информираме едностранно. Поради липса на информация от ваша страна, ние сме принудени да намерим такава от различни национални и международни източници. На тази база ние изразихме нашето несъгласие с изгражденето на вертогенераторния парк.

Имайки предвид, че предимствата и вредите могат да бъдат представяни и тълкувани по различни начини в зависимост от икономическите интереси на частни инвеститори и/или финансови бенефициенти по европейски програми, и на базата на информацията, която получихме относно предимствата и недостатъците на ветрогенераторите, ние настояваме за спиране разглеждането на споменатия проект както и последващи проекти от такова естество. Освен това настояваме да изискате същото от останалите гореупоменати държавни институции. Нека избегнем ситуацията, в която бихме усетили на практика последствията върху природата, животните, растенията и самите нас от изграждането на тези съоръжения, когато ще бъде твърде късно.

Община Ботевград и в частност с.Врачеш е едно от малкото останали райони в България с чиста природа – без пожари, без суша и природни бедствия и с чист въздух, благодарение на природните ни дадености и липсата на замърсители. Затова нека запазим това богатство. Подкрепете ни да запазим чистата ни природа, екосистемата, биоразнообразието и нека не нарушаваме екоравновесието в региона. Нека не създаваме предпоставки за свлачища и наводнения, изчезване на животински видове и вредно влияние върху нас самите.

Ние не сме против изпълнението на Зелената сделка, но нека това бъде постигнато по щадящ за природата и нашето здраве начин. Както всички знаем, има много възможности за енергийна ефективност и добив на зелена енергия. И това започва от начина на мислене и отговорните действия на всеки един от нас.

Благодарим ви, че уважихте нашето искане и стопирахте този проект, и най-учтиво ви молим да отнесете нашето искане и към упоменатите по-горе държавни институции в срок от един месец от датата на получаването на това писмо. В подкрепа на нашата позиция и искане, предоставяме събраните подписи от жителите на с.Врачеш и община Ботевград, и заявяваме, че ако молбата ни не бъде удовлетворена, имаме и готовност за ефктивни стачни действия, за да защитим здравето си и правото си на живот в чиста екологична среда, срещу всеки подобен проект.
Помислете кое е по-скъпо за бизнеса и общината - печалбата или общественото здраве? Заложете развитието на общината на базата на по-безопасни проекти.

Благодарим
Жителите на с.Врачеш и жители на Община Ботевград


Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (38)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (9) (14)
    2. добавен от: НикогаПовечеСДС-Чума 30 Август, 11:51

    Кметът може ли да чете?
    Преди изборите някой хора шушукаха, че бил без диплома.

    • (3) (1)
      1. добавен от: Мария 31 Август, 20:00

      Дали може или не, не е твоя работа. Те и за теб така шушукат

  • Отговори (45) (1)
    3. добавен от: Анонимен 30 Август, 12:48

    Браво Врачеш! Съидинението прави силата! Пазете селото от алчните инвеститори - унищожители!

  • Отговори (18) (16)
    4. добавен от: Анонимен 30 Август, 12:52

    Важни са парите за кмета и шаиката му

  • Отговори (10) (31)
    5. добавен от: Васил Славов 30 Август, 12:54

    Стига вече възмутени граждани да налагат некомпетентното си мнение по енергийни въпроси. Дайте трибуна на специалисти.

    • (12) (7)
      1. добавен от: Анонимен 30 Август, 13:01

      Я върви....

    • (6) (2)
      2. добавен от: Анонимен 30 Август, 17:41

      Я си е...и майката

  • Отговори (8) (18)
    6. добавен от: Кънчо 30 Август, 13:20

    Екстра, сега зурлите ще си осекат гората изцяло да се греят и да си правят фалшивите бъчви, дето за нищо не стават.

    • (5) (1)
      1. добавен от: Анонимен 30 Август, 19:29

      И ти си ментак , ама тъпчеш и тежиш на земята

  • Отговори (11) (2)
    7. добавен от: Анонимен 30 Август, 13:41

    Без Путин няма да стане!

  • Отговори (50) (9)
    8. добавен от: Анонимен 30 Август, 13:46

    Изкукалата Йовка :?: :!:

    • (3) (27)
      1. добавен от: Анонимен 30 Август, 14:20

      Коментар 8 ,покажи се с името си а не пиши анонимно,за да ви кажем кой е изкукал!

  • Отговори (4) (7)
    9. добавен от: Анонимен 30 Август, 14:41

    Невежи и прости сектанти...

  • Отговори (22) (1)
    10. добавен от: Николай Василев 30 Август, 14:48

    Където има перки няма живот, доказано е че по цял свят регионите в които се монтират регресират икономически. Перките си заслужават само единствено защото зелената сделка ги субсидира. Но тази субсидия не стига да обикновените хора, тя се разпределя по етажите. За хората остава, шума, визуалното замърсяване и живот с страх.

    • (1) (1)
      1. добавен от: Анонимен 1 Септември, 10:32

      Дания, Германия и Холандия регресират икономически, затова пък Врачеш вече стана топ икономическа дестинация, даже са сложило КПП на входа, че инвеститорите правят задръстване.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (71)
70% Complete
Не (246)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (21)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (74)
70% Complete
Всички са маскари. (111)
70% Complete